Zavařování kompotů

5256
8.7.06 19:17

Zavařování kompotů

Prosím poraďte.
Celé odpoledne jsem se dělala s kýblem třešní. Dala je do sklenic, přidala cukr, zalila vodou, zavíčkovala a šoupla do trouby dnem vzhůru.
A když jsem to vyndala, tak voda vevnitř skoro žádná a syčelo v tom a bublalo. To asi znamená, že to nechytlo???
Nikdy jsem nezavařovala a manžel mi řekla ať to takhle udělám. Prosím poraďte, jak mám zavařit zbytek, aby to určitě chytlo.

Díky moc.

Peťula

P.S.: zavařovací hrnec nevlastním

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

3678
8.7.06 19:32

Ahoj,

já teda taky nějak nezavařuju.. ale do trouby dnem vzhůru?? to slyším poprvý..
Mamina ty sklenice vždycky nandala do velkýho hrnce normálně na sporák..
Do obyčejnýho, taky nemá zavaovací, dá se do nej voda, naskládají sklenice a pak se to vaří.

No moc jsem ti asi nepomohla, ona se ti určo ozve nějaká pořádná hospodyňka :)

Jarka

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
andela
8.7.06 19:40

Nevím jaký máš víčka, jestli šroubovací - ty se mucí důkladně utáhnout, nebo ty obyč. ty se ještě zadělávají „hlavou“ - aby se ten kraj řádně přimáčkl, a jak to není, tak víčka nechytnou. Jinak jestli máš velký hrnec, tak tam se ti asi 4 velký sklenice vejdou, tak je tam dáš, a vaříš asi 20 minut.

  • Nahlásit
  • Citovat
6545
8.7.06 19:44

V troubě zavařovat lze. Nicméně ne dnem vzhůru. Jak na to manžel přišel?
Já jsem je zavařovala ve středu - třešně do sklenice, zasypat cukrem, vodou, přiložit víčko a „přirazit“ hlavicí. Dala jsem je do speciálního zavařovacího elektrického hrnce (funguje asi stejně jako na plotně, jen teplotu nastavim a nehlídám ji a pak jen hlídám čas) a bylo to.
Myslím, že se špatně chytnout nemusely, sázela bych spíš na chybu v tom zavařování dnem vzhůru.
Jinak před zavíčkováním je třeba pečlivě sklenici otřít, aby byla suchá.
G

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
6545
8.7.06 19:49

a ještě dodatek:)
cukru jsem dala 2-3lžíce, voda byla mírně teplá. Zavřela jsem, dala do hrnce, zalila vodou, aby byly potopené zcela. Dělalo se to při 80st 20minut od dosažení požadované teploty.
G

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
2318
8.7.06 20:09

Ahoj,

já myslím, že to manžel trochu popletl. Sklenice se do trouby strkají dnem dolů a po zavaření se vyndají a postaví dnem vzhůru do doby, než sklenice vychladnou. Prý je pak jistota, že se opravdu přisají.

Lasička

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
peka83
8.7.06 20:27

Ahoj, já sice nezavařuji, protože to už se dneska finančně vůbec nevyplatí. Ale moje babička i mamka zavařovali a taky vím, že se sklenice zavařují výčkem na to teplé. prostě na dno hrnce. když to avříš. a nemělo byse to vtom uplně vařit atˇto nemáš vařené je to ejn proto aby se to výčko nějak utáhlo tím teplem. pak to nechej vychladnout venku to už yb mělo být jedno jak to postavíš a pak to ej hotové:-) . zkus si třeba jendu sklenici pak otevřít.l když ti vní lupne jako v tatarce když otvíráš je to dobře pokud ne a lehce jí toevřeš tak to pak nechej dýl povařit.-)

  • Nahlásit
  • Citovat
6545
8.7.06 21:23

No myslím, že dnem vzhůru po zavaření se to dělá u marmelád a džemů, u kompotů nevím.
Co se týče testování, jestli to dobře chytlo, tak se to nemusí otvírat, poznáš to tak, že to víčko není nafouklé a po zvuku, když na ně prstem poklepeš.
G

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
5552
8.7.06 22:43

O zavařování v troubě nic nevím. dá se ale zavařovat v jakémkoli hrnci na plotně - na 80stupňů 20min, jak už tu někdo psal (to platí pro třešně, u jiného ovoce jiná doba a jiná teplota). Po zavaření vyndat, víčka jsou nafouklá, ale postupem lupnou a přisají se. dnem vzhůru se obrací pouze marmelády, které se nalijí horké do sklenic a už se dál nesterilizují. Jo a pod sklenice do hrnce je dobré dát kus hadru, protože kdyby se teplota ještě zvýšila a začaly bublat bublinky (voda by se začínala vařit), mohly by sklinky nadskočit a rupnout.....

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
523
9.7.15 17:04

Chci zavařit jen asi 4 skleničky třešní (kompot) v obyčejném hrnci na plotně. Máte někdo zkušenost? Nevím, jak poznám těch 80 stupňů, když nemám teploměr. Samozřejmě od oka to člověk odhadne, ale právě mě zajímá, jestli na tom nějak hodně záleží nebo to může být jen tak „zhruba“. Díky

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
424
9.7.15 18:05

Zavařování v troubě je taky možné, ale já raději zavařuju v klasickém tom velikém zavařovacím hrnci.
Jinak: Uvařit vodu s cukrem, na 4l vody 2kg cukru, nechat přejít varem.
Očištěné ovoce naskládat do sklinek, které musí být perfektně čisté, to platí i pro víčka.(radši používám zvlášť na sladkokyselou zeleninu a zvlášť na kompoty). ovoce se skládá řeznou stranou dolů (meruňky, broskve, švestky). Třešně a višně pokud je možnost že mají červíky - nakládám na noc do lavoru s vodou a kyselinou citronovou, červi vyplavou.
Ovoce ve sklinkách zalej sladkým nálevem, očisti hrdlo sklinky ať je suché. Nikdy nenalívám uplně po okraj.
V hrnci na 80st 20 minut.
V troubě: předehřeješ si trouubu na 160st. do pekáčku naleješ horkou - ne vařící vodu a postavíš sklinky tak, aby se nedotýkaly sebe. Samozřejmě je postavíš dnem dolu. Nechávám v troubě 20 minut. Po vytažení otočím dnem vzhuru a překryju utěrkou, je jistější, že se víčka chytnou.
A marmelády není třeba zavařit, stačí když se horká zavíčkuje, utáhne a postaví dnem vzhuru.
Hlavně dávat pozor na čisté suché víčka a hrdla sklinek. Jinak na tom nic není.

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
424
9.7.15 18:06

@masima jestli nemáš teploměr, nebude lepší to zavařit v troubě?

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
18312
9.7.15 18:11
@masima píše:
Chci zavařit jen asi 4 skleničky třešní (kompot) v obyčejném hrnci na plotně. Máte někdo zkušenost? Nevím, jak poznám těch 80 stupňů, když nemám teploměr. Samozřejmě od oka to člověk odhadne, ale právě mě zajímá, jestli na tom nějak hodně záleží nebo to může být jen tak „zhruba“. Díky

Může to být „jen tak zhruba“. Kolem těch 80-85 stupňů se na stěnách hrnce začnou dělat malinkaté bublinky, ale nezvětšují se a nestoupají vzhůru… Ale minimálně 20 minut při této teplotě, plus ohřev plus chladutí… A pak by třešně už měly být zavařené a nekvasit…
Tak ať se podaří. :palec:

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
523
9.7.15 18:11

No přemášlela jsem o tom i jsem si načetla postup, ale nějak tomu nedůvěřuji :mrgreen:

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
523
9.7.15 18:12

@Jura007 Díky. :hug:

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další podobná témata podle názvu

Další témata z kategorie

Reklama