Postupná hypotéka

Anonymní
29.8.25 08:52

Postupná hypotéka

Máme v plánu koupit pozemek a pak začít stavět. Aktuálně jsem ještě rok na RP, takže chceme koupit jen pozemek, zasíťovat ho, vyřídit všemožná povolení a do dvou let, až budeme mít dva příjmy, se vrhneme na baráček. Co jsem googlila, je možnost postupné hypotéky, tedy čerpání částky na etapy dle stavebního plánu, což by nám určitě vyhovovalo více, měsíční splátky by rostly postupně a nebyl by to takový skok.

Ale jak to je s jistinou? Dá se taky splácet na etapy, tedy procentuální část jen z půjčené částky nebo musím zaplatit naráz?
Snad to dobře vysvětluji, raději uvedu tedy příklad: (prosím, berte to obrazně a nezkoumejte, jestli jsou ceny reálné, nechci, aby se diskuze otočila jiným směrem)

Chci zažádat o hypotéku 5 milionů. V první etapě dostanu 2 miliony na pozemek a zasíťování. Zaplatím 10% jistinu (jsme mladá rodina do 36 let) 200 tisíc. V druhé etapě budu potřebovat dalších 500 tisíc na základovou desku, doplatím jistinu 50 tisíc, tedy zase jen tu část, kterou aktuálně budu čerpat.
Je to reálné?

A teď druhá otázka:
Co když aktuálně nedosáhnu na pětimilionovou hypotéku, ale jen čtyř - i když se jedná o postupnou hypotéku, je to problém? Za rok už na 5 milionů dosáhneme bez problémů.

A ano, můžu se jít zeptat do banky, to ostatně máme v plánu, chceme srovnání vícero bank, ale nechci tam jít s něčím, co třeba ani nejde a vypadat jak blázen.

Díky všem za odpovědi :mavam:

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
589
29.8.25 09:22

Mela jsem rozepsaný komentář, ale smazala jsem to. Máš v tom guláš, dalo by se to vysvětlit, ale přes písmenka na dlouho. Zajdi do banky, nebo si najdi finančního poradce, který ti to vysvětlí osobně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
29.8.25 09:30

@Maddie764 No… nedozvěděla jsem se od tebe o moc víc, než vím teď :D

• Citovat
  • Upravit
589
29.8.25 09:40
@Anonymní píše: Více

Treba nekdo bude trpělivější. Obecně to jde, ale ne tak jak píšeš ty, nebo se možná jen špatně vyjadřuješ, kdo ví. Co je to jistina? (Ja vím, co to je, ale zda se, ze ty ne.) Komu zaplatíš jistinu? A není důležité, co kolik stojí, ale jakou to má hodnotu, tzn. můžeš si koupit pozemek za 2 mil Kč, ale když se odhadce rozhodne, že ten pozemek má hodnotu 1,5 mil Kč, tak ti banka nenačerpá 1,8 mil Kč (a ty bys doplatila prodávajícímu 200 tis Kc), ale banka ti načerpá jen 1,35 mil Kč (a ty musíš ze svého prodávajícímu doplatit 650tis). Mnoho informací

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5622
29.8.25 09:40

Fakt si dojdi někam k nezávislému finančnímu poradci.
Tou jistinou myslíš základ hypotéky? Protože pokud ano, tak těch 10% se počítá z celkové výše hypotéky, ne z dílčích prací které pak provádíte. Pokud byste si tedy brali hypotéku na 5 mil, na ten pozemek musíte ze svého dát 500k a ten zbytek pak pokryje hypotéka.

Nejsem v tomto odborník, ale myslím si že pro vás by bylo nejlepší vzít si půjčku jen na ten pozemek a až budete mít vše připravené pro stavbu, tak refinancovat a navýšit aby vám to pokrylo i tu stavbu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
29.8.25 09:43

@Gracetheworld To s tím refinancováním máme v plánu, ale to jsem četla, že je potřeba něčím ručit, což my nebudeme mít čím, pozemek bude náš jediný majetek a to nevím, jestli půjde, když na něj bude hypo.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
29.8.25 09:44

@Maddie764 Pozemek je hodně levný, naopak je velká šance, že pozemek nacení na větší částku. To by nám pak mohli půjčit i 100 %, co jsem četla. Ale nemám nic ověřené, proto se ptám i tady na zkušenosti.

• Citovat
  • Upravit
589
29.8.25 09:51

To by bylo super, protože byste měli hned od začátku nějakou rezervu na čerpání. Protože pokud se hned od začátku začíná na knop, tak se hodně lidi sekne uprostřed výstavby - banka řekne, že dům nemá takovou hodnotu, tak ti nechce načerpat peníze a ty nemáš z čeho stavět.

Ale fakt si zajdi k nějakému poradci, je lepší si o tom popovídat real, já i malovala obrázky, šipky :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
589
29.8.25 09:54

U půjčky se zástava (tedy ručení majetkem) nedává.
Rozdíl mezi půjčkou/úvěrem a hypotečním úvěrem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20892

Nějak jsem se v tom ztratil. Asi tuším jak to chceš dělat, ale máš to nějaký komplikovaný.

Určitě jde čerpat hypotéku postupně podle toho co bude kupovat stavět a ručit tím. Ale to je na konkrétního poradce a banku, určitě k tomu přistupují rozdílně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5622

Když byste kupovali pouze pozemek, tak ručíš pouze pozemkem. Pokud byste pak refinancovali a navyšovali hypotéku abyste měli finance na stavbu domu, tak pak ručíte pozemkem a domem.
To refinancování není že si vezmete ještě jednu hypotéku ke stávající, to je úplně nová hypotéka, takže ta stará se jakoby „doplatí“ z té nové a vyšší.

Než hledat nějaká moudra tady na emiminu, fakt si dojdi k nějakému finančnímu poradci, nebo i do tvé banky. Oni ti vysvětlí jak to funguje a co jde/nejde.

Nemovitosti zatížené hypotékou se běžně i prodávají, takže to fakt není nic neobvyklého.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20892
29.8.25 09:56

Aby ti banka půjčila 100% tak musíš mít zástavu o dost vyšší hodnoty.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
29.8.25 10:03

@Cenarius Ona by hodnota pozemku byla i o milion vyšší, ale je to od známého, potřebuje se rychle zbavit pozemků, co tady má, stěhuje se do zahraničí a nechce tady žádné “závazky”. Proto máme možnost mít pozemek tzv. za hubičku.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
29.8.25 10:05

@Maddie764 Ale to se nám nevyplatí. U úvěrů máš 7% úroky, u hypo jen cca 4.

• Citovat
  • Upravit
35773
29.8.25 10:07

My jsme čerpali peníze postupně podle toho jak se stavělo, ale splátky i úroky běžely hned z plné částky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty

Ikona - Zbyněk Vorel

Zbyněk Vorel