Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
goldenka21 píše:
potratila jsem a doktoři mi řekli že mám krevní skupinu A- .Myslíte si že to mohlo mít na potrat vliv? Běžné je že žena má Rh+.Po potratu mi aplikovali jakýsi protilátky aby jsem prý příští mimi donosilamůže to souviset?
Nejsem odborník, ale podle mě Rh- by nemělo být příčinou. Navíc co já vím, tak v prvním těhotenství to ani tak moc nevadí. Důležité je po ukončení těhotenství (ať už potratem nebo porodem) píchnout injekci, aby nebyl problém při dalším těhotenství. A nemyslím si ani, že je běžné, že má žena Rh+. Někdo má + a někdo -. Problém nastává v případě, že matka má -, otec + a dítě „zdědí“ Rh faktor po otci, tj má taky +. Pak může nastat problém krev matky x krev plodu. Každé další těhotenství je v tomto smyslu rizikovější, ale v dnešní době se to už sleduje a řeší, takže toho bych se v dnešní době nebála. Moje mamka má -, táta + a my všechny tři děti máme + po tátovi. A když mamka přijela do porodnice rodit třetí dítě, tak jí tenkrát sestřička vynadala, jak si mohla dovolit s takovou krevní skupinou mít třetí dítě. Doufám, že dneska se tohle stát nemůže, medicína je přeci jen trochu dál. Každopádně jsme všichni tři sourozenci zdraví, normální a mamčina těhotenství byla (aspoň podle vyprávění) v pohodě. Nejdelší porod byl ten první, trval asi dvě hodiny..
Příčina potratu mohla být různá, taky jsem si tím v loňském roce prošla a dodnes přemýšlím, proč. Hlavně se bojím, aby se to neopakovalo, kdyby ta příčina zůstala. Nezbývá nám ale než věřit, že to byla jen náhoda, že bylo něco špatně a příroda to radši ukončila sama. Podle lékařů se i dva potraty považují za nahodilý jev a případná vyšetření se dělají dost často až po třetím neúspěšném těhotenství (záleží samozřejmě na lékaři).
V každém případě držím palečky, ať se tvoje bolest co nejdříve zmírní a ty se budeš moct brzy radovat z miminka.
Opravdu má většina lidí Rh+ (85%?), protilátky tvoří Rh- proti Rh+, ale protože to bylo tvoje první těhotenství, tak bych nehledala příčinu v tomhle.
Chápu, že se s tím špatně smiřuje, viděla jsem jinou tvou diskusi, ale nemusíš tu příčinu najít, je to přirozený úbytek, prostě se naplňuje statistika. Z lékařského hlediska má smysl začít něco řešit až v momentě, kdy se potraty opakují (tři a více?).
Je dobře, žes dostala injekci, že nikdo nic nepodcenil.
Přeju rychlé zotavení a hodně štěstí.
ahoj, jsem taky rh - a taky mi to vrtalo hlavou, sečetla jsem co se dalo a došla k názoru, že tím tu nebude…případné protilátky se tvoří až ve vyšším stupni těhotenství…a hlavně většinou až u druhého a dalšího těhotenství, ale ty jsi dostala injekci, tak bud v klidu…
prožila jsem si to samé vícekrát, ale teď už mi na ruce spinká danýsek (proto píšu bez velkých písmen:) ![]()
tak vzhůru do boje, určitě to to dobře dopadne a rh hod za hlavu
Ahoj, myslim ze Rh faktor na tohle vliv nema. Sama mam B- a narodil se nam zdravej kluk. Po porodu jsem taky dostala inejkci, malej je Rh+, tak pro pristi tehu, aby bylo vse OK. Injekce se dava kdyz je matka a dite rozlisny Rh, aby priste prtilatky nezpusobily potrat.
Jo a odstala jsem papir, kde mame oba nase krevni skupiny a potvrzeni, ze jsem injekci dostala.
Ahoj, máme stejnou krevní skupinu
a přítel má Rh + takže úplně ta nejhorší kombinace ![]()
Mně v těhotenství sledovali protilátky v krvi (celkem 3 odběry, které se sfoukly např. s tripple testy, testem na cukrovku). Po porodu hned zjišťovali jakou má Míša skupinu a měl stejnou jako já, tzn Rh-, takže injekci jako tobě mi ani nedali. Kdyby měl Rh +, dostanu injekci a klidně můžu mít dalších 10 dětí
a ne jako dřív, že ženy s Rh- si mohly dovolit jen jedno dítě. Jelikož se krevní skupina plodu nedala v tvém případě zjistit, dostala jsi injekci preventivně a už se nemusíš bát. Určitě šlo jen o blbou náhodu, držím palce ať to tentokrát vyjde.
Ahoj já jsem A- a manžel AB+, ta nejhorší kombinace. Dceři po porodu zjištěna A+. Takže já dostala injekci. Teď se snažíme o druhé mimi a doufám, že díky té injekci to bude bez problémů. Pokud šlo o první těhotenství tak si myslím, že nehrálo rh- nějakou roli.
žena rh - a muž rh + není ta nejhorší kombinace ale ta jediná špatná ![]()
dědičnost rh + je dominantní a tak je v tomto případě velká pravděpodobnost, že mimi je rh + a tudíž si žena může (ale nemusí) vytvářet protilátky… žena rh - a muž rh - = miminko rh -, v tomto případě miminko jiný rh faktor mít nemůže (náš případ
)
Oskárek píše: žena rh - a muž rh + není ta nejhorší kombinace ale ta jediná špatná
dědičnost rh + je dominantní a tak je v tomto případě velká pravděpodobnost, že mimi je rh + a tudíž si žena může (ale nemusí) vytvářet protilátky… žena rh - a muž rh - = miminko rh -, v tomto případě miminko jiný rh faktor mít nemůže (náš případ)
Tak nevím, nám bylo v nemocnici ( když jedné z dvojčátek v 6 týdnech dávali transfůzi, byla anemická ) řečeno něco jiného ![]()
Já jsem A+, manžel A+, první dcera A+ a dvojčata
A- ( i když brali krev jenom jedné, vím, že jsou obě negativní, jsou jednovaječné )
První co mě napadlo, „šmarjá, ale vždyť jsou mého manžela, jak můžou mít negativní faktor“
a prý oba máme sice pozitivní faktor, ale neseme v genech i negativní, takže ten se spojil a holky jsou negativní. Vysvětlovala mi to tam doktorka, která se na to specializuje ![]()
Amynko v pohodě u RH + můžou mít i RH - naopak by to být nemělo. ![]()
ano, žena rh + a muž rh +, je možné že mimi bude mít rh -, ale méně pravděpodobné než rh +
vasinka píše:
Amynko v pohodě u RH + můžou mít i RH - naopak by to být nemělo.
ahá, tak jsem zase chytřejší ![]()
Řekl bych, že je to všechno složitější.
Také mám Rh faktor negativní, skupinu B. Shodou okolností moje první žena i moje druhá žena měla faktor negativní. Tenkrát ještě neexistovaly pilulky proti otěhotnění a tak jsem si našel správné partnerky. Měl jsem celkem tři holky v všechny byly vpořádku.
Jenže dnes tyto mé dcery si vzaly muže Rh pozitivní. Jedna vnučka mé nejmladší dcery je hyperaktivní. Vnuk mé prostřední dcery trpí bezlepkovou dietou a trpí chronickou rýmou a dcera mé nejstarší dcery z prvního manželství trpí taktéž chronickou rýmou.
Usoudil jsem, že může ta alergická rýma být z toho důvodu, že mé dcery si neměly vybírat muže s Rh faktorem pozitivním.
Jistě může být také důvod zhoršeného životního prostředí a vliv bezlepkové diety. Jenže to, že ženy které si automaticky braly muže se stejným Rh faktorem, když nebyly ještě pilulky proti otěhotnění může mít také vliv. Nedávno jsem slyšel, v televizi, že braní pilulek proti otěhotnění má za následek, že si žena vybere nesprávného manžela.
Rozhodne jsi nemohla potratit kvuli rh faktoru, u prvniho ditete to nevadi, to az u druheho, pokud bys nedostala tu injekci. Bud rada, ze nic nepodcenili a ze jsi ji dostala a urcite se netrap tim, ze jsi potratila kvuli rh faktoru, to je fakt blbost! Snad se ti brzo zadari, ja na to taky cekam
paja88 píše:
Rozhodne jsi nemohla potratit kvuli rh faktoru, u prvniho ditete to nevadi, to az u druheho, pokud bys nedostala tu injekci. Bud rada, ze nic nepodcenili a ze jsi ji dostala a urcite se netrap tim, ze jsi potratila kvuli rh faktoru, to je fakt blbost! Snad se ti brzo zadari, ja na to taky cekam
Jsou pripady kdy to vai i u prvniho ditete , muj syn hned po porodu dostaval tranfuze krve a bylo to prvni dite.........
Tolik naděje a zůstal jen smutek?
Sdílejte své pocity, vypište se z trápení nebo načerpejte útěchu v deníčkách s podobnou zkušeností.
potratila jsem a doktoři mi řekli že mám krevní skupinu A- .Myslíte si že to mohlo mít na potrat vliv? Běžné je že žena má Rh+.Po potratu mi aplikovali jakýsi protilátky aby jsem prý příští mimi donosila
může to souviset?