Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
Pěkný večer maminky, v sobotu jsem byla s manžou a dcerou švagrovi na narozeninách, jeho maminka napekla výborné koláče, moje mamka samozřejmě dceři dala ten výborný koláček a ta ho celý sfutrovala. Pak maminka švagra řekla, že koláče po upečení potírá máslem s hodně rumem…úplně jsem se zděsila. odpaří se ten alkohol z toho horkého koláče nebo ne a malá jej snědla s alkoholem???Děkuji
Myslím, že se neodpaří, určo ne zcela a taky myslím, že se jí nic nestane. Je to troška, třeba bude líp spinkat:-)
@gabriela82 píše:
No a jak pak spala, líp?
Ne hůř, řvala půl noci, rostou jí zuby ![]()
Klid! Nevím, jak je to s odpařováním (myslím si ale, že pokud potírá opravdu horké koáče právě vytažené z trouby k jistému odpaření zákonitě dojít musí, popř. mě někdo vyveďte z omylu) ale to množství rumu (i když tvrdila, že je ho tam dala hodně) na jednom koláči bude zanedbatelné. Takže se ničeho neboj a příště než dcera něco zblajzne, tak se optej.
Ale rozhodně si jedním koláčem nějako neublížila.
![]()
@Bibík13 s tím odpařováním nevím, ale byla bych v klidu, určitě to už dávno odbourala..
Ať udělá bábi příště dávku pro děti - bez rumu ![]()
Etanol má bod varu kolem 78 stupňů, takže logicky by se měla z toho horkého koláče pečeného např. na 150 stupňů většina, ne-li všechen, odpařit ![]()
@gabriela82 píše:
@Bibík13 s tím odpařováním nevím, ale byla bych v klidu, určitě to už dávno odbourala..Ať udělá bábi příště dávku pro děti - bez rumu
No j, když mi příjde, že ti starší to nějak nehrotí a vše je dobré a neublíží a já pak šílím…
Jo potírá se to a nic se jí nestane
toho rumu se tam dává jen kapka jako aroma, na jednom koláčku by si toho našla hodně málo
, i kdyby spořadala 10 koláčků na posezení, tak toho rumu je tam minimum
nestresuj
@janica252 píše:
Etanol má bod varu kolem 78 stupňů, takže logicky by se měla z toho horkého koláče pečeného např. na 150 stupňů většina, ne-li všechen, odpařit
ono se to ale potírá po pečení po vyndání z trouby né před, tak jak to odpaříš
![]()
@Kelsey no, ale když kápneš ten rum na ten rozpálenej koláč, tak by se to snad mělo odpařit, ne? když kápnu rum(nebo i vodu) na plech po vytažení z trouby, tak se určitě odpaří ![]()
@janica252 píše:
@Kelsey no, ale když kápneš ten rum na ten rozpálenej koláč, tak by se to snad mělo odpařit, ne? když kápnu rum(nebo i vodu) na plech po vytažení z trouby, tak se určitě odpaří
tak asi jo
ale i kdyby se nic neodpařilo, tak si nemyslím, že by toho bylo tolik na jednom koláčku, že by mohl uškodit
Maličká si určitě pochutnala, ukořistila něco nového, výborného ![]()
@Kelsey My teda dáváme rumu dost, rozhodně ne kapku ![]()
Ale - ten rum se lije do horkého másla a pak se tím horkým mazáním potírají koláče vyndané z trouby, koláče teda pečem tak na 220.
Takže si myslím, že alkoholu je na těh koláčích nula nula prd. Jestli ne míň.
Majda jich teda pokaždé spořádá hromadu a nikdy z nich picnutá nebyla ![]()
Já mám recept na cukroví, takové ořechové věnečky, co se po upečení celé namočí do rumu a obalí v cukru. Tak ty jí dávám až po delším odležení
, já si jednou dávala hned při výrobě a po pěti věnečcích už jsem měla pomalu naváto
![]()