Postižené dítě - ústavní péče

2
15.3.14 23:38

Postižené dítě - ústavní péče

Ahoj,

Dnes jsem se svojí těhotnou přítelkyní vedl rozhovor na poměrně zajímavé téma; a sice, jaký je vlastně postup, pokud se dítě narodí postižené (za předpokladu, že se postižení nepovede včas diagnostikovat, případně dojde-li například k poškození mozku během porodu)? Mám na mysli třeba těžší mentální postižení kdy jedinec vyžaduje péči 24 hod. denně?

Je možnost umístění takového dítěte v ústavu nabíduta automaticky, nebo je třeba nějaká iniciativa ze strany rodičů? Nebo jinak; preferuje stát ústavní péči, nebo se spíše snaží nechat dítě „za každou cenu“ ponechat v péči rodičů (chápu, že je to levnější varianta)?

Snažil jsem se nějaké informace na toto téma najít na internetu, nicméně bezúspěšně, proto by mne zajímaly něčí osobní zkušenosti.

Nic takového v našem případě nehrozí, ptám se čistě pouze ze zejímavosti.

Předem děkuji za odpovědi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Mi24
15.3.14 23:51

Já se setkala spíš s tím že buď je nabídnutej potrat když se o tom ví a nebo je po porodu nabídnutá ústavní péče

• Citovat
  • Upravit
6257
16.3.14 00:04

Proc nad tim uvazujete :nevim:..cekaji vas nejake velke testy? nebo mate nejaka postizeni v rodine? doufam ze nevadi ze se ptam. Delaji se kontrolni utz. Pokud je zjistena vada, tak jak pise vyse je nabydnut potrat. Zalezi co je zjgjgsteno

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14637
16.3.14 00:06

Nabídnuta ústavní péče asi je, i když ponechání v rodině je pro stát výhodnější. Pak ale nechápu, proč se takovým rodinám hází klacky pod nohy, neměly by se naopak nějak motivovat a ne jim osekávat příspěvky, komplikovat provoz denním stacionářům etc.? :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14637
16.3.14 00:07

@Andy27 Teoreticky se zajímají, vždyť to píše, a jedná se o vadu neodhalenou nebo neodhalitelnou během těhotenství.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6257
16.3.14 00:11

Jj, jsem to ted cele cetla, prehledla jsem to..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15752
16.3.14 07:02

Ono pokud se o pistizeni nevi dooredu, tak se o nem vetsinou nevi ani hned po porodu. Pokud je postizeni zpusobeno porodem (predcasne narozeni, krvaceni do mozku atp), rodice jsou upozorneni, ze vyvoj nemusi byt normalni, ale ze je brzy na nejake prognozy.
Pokud se jedna o postizeni geneticke, porucha vyvoje mozku ci metabolicke, tak pokud nema dite nejake zasadni dysmorfni rysy (zejmena u DS), tak se dg zjistuje az pozdeji, kdyz se detatko opozdene vyviji. Pripadne se teda nabere genetika jiz v porodnici, ale vysledky jsou stejne vetsinou az po propusteni z porodnice-zalezi jakou ma mimco poporodni adaptaci a za jak dlouho jde domu

Za dobu nez se zjisti dg si rodice k mimcu vyvinou vztah, tudiz by ho asi vetsinou jentak do ustavu nedali. A myslim, ze dnes uz jim toto neni ani hojne nabizeno. Vysvetli se jim trosku dg, rekne se, ze vyvoj bude nejspis opozden, ze pravdepodobna je psychomotoricka retardace, ale ze na prognozy je jeste brzy.
Mohou jeste dostat kontakt na rhb, naplanovat dalsi vysetreni souvisejici s onemocnenim (kardio, vysetreni sluchu, zraku atp), kontakt na strediska rane pece, pripadne na rhnou paliativni lecbu

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4637
16.3.14 08:12

Nechapu vetu: Nic takoveho v nasem pripade nehrozi…
Jako ze byste v zadnem pripade o ustavni peci neuvazovali? Dle me je ustavni pece nabidnuta, jakmile je problem diagnostikovan.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4637
16.3.14 08:16

@Sarik12 Ja mela silenej strach, ze kdyz nechame dceru otestovat kvuli podezreni na trisomii 21, budou si tam vsichni myslet, ze ji v pripade pozitivniho vysledku nebudeme chtit. Schvalne jsem ji nacancala jako nikdy - aby to proste nevypadalo blbe.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15752
16.3.14 08:38

@St. Estephe
Dnes uz je nastesti jina doba-ale vzdy muzes narazit na blbce ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14856
16.3.14 08:40

No já pevně doufám, že se to nějak moc okatě nenabízí, prvotní není ústavní péče a péče v rodině. Pro dítě to je rozhodně prospěšnější, často dokáží překonat ty nejhorší prognózy a jejich stav se stabilizuje.
Taky není jen buď a nebo, rodina nebo ústav. Existují různé stacionáře, odlehčovací asistenční služby a podobně.
Navíc mentální postižení se diagnostikuje stejně později. U Downova syndromu to je zřejmé hned, ale tito děti, později dospěli jsou schopní žít relativně normální život, chodit do školy, pracovat, bydlet víceméně samostatně. Taky péče o miminko nemusí být nutně náročnejší než o jakéhokoliv jiného zdravého novorozence.

Nechápu tento postoj „není podle našich představ, tak ho dáme do ústavu“ :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15752
16.3.14 08:46

Ono je to treba videt na detech se srdecni vadou, rozstepem rtu, patra, briska atp.
Pokud se to zjisti v tehotenstvi, je nabidnuta UPT, ale pokud se to zjisti po porodu-dite se zacne sledovat a lecit. V pripade mentalniho postizeni je to horsi, nicmene v kojeneckem veku se stejne moc nepozna, jak tezke to postizeni bude. Muze se predpokladat, u ruznych syndromu jsou statistiky, jak casto a v jake mire se postizeni vyskytuje, ale dopredu to nikdo nevi

Příspěvek upraven 16.03.14 v 09:05

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1685
16.3.14 08:57

Osobně bych nikdy nikomu nevyčetla, že dal své dítě s výraznějším postižením do ústavu, fakt ne. Pracovala jsem chvíli v jedné organizaci věnující se rodinám s postiženými dětmi (různý stupeň) a poté v domově pro děti s postižením… a chápu rodiny, které se svého dítěte „vzdají“. V domově to funovalo tak, že si někteří rodiče dítě brali třeba na víkendy atd. - a to včetně ležícího dítěte, u kterého byla nutná veškerá péče.

Dost postižení se projeví fakt až během vývoje… Jinak rodiny, které si dítě nechají, mají můj obdiv. I když mnohdy je nějaký domov fakt nejlepší cesta - třeba vzhledem k sourozencům, veškerý život rodiny se točí okolo postiženého dítěte a ostatní jde do pozadí, včetně právě oněch sourozenců (nemluvě o dopadu na partnerský vztah, i když tam je to takové zřejmější).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14856
16.3.14 11:10

@poiuz to já jsem taky pracovala a sice nevyčítám, spíš to nechápu. Mluvím o malém miminku po narození, kdy stejně nikdo nic neví co přesně bude. Potom je naopak nějaká forma střídavé péče velmi prospěšná, nebo alespoň odlehčující péče pro pečujícího rodiče, ne-li nutná :nevim:

každopádně tato rodina potřebuje velkou podporu už od začátku. Ale nabízet ústav by měla být vždy ta jedna z posledních možných možností.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2
16.3.14 13:13
@Andy27 píše:
Proc nad tim uvazujete :nevim:..cekaji vas nejake velke testy? nebo mate nejaka postizeni v rodine? doufam ze nevadi ze se ptam. Delaji se kontrolni utz. Pokud je zjistena vada, tak jak pise vyse je nabydnut potrat. Zalezi co je zjgjgsteno

Nene, vše je zcela vpořádku, podle všeho ani žádné komplikace nehrozí, v rodině ani jeden z nás nemá problémy tohoto typu.

Prostě jsme se o tom jenom tak nějak bavili a já si pak chtěl o této problemtice něco více zjistit, to je vše.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Sleep & play

• (2.8) + 293 recenzí

Babylove ubrousky

• (4.3) + 288 recenzí