Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Hracky jsem nijak nedisinfikovala. Normalne jsem je omyla teplou vodou a nechala uschnout. Plysove hracky jednou za cas vyperu v pracce nebo dam do igelitaku do mrazaku pres noc.
No, to je právě problém, že ocet se vyrábí kvašením a tak s manželem logicky předpokládáme, že by kvašení jenom podpořil. On je dobrý na plísně, ale s kvasinkama bych ho dokupy logicky nedávala. Nevím, možná mi někdo tento selským rozumem vydedukovaný nápad někdo rozmluví. Zatím jsem prostě rozdrtila pár těch tabletek co jsme dostali a hračky v tom právě louhuju =o)))). Kamarád mi radil dát hračky do sušičky (nemáme) nebo do trouby na šedesát. Hmmmm, pečené hračky =o))))), možná i na to dojde.
Radino, já teda dělám takto: hračky umeju v jarové vodě, opláchnu čistou a naložím do slabého roztoku Sava. Vím,že teď tu totvě budou vzkazy, že Savo ne pro děti atd. ale naložím na půl hoďky, osprchuju a nechám uschnout.
Radino,ale líh se taky vyrábí kvašením
to s tím nemá nic společného.Kvašení jednou proběhne a konec,pak se produkt přečistí,předestiluje…
Navíc,pokud používáš s úspěchem ocet proti plísním,tak kvasinky jsou také plísně ![]()
Směle do toho,v mirobiologii se k desinfekci používá např. kys. peroctová (persteril),a to i tak,že se napustí buničitá vata persterilem a uzavře se do igelitového sáčku s desinfikovaným materiálem,např. petriho miskama na kultivaci bakterií a plísní …takže asi tak.
Ahoj,
hračky omyvatelné omývám vodou s jarem a savem, důkladně opláchnu, plyšáky peru.
Je potřeba hůře omyvatelné hračky ze hry vyčlenit a dávát jen ty, které se omyjou raz dva. A je potřeba hračky denně omývat (pokud je tedy moučnivka…)
to platí i o dudlíkách, zátkách, lahvích… vyvařovat, pořád dokola.
My jsme na moučnivku vyzráli právě důsledností a vodičkou „Borax glycerin“, kterou nám v lékárně zhotovili skoro na počkání, bez receptu asi za 50 Kč - rada kamarádky, zdr. sestry na dětském!!!
Je to sladké a vytírali jsme pusu asi 5× denně kouskem plínky a moučnivka byla za týden pryč!!!
Z genciány a fialového dítěte jsem měla hrůzu:-)
Mia
Tak moc děkuju. Vyzkouším ten jar a savo a zítra letíme pro ten borax glycerin. Tím savem budu pro jistotu šetřit. Chíííí, boraxem jsme trávili rybenky na WC =o))))))
Naše Betynka má už 2. týden moučnivku na vnitřní straně rtů. Tablety, které jsme dostali „na cucání“ zabírají děsně pomalu. Vím že je dobrá genciánka, ale to by byl náš byt celý fialový, protože děsně slintá (i to je tou moučnivkou?) a tak s tím otálím. Zajímalo by mne jak jste desinfikovali hračky? Genciánkou asi ne…?