Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Zdravím
S dvouletým synem se díky tomu že chodím nepravidelně do práce a nejmenší nepravidelně přes den spí nedostanem do dopoledních kroužků. Tak se ptám. Potřebuje podle Vás si 2 leté dítě zvykat na kolektiv? Co když se do něj dostane jen zřídka(přemýšlím že bych se občas přemohla a šli by jsme do MC, když nepůjde do práce) nebo vůbec a pak např. ve 4 letech nastoupí do školky? Přemýšlím jestli chodit třeba do MC nepřevidelně nebo se na koužky ted vykašlat a dělat s ním víc doma, když nebudu v práci. Jinak když jsem v práci hlídá kamarádka. Děkuji za názory.
ja myslim ze kazdy dite je rado mezi ostatnima detma (az na nektere vyjimky teda) uz moje rocni dcera to ma rada…a urcite to i potrebujou aby z nich nebyli asocialove ![]()
Já myslím taky, že určitě potřebuje kolektiv. Na naší malé to i vidím, jak se vždycky těší, když jdeme mezi děti, nebo i když jdeme ke kamarádkám na návštěvu co mají taky děti.To se těší moc. ![]()
Je to individuální, ale myslím si, že dvouleté dítě potřebuje společnost dalších podobně starších dětí. Nemyslím tím školku, ale občas si pohrát s jedním nebo dvěma kamarády…
Tak určité setkání s ostatními dětmi určitě potřebuje, ale nutně to nemjusí být MC. Myslím, že bohatě stačí venku potkat jiné děti:). Doma máte jistě živo i tak:).
Náš prcek má 14 měsíců a děti jsou mu šumafuk, když přijdou na návštěvu kamarádky se stejně starýma děckama, nevšímá si jich. Ale ve dvou letech doufám, že to bude jiné, až budeme chodit na hřiště na jaře a tak, že si jich začne všímat…
Jak se to vezme. Do školky, jeslí nebo jiného kolektivního zařízení bych svoje dvouleté dítě nedala ani omylem. Na to mám svůj názor. Ale do MC a mezi děti chodíme pravidelně, na organizované kroužky nebo nějaká cvičení s ní nechodím. Spíš si děti volně v létě hrají na dětském hřišti.
Kontakt s jinými dětmi určitě potřebuje.
Doma živo máme, snad asociál díky sourozencům nebude. Venku moc dětí nepotkáme, na hřišti jsme zásadně sami.
A na nepravidelně aktivity mě napadá právě do MC nebo možná nějaké cvičení které by se platilo zvlášt za každé přijití.
Asi fakt kolektiv potřebuje, zkusím něco namyslet.
Já jsem tedy pro kroužky nebo aspoň návštěvy MC. Myslím, že je dobré nejen, že je mezi dětmi, ale zvyká si i na to, že se musí přizpůsobit kolektivu, naučit se soustředění a poslouchat i někoho jiného než rodiče. V některých DDM nebo MC je možné navštěvovat kroužky na permanentku, třeba u nás cvičení, taky teď, co chodím do práce, docházíme nepravidelně.
Brum: u nás je zas problém s tím, že ve věku syna se s nikým nevídáme. A co s tím dělat, kroužek jsem zkoušela, ale byl to propadák a i dětská psycholožka mi řekla, že to je spíš tahání peněz z rodičů. On tam nechtěl být, dokonce i utekl atd. Venku taky moc nepotkáváme děti a když, tak prcky. Holt by to chtělo pro něj školku, kde by si mohl jen hrát.. Ale to je smůla. Tak snad z něj taky nebude asociál, či opožděnec:)- myslím, že to nemůžeme zas až tak brát..
A taky záleží, jakou má povahu?
Mě by zajímalo, kdy vlastně si dítě uvědomuje druhé děti…
Jakože je nebere jen jako další hračku.
No právě mám obavy že moc společenský nebude, dcera si ve školce ráda hrává sama, má tam jednu kamarádku.
My potkáváme maminky s kočárky s miminama, hřiště jsou tady dost prázdná i v létě. Asi tím že je tady samý rodinný dům, tak každej využívá zahradu.
Zkusila jsem pohledat a našla jsem Selestiánské středisko, kde mají dopoledne cvičení která se platí zvlášt. To by možná šlo.
Mám takový pocit že dřív bylo venku víc dětí, ted je každej zalezlej u PC nebo televize. ![]()
MaryClementine píše:
Mě by zajímalo, kdy vlastně si dítě uvědomuje druhé děti…Jakože je nebere jen jako další hračku.
Podle Toma bych řekla, že začal spolupracovat s jinými dětmi u hraní až kolem 3let. Do té doby o nich věděl, ale neúčastnil se jejich hry.
To je ryze otázka charakteru dítěte.Někdo si vystačí dloooouho sám, někdo prahne již brzo po družení.
Starší dcera nebyla a není ani ted příliš kolektivní a do školky šla až ve 3 a 3/4 roku a před tím se skoro s nikým nestýkala. Nijak jí to určitě nepoškodilo. Je to introvert a takhle jí to vyhovovalo.
Zeptej se sama sebe jaké je tvé dítě, víš přece jak se chová v přítomnosti dětí a zda je neštastné, když je samo..
Já myslím, že do školkového věku ( 3 roky) to opravdu není nutnost - jak někdo psal, děti si hrají spíš vedle sebe..