Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Nemyslím, že by dítěti „něco bylo“, prostě bude jen trochu samotářské, tiché a neprůbojné. Řekla bych, že to bude takové to hodné dítě, které nezlobí, ale ničím nevyniká.
Nestresuj se. V poradně vám pomůžou, doporučí co a jak dohánět, na čem zapracovat.
Možná doporučí odklad školní docházky, ale nemyslím, že by dítěti „něco bylo“. Také to tipuji na dítko, které je spíše více uzavřené v kolektivu a tak nějak si žije svým světem. Nemá tu potřebu dokazovat, co umí a co ne. V PPP poradí, co dělat, aby dítě bylo uvědomělejší, aktivnější a bíce průbojné. Chválit a chválit - toť má rada!!! Pomocí pochvaly lze docílit jistých úspěchů a dítě motivovat k činnosti. Jo a nejsem žádný psycholog, tak to ode mě ber jen jako zamyšlení a pokus o radu…
![]()
@Sidsel píše:
Holky mám posudek od uč. Ve školce do PPP. Jsem z toho nervozní co mu bude. Prosím o názor. Ditě je hodný, ve školce se mu libí. Je spíše samotářsky děti spíše pozoruje. Jen při invidualním přístupu vydrží při hře. Do cvičení se zapojuje pohybový hry nechápe pravidla. Je neohrabaný má špatnou grafomotoriku a jemnou motoriku. Kresba neodpovídá jeho věku spíše čmaranice. Při řizenych činnostech nespolupracuje, nezvláda to co děti jeho věku. Při cíleným rozhovoru občas plačtivý a ustrašený a **odmítá spolupracovat*. Vím že nevite co mu je. Ale jen mě zajíma jestli jste měli doma něco podobnýho. Jo je mu pět let
Ano, neplašila jsem - v okolí mám děti, které z toho vyrostly. Moje z toho zatím nevyrostlo - je mu 8, grafomotorika nic moc, škrábe jak kocour, z neochoty účastnit se společných aktivit ve školce/později škole nevyrostl. Aby se zapojoval do společných (hromadných)činností a her, a spolupracoval potřebuje „jiný přístup“.
Nicméně v čerstvých šesti letech po několikadenním tréninku zvládl namalovat panáčka přiměřeně jeho věku (ohyzdného, ale se všemi náležitostmi).
Holky dnes jsem mluvila z učitelkou tak on prej nic nechápe. Novou hru nepochopí lítá jen z davem. Děti spíš pozoruje než se zapojuje. No bojín bojím. Pry měli ukol vybrat obrazek a pověsit ho a on to nepochopil.
Pročti a posuď, jako matka znáš své dítě nejlíp: http://www.autismus.cz/index.php?…
No to mě na něj moc nesedí při cvičení se zapojuje a občas s dětma blbne. Učitelky poslouchá na slovo jen někdy nepochopí hry.
Mám podobnýho žáčka ve škole. Je teda naprosto mimo kolektiv, působí dost nechápavě, trvá mu, než se probere a začne něco dělat. Ale učivo zvládá bez problému.
@Anonymní píše:
Pročti a posuď, jako matka znáš své dítě nejlíp: http://www.autismus.cz/index.php?…
Jenže tohle všechno platí jen u poměrně silných forem autismu. U slabých forem vysocefunkčního autismu nebo Aspergerova syndromu problémy obvykle vylezou na povrch až ve věku kolem osmi let - ty děti se ve školkovém věku sice chovají nestandardně, ale stále v mezích pro „blbě vychované normální dítě“.
Doporučuji spíš kouknout na body 2-8 tady:
http://bobin.blog.cz/…e-abys-vedel
A pokud se tam najdete alespoň ve čtyřech bodech, tak bych doporučovala objednat se nikoliv do PPP (v PPP poznají autistické poruchy obvykle jen když jsou doprovázené mentální retardací), ale spíš do SPC.
Příspěvek upraven 30.01.14 v 12:59
@Izzz píše:
Mám podobnýho žáčka ve škole. Je teda naprosto mimo kolektiv, působí dost nechápavě, trvá mu, než se probere a začne něco dělat. Ale učivo zvládá bez problému.
Autismus nemusí ještě znamenat mentální retardaci. U slabých forem autismu není problém, aby dítě vystudovalo vysokou, protože navenek může jít pouze o viditelnou poruchu v oblasti sociálních interakcí.
No uvidíme. Zase lidi zdraví. Jízdenku jde koupit bez problemu. Nebo kolač. Na hřišti se po chvilce taky přidá. Cizích lidí se nejdřív stydí a pak se na ně začne smát a provokovat je. U doktora taky spolupracuje bez problemu. Nevím no podle učitelky je nezralý a ty těžší hry nechápe protože mu to hlava nebere. Ale uvidíme. Ted konečně začíná vyplnovat pracovní sešity dříve začmaraval.
Holky tak jsme byli odeslany na neurologii a logopedii. Má opravdu špatnou grafomotoriku tak aby se zjistilo jestli není oslabená některá funkce. Naštěstí po chvilce s ní i spolupracoval. Tak další nervy to se budu nervovat ještě hodně dlouho. Jo a nemame s tou neurologii spěchat nechat ho ještě vyzrát.
Holky mám posudek od uč. Ve školce do PPP. Jsem z toho nervozní co mu bude. Prosím o názor. Ditě je hodný, ve školce se mu libí. Je spíše samotářsky děti spíše pozoruje. Jen při invidualním přístupu vydrží při hře. Do cvičení se zapojuje pohybový hry nechápe pravidla. Je neohrabaný má špatnou grafomotoriku a jemnou motoriku. Kresba neodpovídá jeho věku spíše čmaranice. Při řizenych činnostech nespolupracuje, nezvláda to co děti jeho věku. Při cíleným rozhovoru občas plačtivý a ustrašený a odmítá spolupracovat. Vím že nevite co mu je. Ale jen mě zajíma jestli jste měli doma něco podobnýho. Jo je mu pět let