Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Krasny den, jak se u zeny projevi povolene panevni dno? Nejsem po porodu, ale trapi me zvlastni bolesti v oblasti prave popisujici povolene panevni dno. Mate s tim nektera zkusenost? Jak se to projevilo u vas? Dekuji ![]()
Dobrý den,
Chtěla bych se zeptát, zda je tu někdo, kdo měl problém se svaly pánevního dna a za jak dlouho pocítil výsledky při cvičení.
Během běžného dne jsem si žádných problémů nevšimla, ale teď jsem šla na cvičení - skákání přes švihadlo a tedy při této aktivitě jaksi mám trošku problém.
Začala jsem tedy dělat Kegelovy cviky, 3× denně a zabere mi to max 5 minut. A koupila jsem si Venušiny kuličky, které používám 2× denně na 5 max 10 minut při pobytu doma.
Na internetu jsem vyčetla že se výsledky začnou projevovat za dva tři měsíce, ale říkala jsem si, zda by se někdo nepodědil o svou reálnou zkušenost.
Děkuji i za případné tipy, do přímo vám pomohlo nebo jak jste problém řešily.
Pěkný den
Ahoj. Po prvním porodu jsem měla dokonce prolaps. Byli mi ale 26, takže se to afi v průběhu 2 let upravilo samo. Měla jsem hodně aktivní styl života. Teď po 3. dítěti jsem cítila něco podobné. Našla jsem si cvičení (kurz) speciálně pro ženy nejen po porodu. A teda bylo mi vysvětleno, že kegl a tzv. trénování svěračů je k ničemu. A vážně. Po 3 měsících v kurzu neskutečný rozdíl. Nejen v pánevním dnu, ale břicho. Nemůžu vynachválit.
@Anonymní píše: Více
Souhlasím, s fyziologického hlediska víc dávají smysl cvičení - třeba pilates na posílení pánevního dna. Nejlepší cviky jsou s míčem (22cm průměr) nebo gumou na stehna.
Je spousta videí na YouTube for free, ale já platím 89 Kč měsíčně a mám přístup ke stovkám videí na jednom kanálu pro pre a postnatální období. Zabývala jsem se trochu pilatesem před tím, tak jsem cca věděla, co mi vyhovuje a zda ta blogerka je opravdu zkušená trenérka. A nemusím někam jet MHDčkem a platit 400 Kč za hodinu cvičení.
Děkuji za odpověď.
Cvičím i ''normálně,, takové běžné cvičení pro ženy bych to nazvala. Takže myslím, že i to by mělo vést ke zlepšení a právě jsem začala jednou týdně chodit na nějaké organizováné cvičení žen, takže to bude také určitě znát. Přeci jenom doma se mi občas nechce, nebo to odbydu, nebo mám pocit, že už nemůžu tak zvolením, zatímco na hodině prostě jedu do konce nebo alespoň tak jak nejlépe mohu.
A jak píšu v běžném životě mi nepřijde, že bych měla nějak vážný problém, ale to skákání je asi přeci jen dost namáhavé…
Mně pomohla fyzioterapeutka, co přímo na pánevní dno specializuje.
@Anonymní píše: Více
Ono právě ne každý, kdo dělá cvičení pro ženy je odborník. Chce to někoho, kdo je fyzio, nebo má certifikát. Kolikrát ty cvičitelky jsou takové samozvané odbornice a můžou více ublížit, než pomoct.
Já chodila k paní do „Jádro ženy“. Opravdu dobrá a ví, co dělá. Dělá i online kurzy.