Potřebuje 10 měsíční dítě hodně pít?

9066
29.10.10 09:08

Potřebuje 10m dítě hodně pít?

Ahoj maminky, měla bych dotaz ohledně pití.
10m Zuzanka mi stále téměř nepije. Tedy ne že by to neuměla (přijde mi, že z hrnečku Tommy Teppee už jí to jde), ale celkem za den dá tak 50ml. Já ji tedy dávám 3× denně (před dopoledním spaním, před odpoledním spaním a na noc) a 1× v noci UM, takže má za 24h přes 500ml UM. Když jsem zkoušela dát místo UM vodu, čaj, šťávičku,…, tak si cucne, zjistí že to není mlíko a lahvičku plivne. Něco jiného než mlíko je ochotná pít pouze po jídle, rovnou v židličce, a pije z netekoucího hrnečku.
Myslíte, že jí to stačí a nemám to řešit? Nahlodala mě MUDra. Jinak jsem celkem ráda, že pije mlíko, ona je takové vyžle a měla problémy s přibíráním a teď prospívá krásně (tedy 10 měsících má 8180g)…

Děkuju moc za názory :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
sophinka
29.10.10 09:39

dítě by mělo vypít 100-120 ml na každé kilo svojí váhy. tzn. že 10ti kg dítě zhruba něco přes litr tekutin

• Citovat
  • Upravit
sophinka
29.10.10 09:40

můžeš započítat i polévku a když je to fakt zlé s pitím počítá se i přesnídávka nebo jogurt

• Citovat
  • Upravit
15404
29.10.10 09:42

Třeba u nás v rodině žádné dítě nikdy nevypilo doporučenou dávku :wink: Ostatně, ani já nepiju :oops:

Maxíkovi je 6,5 měsíce, UM vypije za 24 hodin tak 400 ml, čaje nebo vody 50 ml…víc do něj prostě nedostanu :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9066
29.10.10 09:58

Takze na 8kg by mela vypit asi 800 ml - 1 litr, hmmm. No vypije tak 550ml UM, 50ml vody a pak nejakou vodu v ramci prikrmu - vsecko redim, bo bohuzel neji kousky a sposua veci ji navaluje (to by bylo na jinou diskuzi). Treba k snidani v 50ml vody rozpustim 4 susenky a pridam jogurt, takze ma jakoby 50ml vody. A takto skoro ke kazdemu jidlu. Takze na tech 800ml si myslim dosahneme, i kdyz stezi…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14064
29.10.10 10:31

Já myslím, že to odpovídá, jak to máte. V mlíku je hodně vody, asi jí to stačí. Pokud teda normálně čurá.
Já dávám UM tak 200-300ml, čaje vypije tak 150ml, v noci kojím. A čaj dávám ucucávat pořád během dne, většinou nevypije větší dávku naráz. Ale za den se k tomu množství procucá.

Asi bych se začala zamýšlet nad pitným režimem, pokud by dítě mělo dlouho suchou plenku nebo oschlé rty. Jinak pusť tabulky z hlavy, ona dobrovolně žíznit nebude, neboj.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
neczuz
29.10.10 13:00
sophinka píše:
můžeš započítat i polévku a když je to fakt zlé s pitím počítá se i přesnídávka nebo jogurt

Ano, ale pokud počítáš i vodu v jídle, má to být cca 150ml/kg - pak můžeš počítat, že jogurt má cca 90% vody, zelenina a ovoce - 70-90%, počítá se i pak kaše. Těch 100ml/kg je opravdu jen pití - čaje, mléko, voda, šťávy. Samozřejmě je to šechno jen orientačně.
Zjišťovala jsem si informace v době bojkotu kojení. Prý 500 ml tekutin včetně příkrmů je takové minimum, kde dítě není ohroženo dehydratací. Dlouhodobě je ale třeba (pro správnou látkovou vvýměnu, funkci leddvin apod.) příjem tekutin vyšší - tedy 120-150ml včetně vody příkrmech.
Pokud takto pije málo dlouhodobě, přidala bych ještě jednu dávku mléka )pokud odmítá odu), případně zkusila i sladké nápoje (ředěné ovocné šťávy, lehce oslazená sáčkový čaj) - sice to není ideální, ale zde volíš mezi horším a lepším zlem.

• Citovat
  • Upravit
10802
3.11.10 20:46

Tak tohle téma mě taky zajímá, u nás je to to samé, myslím, že pít umějí, ale prostě nechtějí, jak kdyby jim fakt stačilo kojení :nevim: (kojím 3× denně) Pořád čekám, kdy se to zlomí, že začnou mít žízeň a pořád nic :) Nerada bych něco zanedbala :)
Oschlé rty určitě nemají, ale s plínama je to horší… jedna extraplná po ránu, a pak celkem dost plná po každým kojení, ale jinak skoro suchá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1 Good Sleep

• (4.7) + 729 recenzí

2 Pokračovací mléko

• (5) + 213 recenzí