Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
@Douby 33 je sice dost, ona váha hodně tyhle snahy o těhu ovlivňuje, tím, že působí na hormonální stav v těle, rozuměj tak, že pokud máš více tukové hmoty tak se ti může tvořit více muž. hormonu testosteronu, což asi bude i tvůj problém pokud máš i PCO (mám vlastní zkušenosti), a opravdu snížení váhy je jednou z možností řešení, ale není to jen o tom. Dr. pokud ti dala Clostil. tak tě má zvát na folikulometrii a říkat ti jak ti folíky rostou nebo nerostou a kolik jich je. S tím, že pokud vyroste jeden do určité velikosti, tak se píchá pregnyl na uvolnění a přichází snažení. Takže za mě bych v první řadě trvala na tom, že chci vědět jak reaguji na clostil (může se totiž užívat jen 6 cyklů za život) a dále bych OKAMŽITĚ VYMĚNILA LÉKAŘKU, protože s tímhle syndromem PCO se musí umět pracovat. Ano můžeš mít i inzulinovou rezistenci, která se řeší pomocí léku Metformin a je to velice úspěšné lečení /vlastní zkušenosti/ a také pomáhá tomu hubnutí, protože mění hormony v těle. Mě dr. vždy říkala, nedržet diety když chci otěhotnět, ale jíst zdravě, po troškách a vynechat vše nezdravé + Metformin a trocha pohybu a váha šla dolů sama bez stresu. Takže vyměň dr. a zajímej se o léčbu, protože otěhotnět s PCO a obezitou není jednoduché a je to někdy běh na dlouhou trať. Tak hodně štěstí.
@julie74 Spermiogram dopadl výborně. Horm. profil dělala, ale nic moc mi k tomu neřekla, jen že mám PCO. Nedoporučila ale dnes si je koupím. Přemýšlím jestli zavolat té sestře, ale ta je taky taková příjemná až kam, ale info žádné.
@Douby píše:
@julie74 Spermiogram dopadl výborně. Horm. profil dělala, ale nic moc mi k tomu neřekla, jen že mám PCO. Nedoporučila ale dnes si je koupím. Přemýšlím jestli zavolat té sestře, ale ta je taky taková příjemná až kam, ale info žádné.
No já to myslela tak, že bez hormonálního profilu bych od ní taky neodešla. Bože ti doktoři to mají ale snadné, s takhle hodnými pacienty… Nic proti tobě, štve mě paní doktorka
![]()
@julie74 No mě je jasné, že bych měla asi reagovat jinak… Jenže si tam příjdeš jak jeliman, ptáš se a nic, tak si řikáš, tak asi ví co dělá a jdeš a pak si nadáváš, že si se nezeptala víckrát nebo na tom víc netrvala. Navíc ona mi pořád říká ať zhubnu, že jsem tlustá a to pak se cítíš uplně debilně a sebevědomí veškerý žádný…
@Douby Obezita může být problém, ale nemusí. Jsem na tom podobně, podstoupila jsem léčbu v CAR v Motole (měli jsme problém hlavně s buněčnou imunitou) a otěhotněla po léčbě díky IUI. K mojí hmotnosti mi tam nikdo nikdy neřekl, že by to byl problém a rozhodně jsem tam nebyla taková sama. Postup doktorky, který popisuješ, rozhodně není v pořádku - okamžitě bych odešla.
@Douby raději nepočítám kolik mám BMI ale otěhotnění není JEN záležitosti „zkus zhubnout a ono to přijde“. Jde hlavně o hormonální rovnováhu.
Měla jsem doktora který provedl HP ve 4.DC a manžela poslal na SPG. Z výsledků udělal závěr: NEVIDÍM DŮVOD PROČ BY JSTE NEMOHLI OTĚHOTNĚT PŘIROZENĚ ALE VE VAŠEM VĚKU BYCH NEZTRÁCEL ČAS.. a hned psal doporučení do CAR. Samozřejmě nezapomněl dodat že pokud chci jít do CAR tak musím zhubnout aspoň 10kg protože to určitě po mě v tom CARu budou taky chtít a že by mě mohli odmítnout… Byla to blbost.. Na konzultaci jsem šla do dvou CAR a nikdo se o váze nezmínil jako o problému… než jsem ale šla do CARu tak jsem změnila Dr. a teď jsem se dostala k výpisu z karty co při přechodu poslal mé nové Dr. Nestačila jsem se divit co všechno mi tam napsal… a přitom nic z toho se mnou neřešil i přes to že jsme se snažili o miminko… Nechápu jak došel k závěru že mám anovulační cyklus… a přitom sám tvrdil že vše v pořádku a určitě otěhotníme přirozeně… ![]()
@sweet78 Tak to je hodně podobné. O Caru jsem také uvažovala, ale mám to všude daleko.
@Douby tak my měli jeden cca 50km a druhý 80km - nakonec jsme skončili v tom 80km a jsem moc ráda…možná to co navrhovala Dr. v tom bližším bylo správné a možná by se povedlo… ale v tom vzdálenějším zvolili jiný postup a dopadlo to na první pokus ale holky co podstoupili tu jinou variantu tak většinou úspěšné nebyly.. těžko říct jestli by to fungovalo na mě… ale jsem ráda že po dlouhém čekání jsme se dočkali i my
Hlavně v každém CARu mi dělali hormonální profil 2-4 a pak ještě 10-12 DC aby viděli jak se hladina hormonu chová… můj bývalý Dr. udělal jen ten první profil takže nemohl vědět jestli v té další fázi nenastává problém…
Nakonec náš problém byl v imunitě na spermie
Tak jsem se dovolala. Sestřička mi řekla, že na pravém vaječníků nějaké folikuly jsou, ale že ne dost velké, proto nepíchla pregnyl. Mám brát utrogestan a že prej to neznamená, že to tenhle měsíc nevyjde, že ještě můžou narůst… No moc tomu nevěřím. Koupila jsem si ovulační testy, tak se budu testovat a uvidím. ![]()
@sweet78 Prosímtě a jak je to v tom CARU s objednací dobou a popřípadě financema?
@Douby tak k objednání nepotřebuješ žádné doporučení a většinou to netrvá nijak dlouho… jde o to najít volný termín který ti bude vyhovovat. Většinou je to otázka tak 2-4týdnů. peníze je druhá věc… konzultace, hormonální profil, spermiogram… to všechno je zdarma ale pokud najdou problém který lze řešit „pouze“ inseminací tak se pohybuješ kolem 1000-2500,– podle centra a podle toho jestli potřebuješ i nějaké léky ke stimulaci… Ale pokud potřebuješ nakonec IVF tak se připrav na cenu 15000-30000,– a záleží tam na hodně věcech. Pokud má manžel vynikající spermiogram a u tebe nepřijdou na nic závažnějšího tak nejdřív zkusí inseminaci (máš nárok 6× za rok)
@sweet78 Tak to je perfektní. Manžel má spermiogram výbornej, pan doktor mu gratuloval
Tak asi počkám ještě měsíc, uvidím jestli se něco na přístupu pí doktorky změní a jestli třeba ta reakce nebude lepší a objednám se. Musí tam i manžel, když má teď v březnu spermiogram za sebou? U nás je problém, že jsme oba úředníci a těžko se dostáváme z práce, natož ještě ve stejný den…
@Douby tak jestli budeš mít výsledky spermiogramu sebou tak by teoreticky nemusel… ale oni si rádi dělají vlastní výsledky… na druhou stranu pokud půjdete do IUI a v CAR by byli spokojení jen s předchozími výsledky tak by mohlo stačit kdyby přišel až na ten den kdy bude inseminace..
Ještě by mě zajímalo jestli je vůbec možné, že když na to nereaguju na ten clostil, že na podruhé to bude jinak… Mám totiž brát normálně dál…