Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj holky, syn (18měsíců) měl od narození problémy s trávením. Nedávno měl hrozné průjmy, tak jsme nasadili bezmléčnou dietu a odebrala se mu krev na potravinové alergie. Po bezmléčné dietě se stolice upravila a stále v ní pokračujeme. Dnes jsem volala kvůli výsledkům a alergii nemá (juchůůůůůů
), ale dr se nelíbí výsledek protektinu (protectinu?) ve výsledcích z odebrané stolice a chce, abych stolici odebrala znovu a udělají se další testy… Doufám, že jsem se v tom slově protektin nepřeslechla, protože na internetu nemůžu nic najít a sestřička mi po telefonu v podstatě nic neřekla.
Nevíte, co by to mohlo znamenat? ![]()
@pajjakk píše:
Ahoj holky, syn (18měsíců) měl od narození problémy s trávením. Nedávno měl hrozné průjmy, tak jsme nasadili bezmléčnou dietu a odebrala se mu krev na potravinové alergie. Po bezmléčné dietě se stolice upravila a stále v ní pokračujeme. Dnes jsem volala kvůli výsledkům a alergii nemá (juchůůůůůů), ale dr se nelíbí výsledek protektinu (protectinu?) ve výsledcích z odebrané stolice a chce, abych stolici odebrala znovu a udělají se další testy… Doufám, že jsem se v tom slově protektin nepřeslechla, protože na internetu nemůžu nic najít a sestřička mi po telefonu v podstatě nic neřekla.
Nevíte, co by to mohlo znamenat?
Ahoj a jaký výsledek na alergie má v pořádku? IgE?
@meduzza Na bílkovinu kravského mléka, na laktozu a na celiakii..
Myslím, že to vypovídá o zánétu ve střevech, ale ruku do ohně za to nedám
držím palce ať je vše v pořádku ![]()
Zagoogli, prostě upozorňuje na zánět střeva. Ale jestli je to opravdu ono, Ti nepovím, to se musíš optat vašeho doktora.
Možná kalprotektin, je to kvůli zánětu ve střevu, ale dcera ho měla 10× větší a přesto se žádný zánět nenašel a to byla na kolonoskopii i CT.
Manžel má občas hlen ve stolici, jinak žádné problémy krom pálení záhy, Gastro negativní, „jen“ vysoký kalprotektin ve vzorku stolice, hodnotu má 600. K lékaři jde az za týden, ví jen toto co mu řekla sestřička po telefonu. Jsou tyto výsledky důvodem k obavám? Jak jsem psala, žádné potíže na sobe nepozoruje
@Anonymní píše:
Manžel má občas hlen ve stolici, jinak žádné problémy krom pálení záhy, Gastro negativní, „jen“ vysoký kalprotektin ve vzorku stolice, hodnotu má 600. K lékaři jde az za týden, ví jen toto co mu řekla sestřička po telefonu. Jsou tyto výsledky důvodem k obavám? Jak jsem psala, žádné potíže na sobe nepozoruje
Dcera měla kalprotektin ještě vyšší, kolonoskopie i CT negativní, prostě se nic nenašlo a to měla velké střevní obtíže. Pak se zjistil problém št. žlázy, dostala hormony, problémy postupně odezněly. Taky v té době měla Campylobakterii. Takže nikdo neví, proč to tak bylo, ale žádný zánět střev neměla.