Práce, dcera, nevím, jak dál

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Napsat příspěvek
Velikost písma:
4417
2.10.13 16:32

Tak si musíš ujasnit, co ti vadí. Pokud je to práce, tak jsi tam neměla vůbec nastupovat, pokud ti vadí, že jsi bez dcerky tak si musíš zvyknout - a ona i manžel taky - to chce čas.
Pokud máš možnost po skončení rodičáku jít pracovat na plný úvazek, a budeš tu práci zvládat, tak bych vydržela.
Já jsem nastoupila do práce v dubnu - to byli malé 3 roky, školka je ted až od září. Hlídání bylo zajištěno babičkama, přítelem, kamarádkou - totálně rozhozený režim, všichni…malou jsem třeba i 4 dny neviděla - rodiče ji měli na chalupě.

Takže asi tak - rozhodnout se musíš sama, na změnu si časem všichni zvyknete, uděláte si nějaký plán-režim.

Jde o to zda ty to budeš schopna zvládat psychicky zvládat. 2 dny je krátká doba, ještě bych počkala. A člověku co se za tebe přimlouval, bych se pak normálně omluvila, určitě to pochopí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2947
2.10.13 16:39

Ja jsem na plnej od zari. Psychicky je to narocne. Jsou ji dva. Nenavidim se za to, ze ji nechavam doma, ale musim si zvyknout. Jednou to prijit muselo

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
820
2.10.13 16:42

Děvčata, klid. Nikde jinde v Evropě není tak dlouhá mateřská jako u nás. Dneska jsem mluvila s kolegou, jehož žena pracuje u NATa a hádejte, jak dlouhou mají mateřskou tam?…15 týdnů, z toho 2 týdny před porodem a 13 týdnů po porodu, pak jde žena do práce a dítě do jeslí.

Ve Francii je rovněž 15 týdnů, v Belgii 20…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3234
2.10.13 16:47

Já jsem nastoupila když bylo klukovi 2,5r na zkrácený úvazek, ale měla jsem to ulehčené v tom, že kluk zároveň nastoupil do školky, takže jsem nemusela shánět a platit hlídání. Já se teda do práce těšila, sice je to náročnější skloubit všechno dohromady, ale aspoň jsem se dostala mezi lidi a přišla na jiné myšlenky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19200
2.10.13 16:47

@Sany80s
ježiš tak taky záleží co dělá za noční ne? Není noční jako noční.. taky může před noční celý den spát, co ty víš? je to směna jako jiná směna, to je jako když přijdeš z ranní tak se taky nemůžeš o nic starat a musíš jít spát? Mluvit o nezodpovědnosti zakladatelky mi nepřijde na místě..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4417
2.10.13 16:48
@Sidsel píše:
Děvčata, klid. Nikde jinde v Evropě není tak dlouhá mateřská jako u nás. Dneska jsem mluvila s kolegou, jehož žena pracuje u NATa a hádejte, jak dlouhou mají mateřskou tam?…15 týdnů, z toho 2 týdny před porodem a 13 týdnů po porodu, pak jde žena do práce a dítě do jeslí.Ve Francii je rovněž 15 týdnů, v Belgii 20…

Tomáš asi pravdu, ale určitě tam není problém umístit dítě do jeslí, jako tady u nás a určitě zaměstnavatel vyjde vstříct se směnama…

a myslím, že dotaz zakladatelky mířil trochu jiným směrem…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
stazinka09
2.10.13 16:50

Já nechápu jednu věc, Ty jsi se nebyla podívat v práci, do čeho jdeš? Mi přijde, že si v šoku, ale to nějak brzo, na dlouhodobé vyčerpání to fakt nevypadá. V práci bych vydržela aspoň tak dlouho, abych zodpovědně mohla prohlásit, že ji nezvládnu.

Myslím, že separační úzkostí trpíš spíš Ty než dítě, takže otázka 3000Kč je irelevantní, to by Ti bylo stejně úzko i kdyby Ti zůstávalo 10000Kč. Jestli jsi symbiotická matka, tak ve 3letech by to nebylo lepší…

jako přimlouvač bych asi na Tebe byla docela naštvaná :think:, ty potíže co uvádíš se totiž daly předpokládat…

• Citovat
  • Upravit
K-Black
2.10.13 16:53
@Sidsel píše:
Děvčata, klid. Nikde jinde v Evropě není tak dlouhá mateřská jako u nás. Dneska jsem mluvila s kolegou, jehož žena pracuje u NATa a hádejte, jak dlouhou mají mateřskou tam?…15 týdnů, z toho 2 týdny před porodem a 13 týdnů po porodu, pak jde žena do práce a dítě do jeslí.Ve Francii je rovněž 15 týdnů, v Belgii 20…

a co to má společného s trápením zakladatelky? nežijem v jiné zemi, žijem v ČR. A třeba tam se mamky taky trápí a jsou smutný že musí odejít od miminek, no i když nemusí, nikdo je nenutí, jako zakladatelku taky nikdo nenutí. Jen se chtěla vykecat ze smutku a z toho co ji trápí.

• Citovat
  • Upravit
13714
2.10.13 16:53

@Sidsel K tomuto bych ráda dodala, že v tebou jmenovaných zemích(a obecně v zemích na západ od nás) není existenční nutnost, aby žena šla do práce na plný úvazek, a jsou tu daleko běžnější zkrácené úvazky. Ono když se řekne A, musí se říct i B.
Věřím, že většina mamin by byla raději, kdyby rodičák byl kratší a kdyby zaměstnavatelé vycházeli více vstříc matkám.
Zdroj: http://finexpert.e15.cz/…zamestnanost
Nejvíce žen na zkrácený úvazek pracuje v Nizozemí (76,5 %), Německu (45,5 %), Rakousku (43,8 %), Velké Británii (43,3 %), Belgii (42,3 %), Švédsku (40,4 %), Dánsku (39 %) a Lucembursku (36 %).
Nejméně žen na zkrácený úvazek pracuje v Bulharsku (2,6 %), Slovensku (5,4 %), Maďarsku (8,0 %), Litvě (9,3 %) a Česku (9,9 %).

A k zakladatelce - vadí ti práce, nebo to, že nejsi s dcerou? POkud nezvládáš práci, kvůli náročnosti a typu práce, tak se omluv a hledej dál a jinde. Nikdo ti hlavu neutrhne, to se prostě stává.
Pokud máš nervy z toho, že nejsi s dítětem, tak chvíli vyčkej, ony ty přechody bývají náročné, zkus to aspoň měsíc zvládnout. :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
K-Black
2.10.13 16:55

@stazinka09 taky si myslím, že to prožívá ona, že jí je smutno a vyčítá si že dcerku „opustila“ taky bych chvilku počkala a vidělo by se :think:

• Citovat
  • Upravit
13714
2.10.13 16:56

@stazinka09 Já nevím, pracovala jsi někdy s takovými lidmi? Třeba jo, ale tím spíš by člověk měl mít pochopení. Něco jiného je obhlédnout terén a něco jiného je realita. Tohle není práce, kterou by mohl dělat každý.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
stazinka09
2.10.13 16:58
@K-Black píše:
@stazinka09 taky si myslím, že to prožívá ona, že jí je smutno a vyčítá si že dcerku „opustila“ taky bych chvilku počkala a vidělo by se :think:

no hele já byla ráda, že jsem dceru protlačila v 2,5letech do školky, jinak bych pak byla ve 3letech dítka bez práce. Hádej kdo ráno brečel??? Oni mají ještě prima zvyk, že dítko předáš do školky a ono si přistaví židličku k oknu a mává Ti. Něco na mý nervy, odloučení :mrgreen:. A to jsem se do práce těšila a navíc to byla i existenční nutnost.

• Citovat
  • Upravit
12862
2.10.13 16:59

@PetaP Mluvíš, jako kdybys nikdy noční nedělala. Tělo to přijímá úplně jinak, než když pracuješ přes den. To vážně nemůžeš srovnávat.
Když mám na ráno, nikdy jsem po práci neusnula v buse. Když mám noční, tak mě řidič budí několikrát do měsíce a usínám při každé cestě. Mají to tak všichni spolupracovníci, v autě jezdí s otevřeným oknem, aby neusnuli na cestě a nebourali.
V takovém stavu opravdu nemůžeš zodpovědně hlídat dítě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
stazinka09
2.10.13 17:01

@Virginia
pracovala, včetně gerontopsychiatrie, přímá práce. Já bych chápala, kdyby to někdo nedával dlouhodobě, ale tohle na mě působí jako rozčarování nebo šok. Netvrdím, že to je práce pro každého, ale tím spíš

• Citovat
  • Upravit
13714
2.10.13 17:08
@stazinka09 píše:
@Virginia
pracovala, včetně gerontopsychiatrie, přímá práce. Já bych chápala, kdyby to někdo nedával dlouhodobě, ale tohle na mě působí jako rozčarování nebo šok. Netvrdím, že to je práce pro každého, ale tím spíš

Já chápu to dlouhodobé, kdy člověk vyhoří, ale chápu i to prvotní rozčarování či šok - prostě jdeš se kouknout, vidíš, zdá se ti to ok - a přijde na věc a zjistíš, že tohle prostě dělat nemůžeš - právě proto, že to není práce pro každého. Snad si rozumíme. :) (Víš, myslím to nějak ve smyslu, kdy člověk k těm lidem (ubohým, nemocným, postiženým vším možným) nemá žádný extra vřelý vztah, že to necítí zevnitř, ale řekne si - no to nějak zvládnu. Přijde tam a vidí, že to nepůjde, že to nepřekoná, nepřekousne, nebo naopak až přílišný soucit a vcítění se je na překážku fungování.)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat