Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj holky, jdu si pro radu ohledně podávání sirupu Prospan. Malej 16 měsíců od minulého pátku kašle a má rýmu. Dr říkala, že plíce má čistý a ať používáme tento sirup. Zítra to bude týden, co mu ho dávám, malej hezky odkašlává. Zakašle vlastně jen přes den a to párkrát, není to, že by se dusil a noci jsou klidné. Na tom sirupu je napsáno, že se má používat týden, takže by se měl zítra vysadit a já se na to dr samozřejmě zapomněla zeptat. Jak dlouho ho prcci užívali a popř. když už vykašlavá, nedráždí ho k tomu kašli zbytečně ještě víc? Doufám, že je to srozumitelné a děkuji za odpověď ![]()
Ahoj,
Prospan známe, je dobrý, klidně bych ho dávala ještě přes víkend.
Ještě dám tip na další dobrý sirup - Bronchipret - je tam kromě toho břečťanu i tymián a když je kašel, tak ho kupuju. Ale nevím, jestli ho můžou batolata nebo jestli je až od 3 let…
.
Ještě jsem chtěla napsat, že oběma klukům v žádném případě nepomáhal Mucosolvan, který se hodně doporučuje na odkašlávání. Oba kluci se po něm dávili až zvraceli, takže Mucosolvan už nekupuju. Jedině ten Bronchipret nebo Prospan. ![]()
@Gerberka Děkuji za odpověď
Dáme ho tedy i přes víkend a pak uvidím, pokud nepřestane úplně kašlat, tak se příští týden máme ještě zastavit u dr.
@Gerberka píše:
Ještě jsem chtěla napsat, že oběma klukům v žádném případě nepomáhal Mucosolvan, který se hodně doporučuje na odkašlávání. Oba kluci se po něm dávili až zvraceli, takže Mucosolvan už nekupuju.
Takže jim pomáhal. ![]()
Dávili se a zvraceli, protože byli zahlenění a Mucosolvan hleny zředil.
Prospan, Bronchipret, Hedelix a podobné jsou čistě přírodní přípravky, takže jsou šetrnější - Mucosolvan je klasický lék (mukolytikum), tj. daleko silnější.
Zakladatelko: pokud „přes den zakašle a to jen párkrát“, nedávala bych mu sirup už vůbec - natož delší dobu, než je doporučeno.
@BohunkaP No on teď kašle tak max 7× za den, v noci vůbec, ale pořád je to takovej ten hlenovej kašel nebo jak to napsat
Měla jsem právě strach, aby ho ten sirup ještě víc nedráždil, když je to na uvolnění hlenu a tak se mu to pořád nevracelo nebo naopak, když to vysadíme, aby se to nezhoršilo. Máme takovej kašel poprvé, tak ani pořádně nevím, jak postupovat ![]()
Ahoj holky, obnovuji diskusi. Chtěla bych se zeptat, zda máte někdo zkušenost s průjmem po Prospanu u batolete (14 měs.). Malý má po ránu dávivý kašel, Dr. mi doporučila Prospan, dala jsem jednou večer, jednou ráno a celý den měl potom průjem. V příbalovém letáku je toto uvedeno jako možný, ale spíše vzácnější nežádoucí účinek. Mně to přijde, že by to byla docela rychlovka, ale nevím, nemám s tím zkušenost. Jemu totiž momentálně i dost překotně rostou zuby (stoličky, řezáky), takže nevím, jestli ten průjem přisoudit Prospanu nebo zubům. Každopádně jsem Prospan už nedala a dneska už průjem není takový. Máte někdo podobnou zkušenost? Díky ![]()
Průjem bych Prospanu nepřisuzovala - zvlášť když rostou zuby a navíc je dítě zahleněné.
Ale jedna důležitá věc - Prospan se rozhodně nedává na večer, to Ti skutečně doporučila paní doktorka?
Léky (i přírodní prostředky), které mají odhleňovat, se mohou dát nejpozději kolem čtvrté odpoledne.
@BohunkaP Aha, to jsem nevěděla. Doktorka doporučila 2× denně, o čase se nezmínila. Ani v příb. letáku jsem se to nedočetla. Díky za upozornění. Taky si nakonec myslím, že ten průjem není z Prospanu, ale raději ho dávat nebudu. Udělala jsem domácí tymiánový sirup, tak budu dávat ten - a na noc tedy ne. I když malý přes den ani v noci nijak zvlášť nekašle, jen po ránu…už mi párkrát i ublinknul mlíko, jak se zakuckal. Nevím, z čeho to má, protože plíce má čisté..možná nějaká alergie nebi ty zuby ![]()
Ahoj holky jak se používá prospan před jídlem nebo po jídle děkuji ![]()
Obnovuji diskuzi,
maly ma kasel a bere prospan uz tyden. Dnes zacal rano zvracet a taky mel prujem. Mam pocit ze kdyz pred nekolika mesici bral prospan tak take po tydnu uzivani zacal zvracet. Muze to mit z toho prospanu? bereme 3 denne, maly ma 2,5 roku.
ahoj, těžko říct…
..můžou ho „jenom“ dávit hleny a je mu na zvracení…Prospan znám taky, je to břečťan, mám s tím daleko lepší zkušenosti než s Mucosolvanem - po něm oba kluci právě vždycky blili, jak je to nadavovalo…
škoda, že je ZASE víkend - to jsem teda „milovala“
, když byli kluci malí - oba svorně začali horečkovat a být špatní v pátek večer
…kdyby byl všední den, poradila bych ti, abys zaskočila k dr…když tak v pondělí ![]()