Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
Když se to umí, i na vegetariánské stravě (pokud člověk konzumuje mléko a mléčné výrobky, vejce a ideálně také ryby) se dá v pohodě fungovat i při výraznější fyzické aktivitě… z praxe mám zkušenosti, že výrazná únava související se stravou (tedy nezpůsobená nemocí, stresem…) se objevuje:
a) Při celkově nízkém příjmu energie relativně bez ohledu na složení
b) Při přejídání, nadměrném příjmu hlavně tučných jídel
c) Při nadbytku bílkovin ve stravě i při jinak zdravém jídelníčku
d) Při nedostaku „živých“ součástí stravy - minerální látky, vitamíny, enzymy..
e) Při relativním nedostatku komplexních sacharidů a/nebo bílkovin ve spojitosti s výraznější fyzickou aktivitou či výraznější potřebou bílkovin (což ty při své postavě mít budeš…
)
(Takže skoro ze všeho…
)
Takže musíš posoudit jídelníček… příčin může být více… pokud vezmu v potaz typický vegetariánský jídelníček, kde je hodně komplexních sacharidů, vlákniny a rostlinných bílkovin, pokud toho do sebe dostaneš tolik, aby to tělu nahradilo „běžnou stravu“, může to u někoho trávení zatěžovat natolik, že je to tělo ve výsledku ještě více unavené, bez energie… (nejsem zastánce vegetariánství ale ani ho neodsuzuji, jde to)… nemáš nějaké jiné potíže? Co pleť, trávení..?
Tak nevím, jestli uplně poradím, vegetariánka nejsem. Ale pustila jsem se do hubnutí (se STOBEm), sem tam mě zajímaly makrobio recepty. No, když jsem si pak jídla přepočítávala, tak prostě chybí bílkoviny (kvalitní aminokyseliny), které prostě bohužel jen obilím a zeleninou se nenaženou a pokud už se jí tolik např. luštěnin, aby se bílkoviny pokryly, tak se několikanásobně překčačují sacharidy. Takže má rada, možná bych pro začátek zkusila nějaké počítání, kolik máš sacharidů, tuků a bílkovin - jestli to je dostatečné. Pokud by bylo málo bílkovin, tak jsou i vege proteiny např. http://www.vitalvibe.eu/cs/14-proteiny a pokud by nepomohlo, tak bych se vrátila v menší míře k masu (pokud dříve jsi byla v pořádku). Ne každému tento směr sedne. Toto tedy za předpokladu, že jsi jinak byla zdravá a v pořádku. Na vině může být i třeba špatná štítná žláza..
@jowana STOB bych moc nedoporučovala, co jsem slyšela od holek, které tomu opravdu rozumí, jeho základním nedostatkem je to, že je založen na nízkých hodnotách doporučovaného množství sacharidů a od toho se pak odvíjí i špatné doporučované množství ostatních složek potravy… zkrátka STOB je pro ženy nad 45, věčné dietářky, které už mají metabolismus zničen a nejsou ochotné dlouho čekat na výsledky…
@SussieS no, nevim. Na hubnutí mám nastaveno 25% bílkovin, 30% tuků a 45% sacharidů. když jsem četla různé články, tak to sedělo. Pokud bych nechtěla hubnout, tak mílkoviny byly kolem 18% a o to se zvýšily sacharidy. Držím se toho od cca března/dubna a mám 13kg dole. Není to tedy ani nic drastického - hubla jsem cca 2-3kg měsíčně (nejdřív to šlo rychleji, teď pomaleji). A hlavně, co jsem doplnila bílkoviny, tak nemívám večerní chutě. V přepočtu to i vychází 1,1g bílkoviny na kg váhy, což běžně doporučované je kolem 1-1,5g
sportovci i 2g, pokud chtějí nabrat svaly a nad 2,2g se nedoporučuje, že to zatěžuje tělo.
@jowana píše:
@SussieS no, nevim. Na hubnutí mám nastaveno 25% bílkovin, 30% tuků a 45% sacharidů. když jsem četla různé články, tak to sedělo. Pokud bych nechtěla hubnout, tak mílkoviny byly kolem 18% a o to se zvýšily sacharidy. Držím se toho od cca března/dubna a mám 13kg dole. Není to tedy ani nic drastického - hubla jsem cca 2-3kg měsíčně (nejdřív to šlo rychleji, teď pomaleji). A hlavně, co jsem doplnila bílkoviny, tak nemívám večerní chutě. V přepočtu to i vychází 1,1g bílkoviny na kg váhy, což běžně doporučované je kolem 1-1,5gsportovci i 2g, pokud chtějí nabrat svaly a nad 2,2g se nedoporučuje, že to zatěžuje tělo.
No, vidíš to. A já u absolutoria říct, že někomu doporučím na hubnutí 25% bílkovin, letím od zkoušek jak mokrý mejdlo po podlaze
Nic ve zlém ![]()
@Anonymní píše:
Vrátila jsem se znovu k vegetarinánství. Nějakou dobu to šlo, alke teď mám dojem, že nemám dost živin, jsem hrozně unavená, spím 10 hod denně, i když jím dost a pestře a snažím se dostávat do sebe i vápník z rostlinných zdrojů atd. Žádnou nemoc nemám, nechala jsem se vyšetřit, jediná souvislost jhe s výživou. Podotýkám, že jsem hodně vysoká a mohutná a svalnatá - skoro 50 kg svalové hmoty. Mám obavy, že prostě dávám tělu, hlavně svalům, málo energieRáda bych zas chodila do fitka, ale nemám teď sílu. Co vy na to? Dík
ja ti muzu jen napsat vlastni zkusenost, vyzkousela jsem uz vic stylu ve stravovani a nejvic mi sedi jizni kuchyne, do te doby jsem byvala unavena taky, ted jsem v pohode, jim hodne bilkovin, maso, vejce, kvalitni mlecne vyrobky, ke kazdemu jidlu mraky zeleniny a sacharidy jen kvalitni, celozrne a neprehanim to s nimi
cukru a bile mouce a bile ryzi se vyhybam a vsemu co je chemicky zpracovane a je mi nejlip jak mi kdy bylo, a to mi tahne na 40
Příspěvek upraven 29.08.13 v 11:34
@Fireangel a proč? Zajímá mě to. Narazila jsem na hodně článků a prostě bylo běžné zastoupení nějakých 13-18% bílkovin, pokud má normální aktivitu (a hubnout nechce)-nějakých 0,8-1g bílkovin na kg váhy. Při cvičení a úmyslnému hubnutí bylo většinou psáno 20-25% bílkovin (pokud se chce i nabírat nějaká svalová hmota)- 1-1,5g bílkovin na kg váhy. S tím i počítá STOB. Co to takto držím, tak mi je lépe.
Jowana ale nepíše, hubne na 25% psala, že když chce hubnout, tak je na 18%
A myslím, že záleží i na fyzické aktivitě.
@rachel55 v podstatě to mám asi podobně jako ty - maso, mléčné výrobky, hromadu zeleniny (cca 500-700g denně, někdy i víc) a sacharidy v podobě luštěnin, jáhel, pohanky, kuskusu atd - ale dávám prostě jen menší množství.
@jowana jjo
ja jim i brambory a jahlovy chleba bez kvasnic a cervenou ryzi carmague a spagety s celozrne ryzea vse ostatni co ty
ale s bilkovinama nesetrim, denne snim i 4 vajicka, plus mlecne vyrobky a nejake kvalitni maso a je mi super, sily mam na rozdavani, ono posledni vyzkumy ukazuji, ze vysokobilkovinne stravovani, ale i vysokotucne je prospesne, ty sacharidy jsou problem, kor kdyz jsou chemicky upravene, ktere navic dnes tvori vetsinu naseho jidelnicku
@rachel55 to jste ale zakladatelce moc neporadily, když nejí maso
zakladatelko, zeptám se sestry, je odborník, a písnu ti
@rachel55 taky mi je o dost líp -mám pocit, že už jsme na sebe narazily i na jiných diskuzích
Jak děláš jáhlový chleba? to zní dobře. Já si peču kváskový, že bych udělala obměnu
Ale fakt, že pro zakladatelku to moc rada není..Pokud se nebrání vajíčkům a mléčným výrobkům, zařadila bych je často. Zkusit si spočítat, jak na tom s příjmem bílkovin je a kdyžtak pro začátek sáhnout po nějakým vege proteinu a třeba i multivitamínech pokud se cítí unavená. Osobně mi sedly preparáty firmy Solgar ![]()
@jowana píše:
@Fireangel a proč? Zajímá mě to. Narazila jsem na hodně článků a prostě bylo běžné zastoupení nějakých 13-18% bílkovin, pokud má normální aktivitu (a hubnout nechce)-nějakých 0,8-1g bílkovin na kg váhy. Při cvičení a úmyslnému hubnutí bylo většinou psáno 20-25% bílkovin (pokud se chce i nabírat nějaká svalová hmota)- 1-1,5g bílkovin na kg váhy. S tím i počítá STOB. Co to takto držím, tak mi je lépe.
No, takhle. Já se ve svém jídelníčku držím cca kolem 20% bílkovin, hodně cvičím. Pokud tedy mluvíme o čistých živinách, a ne bílkovinných potravinách, těch mám pak procentuálně samozřejmě víc než 20%.. jinak většinou doporučuji spočítat si celkovou energetickou potřebu podle jistého vzorce, nevím, jak detailně to chcete rozebírat
a do té si pak dosadit množství živin tak, aby to bylo v poměru 15 - 30 - 55%. Pak se to různě mění, u hubnutí se ubírají tuky nebo sacharidy, bílkoviny se přidávají… pokud má člověk dobré trávení a metabolismus (netrápí ho ledviny, játra, nadýmání…), zvýšit se dá dočasně i na 30%, při hubnutí bych se držela 25% tuky, 20% bílkoviny a 55% sacharidy… to, že hodně bílkovin ničí ledviny, je trochu fáma, nicméně dlouhodobě opravdu není zdravé mít v jídelníčku nad 15 - 20% bílkovin.
A s tím absolutoriem - dělala jsem zkoušky v blbé době, měnily se osnovy a prostě neexistovalo říct nebo do vzorového jídelníčku napsat víc jak těch 15% ![]()
Vrátila jsem se znovu k vegetarinánství. Nějakou dobu to šlo, alke teď mám dojem, že nemám dost živin, jsem hrozně unavená, spím 10 hod denně, i když jím dost a pestře a snažím se dostávat do sebe i vápník z rostlinných zdrojů atd. Žádnou nemoc nemám, nechala jsem se vyšetřit, jediná souvislost jhe s výživou. Podotýkám, že jsem hodně vysoká a mohutná a svalnatá - skoro 50 kg svalové hmoty. Mám obavy, že prostě dávám tělu, hlavně svalům, málo energie
Ráda bych zas chodila do fitka, ale nemám teď sílu. Co vy na to? Dík