Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj maminky,
potřebovala bych rychlou radu od těch, kteří při dětských horečkách také zastávají teorii „horečka léčí, proto ji nesrážíme“.
Dcera (6 let) se ráno probudila s horečkou 38,4 - stěžuje si na bolest rukou a nohou, má lehkou rýmu (ucpaný nos) + je po celém těle osypaná drobnou červenou krupičkou (nejvíce v oblasti třísel, podbřišku, podpaží a krku). Vyrážka střídavě svědí-nesvědí, Jovesto (=Aerius) bez efektu. Krk má začervenalý, ale bez čepů, na horním patře červené flíčky, v krku ji nebolí, dokonce čas od času sama vyžaduje jídlo. Celý den přetrvává horečka v rozmezí 38,4 - 39,3, po vlažné sprše sleze i na 38. Malá je unavená, ale rozhodně nijak zničená - chvílemi si hraje, čte, 2× na 1,5 hodiny usnula, dostatečně pije.
Jde mi o to, jestli mám vytrvat a nechat ji s horečkou bojovat i přes noc - nebo jí teď večer (na noc) přece jen jednu dávku Nurofenu dát? Je to docela o nervy - zatím jsme nesrážecím způsobem zvládli už několik viróz, ale vždycky to byla teplota cca kolem 38, takže tahle horečka je už pro mne dost na hraně…
Předem díky všem!
P. S. Prosím předem, aby se diskuse neúčastnily ty, které horečku u dětí hned srážejí a tento způsob léčby neuznávají - potřebovala bych aktuální radu pro dnešní večer, ne hádku… Díky ![]()
Pred spanim bych dala zabal aby se lepe usnula. myslím, že léky jsou v tmto případě zbytečné,6 let už je dost - mmch totéž mám teď doma- 4 rody 39 C, plus průjem a bolení končetin. Nesrážíme. pak dám před spaním zábal aby se jí lépe usnulo.
Příspěvek upraven 22.06.13 v 18:27
Nekde jsem cetla nebo zaslechla, ze horecku srazet az kdyz je pres 40…jinak jsem bohuzel bez zkusenosti.tedy,maly mel po ocku 39,4 a taky jsem nesrazela ![]()
Srážím podle toho, jak je dítěti, pokud se budí, brečí, nemůže spát, tak srazím, preferuju v takovém případě kvalitní spánek, myslím, že je při léčení taky velmi důležitý. Pokud by dítě klidně spalo, tak bych upravila podmínky (dost tekutin, žádné těžké přikrývky) a chodila bych dítě kontrolovat, zda to nevylítlo moc nahoru (to se myslím celkem i pozná pohnatem)
@BohunkaP když už je přes 39, tak bych na noc dala lék. Bojujem s horečkama už několik dní, a na noc teda srážím. Nejdřív zkusím sprchu a když nezabere tak dám lék.
Pokud má přes den nad 39, obávala bych se nočních čtyřicítek. Nad 39 bych já už rozhodně srážela pomocí léků i přes den, natož na noc, kdy horečky vždy ještě „vylítnou“.
Asi bych na noc Nurofen dala, aby se mala vyspala a telo nasbiralo sily pokud bude teplota 39 a vic.
Drzim palecky at je ji lip ![]()
Zkusila bych vlažnou koupel před spaním, případně zábal, pokud nesrazíš pod 39, dala bych na noc nurofen.
Já osobně razím heslo - přes den přecházet, léčit čaji apod., prostě přírodně. Na noc dát prášek, aby se líp spalo. A to jak u dospělých, tak u dětí.
Srazila bych podle výšky horečky v kombinaci s povahou dítěte- moje starší spí vždy jak dudek a nikdy si nestěžuje, proto jí na noc srážím vyšší horečku než u mladší- ta naopak má tendenci se v noci probudit a kňourat, takže tý bych srazila i lehce přes 38, považuju při nemoci pořádné nepřerušované spaní za podstatnější, než řešit, že jsem srazila „už“ při 38st. Takže pokud máš dceru klidnou spavou, nesrážela bych, jen hlídala pití, v noci zkontrolovala, event. převlíkla propocený pyžamo. Ale i když mám holku klidnou, na noc srážím tak jako tak od 39st, přes den od 39,5.
Díky, holky - ona je spavá docela dost, celkově to snáší víc než dobře - ale teď už má 38,9, takže i když to po zábalu nebo sprše zase o trošku sleze, pořád je to docela dost. ![]()
Takže asi udělám kompromis - po večerníčku ji šupnu ještě jednou do té vany, pak ji nechám usnout a až si k ní půjdu taky lehnout, dám jí sirup. Docela dost pije, takže se stejně zaručeně vzbudí na záchod - tak jí to při té příležitosti dám, aby se klidně vyspala do rána.
Mam „vysoce horeckove“ deti, takze je mozne, ze to mam posunute…nicmene i na radu nasi detske Dr nesrazim, pokud je teplota pod 38,5 a dite vypada ok…jasne, pokud ho neco boli, tak pomuzu, zas ho nenecham trapit…
co se tyce vyssi teploty (nas rekord je 40,3), srazim pomalilinku a podle potreby…rozhodne ne celkovy zabal, davam prednost zabalu „ruce-nohy“…mam strach ze zabalu hrudniku (asi trauma z detstvi ci co), sprcha je pro me tak na hrane, nejsem schopna odhadnout, jakou teplotu diteti nastavit…
takze navecer bych- pokud je dite jinak ok- zkusila ten zabal a hooooodne zavodnit vlaznym pitim (pokud se poti, tak klidne i neco, co doda mineraly a soli-jakoze Kulisek, ja vim, je hnusnej…pokud je dite unavene, davam pit sladke-aspon nejaka energie)
ta vyrazka-mela dcerka patou (nebo sestou nebo kolikatou? nikdy nevim, ktera je ktera
) nemoc? pokud ne, videla bych to na toto…pokud ano, hlidala bych petechie…
klidnou noc ![]()
@Zuziky, šestou nemoc měla, pátou zatím ne… ale na obličeji nic nemá. Pátá by se, pokud vím, měla projevit „motýlkem“ na tvářích… ne?
Vypadá to takhle (toto je tedy staženo z webu, nezvládla jsem ji vyfotit, ale je to přesné). Má to po celém těle, nejvíc v oblasti kalhotek, tam je to souvislá červená plocha… ale v obličeji nic.
Už to měla při vysoké horečce dvakrát (jednou jako roční, podruhé jako tříletá) - byli jsme tenkrát kvůli tomu na pohotovosti a vůbec nedokázali určit, z čeho to je… jakoby „alergie na horečku“, jakýsi obranný mechanismus těla nebo já nevím, co… s ústupem horečky to pozvolna ustoupilo. Takže zatím doufám, že to tak bude i teď.
Tak už jsem jí ten Nurofen dala - sprcha to tentokrát srazila jen asi o desetinku a už bylo vidět, že by spala a nejde to. Napila se, nic ji nebolí, tak uvidíme, co přinese noc.
Ach jo… celou zimu pohoda a jak začne koupací počasí, my začneme marodit ![]()