Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj maminky,myslíte,že pro 15-ti měsíčního kluka je klasická dřevěná postýlka se špryclema malá?Já ho totiž v noci stále slyším,jak se bouchá,když se převaluje a to je i jeden z důvodů,proč se vzbudí.Máme koupenou nízkou palandičku s takovým tím bungříkem pod a známý by nám mohli nechat udělat zatím nízké nohy místo těch vysokých (ty zatím schováme než doroste),ale nevím,zda si troufnout ho tam dát spát.Má to takovou tu nízkou ohrádku jak mají palandy a nožky si necháme od truhláře udělat hodně nízké,aby se bobeček nepomlátil,kdyby se chtěl stavit a přepadl.Radši bych i dala kolem dokola peřiny.Co myslíte?Jaké máte zkušenosti?Dík za rady
Mila
Ahoj Milo,
pokud mohu radit - vydržte. Nebo se usínání o dost protáhne.
Moje starší dcerka je od malička obr a i nyní je minimálně o hlavu větší než stejně staré děti. Když jí bylo cca 15 měsíců, tak jsem taky uvažovala o posteli (ze stejného důvodu jako vy). Na radu mamky jsem vydržela a postel jí dala až kolem jejích druhých narozenin - vedle naší postele a ke zdi. Ale teď to začalo..........Neustále z ní po uložení prchala a „maminko, mám žízeň.....čůrat.......musím Ti něco důležitého říct.....kakat.....“ Takže jsme několikrát končili s výpraskem (což není nic dobrého před spaním, že?) Taky při tom vzbudila mladší dcerku a křičely obě.
Tak jsme několikrát stěhovali postýlku zpět do ložnice a zase ven (já jsem po čase zase nevydržela to její neustálé narážení do tyček u postýlky). ![]()
Pavla
Proti bouchani o tycky je docela dobry mantinel kolem postylky. My dali dceri vetsi postylku kolem dvou let a usinani je podstatne tezsi. Nejen, ze chce abych si k ni sla lehnout, coz ji u klasicke postylky vubec nenapadlo, ale taky z ni neustale vylezla…
Ty mantinely se dají i ušít kolem celého obvodu postýlky - až nahoru.
Je to proti bouchání určitě fajn. V prodeji jsem tak veliký neviděla.....
Jinak postel a obložit peřinama proti pádům.........to zvykání asi bude problém u každýho dítka, ale o to dřív by si mohlo zvyknout takhle usínat, ne?
Mám teprve roční holčičku, ale o velké posteli uvažujeme už teď (a možná se ještě ráda vrátím k té dětské
)
Veronika
Ahoj,
My jsme meli s Honzikem problem, ze jak uz se umel v postylce postavit tak nechtel vecer spat. Porad stal a kdyz tam nikdo nebyl - rval. Tak jsem se v knizce docetal co 5min. tam chodit. Polozit, dat pusinku odejit. Ale kdyz to rvani uz trvalo 40min, a teprve po 40minutach do prokricel ke spanku, tak mi dosla trpelivost. A me to pripadalo jako muceni ditete.Tak jsem postylku prisunula k posteli, bocni cast sundala. Tak mame prodlouzene letiste o postylku a chodime s malym spinkat.Chytne me za vlasy nebo kolem krku a spime. Kdyz se probudi sleze s postylky a prijde za mnou. Mantinely mame ale nejak moc „necestuje“ takze se neobiji. Myslim si,ze prehod na postel zvladne.(Ale to bude az po prestehovani do vetsiho hnizdecka.Zatim mame2+1)
Tak nejak to probiha u nas.
Kac+Honzik(19m)
Ahoj,
tohle téma mne také zajímá. Kolem druhého roku se chystám malou také dát do velké postýlky, opatřené po straně takovou bočnicí, aby tak snadno nevypdla mimo.. Doufám, že jí to troooošku zabrání v tom, aby tak často vylézala… Fakt netuším, jak budu řešit to, že vyleze a chvíli po tom, co ji dám spát, bude venku z postele a např. si bude hrát, bude k nám chtít zpátky do obýváku apod.. Ani netuším, kdy se naučí spát pod peřinou, aniž by umrzla.. Když je to možné (je dost zima), spí při 18 stupních… ale když se odkope, tak umrzne.. každou chvilku ji přikrývat se mi neche, zatím to řešíme spacím pytlem a jsem klidná, že neumrzne…
Napište sem prosím Vaše zkušenosti, odkdy se dítě, když se odkope, naučilo zase přikrýt, když se probudilo zimou + odkdy přestalo cestovat a zůstávalo spát v posteli? Nevylezlo ven a neuslo mimo, nechodilo 100× za rodiči apod.. Abych měla hrubou představu, co nás čeká ![]()
Díky moc a omlouvám se, že do této diskuze přidávám další dotázek.
E.
Ahoj,
taky jsme uvazovali o velke posteli (Kubikovi bude 18m), ale zatim si rikam, ze je jeste brzo…
Vzhledem k tomu, ze ma svuj pokojicek a vecer zavirame dvere, tak mu velkou postel asi poridime, az dosahne na kliku, aby si k nam mohl dojit, kdyby neco potreboval. Nevim, jestli je to zrovna extra vychovne, ale nerada bych, aby pak vylezl z postylky a byl chudak sam zavreny v pokojicku jen pro to, ze mama s tatou chteji mit vecer trosku klidu… Takze asi tak! ![]()
Krasny vecer!
Eliska
já myslím dát ho tam co nejdřív … obložit peřinama a týden vydržet, když se mu tam bude líbit, máš vyhráno. Řekla bych, že když ho tam dáš později (kolem 2let)až už bude dobře mluvit, lépe kombinovat a vymýšlet si důvody proč nechce spát… skrátka víc si uvědomovat, že se má osamostatnit, tak bude hůř… A rovnou ho dej i s postelí do vlastního pokojíku.
jo, jo letí to už máš velkého kluka…postýlka je pro mimina
Ahoj holky,tak my už od víkendu spíme na velké posteli Sice je to složitější,protože si sleze a přijde za námi do obýváku i několikrát za večer,ale nakonec odpadne a je to.Pořád ho odnášíme až ustoupí.U postele v ložnici mám chůvičku,kdyby něco a malej má u postele matraci z malé postýlky pro případ,že by měl divoké sny.První dvě noci jsem tam spala s ním,protože sem měla strach,aby nespadl,ale když i za tmy v pohodě sleze a chodí za námi,myslím,že se už bát nemusím… Dyť malýmu bude za pár dní 16měsíců…to je fofr,jak to letí.
Ahoooj Mila
Hihi, teď koukám, že ještě 19. září jsem si myslela, že malou dám do velké postele až kolem 2 let, díky této diskuzi jsme to zkusili ale hned, dokud nemá „moc rozum“ a nedosáhne na kliku
Už týden spí ve „velké“ posteli a ještě z ní ani nevypadla, ani neslezla (je ve spacím pytli, tak asi proto) ![]()
Postel má zvedací přední i zadní čelo, takže je nyní malá, ale může se prodlužovat. Manžel udělal bočnici, aby při první otočce vyžuchla a je klid.. Tedy zatím…
Ale je zajímavé vidět, jak se názory rychle mění a skutky dějí… ![]()
E.
Teď ještě čtu, že Gandelion naopak počká, až malý dosáhne na kliku, aby přišel.
Eliška má v pokojíčku chůvičku, takže kdyby z postýlky slezla = nějak tam šustila,t ak to uslyšíme. Kdyby si hrála a povídala si u toho, tak taky, kdyby něco chtěla, tak se ozve = díky chůvičce se nebojím, že bych nevěděla,c o se bude dít..
A spíš ji chceme naučit volnosti spaní nyní, než pak vypustit z klece přílišného rozumbradu, který ve volné nebude chtít ani náhodou sám zůstat ![]()
Tak uvidíme, jak to komu vyjde… Žbrdlinková postýlka čeká stále v záloze, kdyby byly moc problémy…
E.
je dobré vědět, že děti můžou spát už takhle malí ve velké posteli. Já sama jsem byla nucena pořídit palandu - nahoře spí teď skoro 32letý synek, dole 19m dcerka - postýlku přenechala 5m miminku. Spí docela dobře sami, ani nijak nechodí, ale dcerka většinou „padá“ z palandy dole. Tedy ne že by úplně vypadla, ta postel je obložená matrací a taky polštářem, ale nějak při spaní se otočí a pak ji někdy v noci najdu, jak spí dole - hlavu má na polštáři a nohy na zemi., Ale nikdy u toho nebřečí, vypadá to, že se jí to líbí, tak ji jenom přemístím zase nahoru a je to. Synek nahoře spí velice dobře, dokáže sám slézt, ale to jenom, když opravdu potřebuje.
Takže si myslím, že zamaostatná postel je dobrá věc - dítě se brzo osamostatní a dokáže usnou samo.
Věra
Ten 32letý synek je ale šikula
![]()
Chápu, že asi bylo zamýšleno napsat 3-letý ![]()
sypu si pop el na hlavu, samozřejmě to mělo být skoro 3letý. Holt už blbnu…
Věra
Ahojky, kamrádka má dvě dítka, obě přemístila z postýlky v jednom roce na zem na matraci. Starší holčičla byla skvělá, kolem dvou let si jí sama odestlala, převlékla se do pyžamka, zalehla a od mamky už chtěla jen pusu:-) Mladšího synka, musela vždycky nějakou chvíli na matraci „udržet“. Vždycky ale z dálky, třeba od dveří.
Plánuju to taky tak u svojí berušky. Čim víc se to blíží, tím míň si to ale umím představit:-) Ale malá spí v pokojíčku a usíná většinou sama v naprosté pohodě, ačkoli stojí.
No uvidíme. Maminka míní, Anika mění:-)
Přeji příjemné navykání na postel, Albi+ Anika