Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Eemii píše:
Holky proboha nevyndavejte ty zmetky zadnou namydlenou tycinkou ani kremem, to je to nejhorsi, jak kliste vyndat, zacne se dusit a poustet do tela ty sragory, jsem necekala, ze jeste nekdo takovym zpusobem klistata taha, vzdyt ty osvety, jak to delat spravne je vsade tolik a tolik
..ja teda leta pouzivam klasickou pinzetu na klistata, koupi se v lekarne, nikdy se mi nestalo, abych kliste pretrhla a kusadla zuslala v rane a ze jsem jich vyndala stovky za zivot..pak zakapnout jodovou desinou, Betadinou napr a je to.
mám opačnou zkušenost. Vždycky jsem to dělala namydleným ručníkem. Dneska prvně pod vlivem osvěty pinzetou. A přetržené. Za boha nejdou kusadla ven. Jak na ně?
@Eemii Já jsem naštěstí klíšťákovou osvětou nepolíbená
. Ale při použití selského rozumu se mi to jeví jako naprostá blbost. Vždyť zapité klíště při pohybu navíc třeba pod oblečením zmáčkneme tolikrát, že jedno zmáčknutí při vyndávání už je jako nic. Naposled jsem vyndávala klíště kamarádce zmíněným ubrouskem a všechno v pohodě. Když to srovnám s boulemi, které kolikrát zůstanou psovi po klíštěti vytrženém speciální pinzetou na klíšťata… tak fakt nevím. A raději se snažím předejít tomu, abychom vůbec nějaké klíště chytili.
To se mi stalo! Pred par lety! Cela vyplasena jsem volala svy dr. ze ho nemuzu vyndat… Nakonec se mi to povedlo, ale chtela abych stejne prijela a nasadila mi pro jistotu nejaky antibiotika…
@ninabu píše:
To se mi stalo! Pred par lety! Cela vyplasena jsem volala svy dr. ze ho nemuzu vyndat… Nakonec se mi to povedlo, ale chtela abych stejne prijela a nasadila mi pro jistotu nejaky antibiotika…
ATB?
a vyplachvalas to necim?
@Tiger-lily píše:
@teta 278Takže tu pinzetu na psy použít i pro lidi? My jsme naštěstí klíště neměli už leta, v klíšťákové sezóně zobeme b komplex a dobrý.
V podstatě ano. Já teda mám jednu pro psa a druhou pro lidí.
@Lama Lama : Tak co, už jsi toho hajzlíka vyndala. To jsi to klíště měla ty, nebo nějakej domácí mazlík? Já žádný pinzety nepoužívám, jen nehtama vytrhnu a je to.
Já jsem tahala dřív ty kvanta klíšťat nějakou tyčinkou, venku klidně malinkým klacíkem, druhou stranou sirky takovým tím obtáčením okolo klíštěte.
Teď jsme koupili v lékárně spešl pinzetu a je to super, klíště se tím chytí, opatrně vykýve a je to. Jen se nesmí za něj tahat, to se může přetrhnout, ale to už bys musel tahat ho fest směrem od těla. Pak dám akorát desinfekci.
Zrovna jsem vytáhla jeden ukázkovej kus tchýni.
@teta 278 píše:
@Lama Lama : Tak co, už jsi toho hajzlíka vyndala. To jsi to klíště měla ty, nebo nějakej domácí mazlík? Já žádný pinzety nepoužívám, jen nehtama vytrhnu a je to.
uplně to prostě nešlo. Kejvala jsem, mydlila žíňkou, tahala. nic. Měla to holka, tao bych jí spíš utrhla ucho, než to vyndat.