potížista

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
613
10.7.06 13:54

potížista

Ahoj holčiny, jestli jste tu některá právník, potřebuju poradit. Je nějaká páka, jak vzít zpět darování a získat tu věc nazpět, pokud se obdarovaný nechová tak, jak by měl?

Mám mladšího bráchu, kterej byl vždycky trochu problematickej. Je to chytrej a i hodnej kluk; dneska by asi měl diagnostikovanou lmd, ale když byl malej, tak se o něčem takovým ještě moc nevědělo. Rodiče se snažili mu věnovat maximální péči, ale naprosto se míjela účinkem. Vždycky měl problémy ve škole, se soutředěním, věnovat se zadaným úkolům. Pořád vyrušoval, něco ztrácel, zapomínal. Učitelky si s nim dost užily a my taky. Pubertu měl divokou, řádil strašně. Když po škole nastoupil do práce, nebylo to o nic lepší. Pořád zaspával nebo budil v půl pátý mámu, ať mu půjčí, protože nemá na autobus. Vůbec nezvládal starat se o svoje finance a s uraženou hláškou, že přece je mladej a chce si užívat, klidně prohejřil výplatu během prvního týdne. Taky neminul týden, aby nám v kaslíku nepřistála nějaká modropruhá obálka s přestupkovým řízením kvůli různým bitkám na stadionech, alkoholovým výtržnostem, jízdu načerno nebo špatný parkování. Střídal holky a co chvíli ho honil nějakej rozlícenej paroháč. Rodiče prosili a domlouvali a když si časem našel zajímavou práci, která ho bavila a celkem i slušně živila, zdálo se, že se zklidnil a že si ten svůj, i když rozjívenej život, drží pod kontrolou. Naši v to opravdu doufali, a tak mu dali prázdnej byt po babičce a mysleli, že když bude samostatnější, tak ho to taky naučí zodpovědnosti. Ze začátku to bylo dobrý, ale pak začal zapomínat platit nájem a máma ho musela pořád hlídat. Teď po necelých třech letech najednou přišel, že byt prodá. Jenomže se zjistilo, že byt už je u exekutora obstavenej pro hromadu dluhů. Zkrátim to. Aby byt nebyl prodán za směšnou odhadní cenu, rodiče zaplatili část dluhů. Brácha teď trvá na tom, že byt stejně prodá, dluhy z toho poplatí a odstěhuje se někam na sever Čech, kde si za zbytek koupí domeček. Myslim, že tomu opravdu věří, ale jsem si naprosto jistá, že ty peníze během léta rozháže a rodičům se zas vrátí jak bumerang, akorát že bez bytu.
Asi by bylo lepší byt vzít zpátky, ale nechat ho tam jenom bydlet a nájem vybírat přímo. A donutit ho splácet. Je smutný vidět, že i inteligentní člověk (jeho stylisticky vybroušený texty je opravdu radost číst) naprosto nezvládá postarat se o sebe a není schopen dohlédnout důsledků svýho jednání. Ten byt byla velká chyba, ale o to větší je i naše zklamání. Ach jo, je to šíleně dlouhý, ale musela jsem se vypsat. Dík.

Kaede

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
1005
10.7.06 14:13

Kaede,
nepöradím, jen připísnu, že v tom nejsi sama.
Rozepisovat se o tom nebudu, protože pokaždé, když jsem někomu něco o tomhle říkala, vyšla jsem z toho jako ta špatná…asi to znáš, když ostatní vidí tvého sourozence třeba hodinu za půlroku a přijde jim jako naprosto úžasný a bezproblémový člověk… :wink:
Bohužel tihle lidé, se zdá, nejdou napravit a tak nejen majeteká se v jejich rukou propadá neznámo (nebo i známo) kam( každopádně pryč).

Držím pěsti a příště po kouskách :oops: :? .
Hodně pevné nervy přeje Bubu

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
83
10.7.06 20:10

Kaede, mrkni na http://www.tydenik-sondy.cz/…06/index.php?…:

„Podle ustanovení § 630 občanského zákoníku se dárce může domáhat vrácení daru, jestliže se obdarovaný chová k němu nebo členům jeho rodiny tak, že tím hrubě porušuje dobré mravy.“

Řekla bych, že to, co popisuješ, se do kolonky „hrubé porušení dobrých mravů“ zařadit dá, ale s konečnou platností by to asi musel posoudit právník.

Přeju pevné nervy a úspěšné vyřešení.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
83
10.7.06 20:12

Omlouvám se, v tom odkazu nemá být na konci ta dvojtečka - tak ještě jednou:

http://www.tydenik-sondy.cz/…06/index.php?…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
613
11.7.06 14:36

Bubu, přesnej postřeh! Dojem umí udělat přímo úžasnej, akorát je problém si ho udržet v nějakým dlouhodobějším horizontu… Halt každej máme doma něco :)

Jori, dík za link. Dívala jsem se na něj, není to beznadějný, ale celkem jasně z toho plyne, že když se obdarovanej zdráhá, což je náš případ, jinak než soudní cestou to nelze vymoct. Chjo. Fakt to nejde jinak?

K.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová