Práce DPP po rodičovské

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Anonymní
10.5.23 16:51

práce DPP po rodičovské

Ahojte,
mám dvě práce na DPP a nevím zda po rodičovské seženu práci na plný úvazek. Jak potom postupovat když si ponechám ty dvě práce na DPP. Mám na mysli, jak nebo kdo platí zdravotní a sociální. Vůbec se v tom neorientuju, tak budu ráda za info.
 Díky

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
35575
10.5.23 17:04
@Anonymní píše:
Ahojte,
mám dvě práce na DPP a nevím zda po rodičovské seženu práci na plný úvazek. Jak potom postupovat když si ponechám ty dvě práce na DPP. Mám na mysli, jak nebo kdo platí zdravotní a sociální. Vůbec se v tom neorientuju, tak budu ráda za info.
Díky

U DPP jsou odvody nad 10 tis, tak buď budeš mít placené z toho když to bude nad nebo si to musíš zaplatit sama.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
445
10.5.23 17:13

Ahoj, pokud jsou obě DPP do 10 000Kč měsíčně, neodvádí se z toho zdravotní pojištění. Pokud je to nad 10 000 měsíčně u kterékoli tak ano. Pokud dítě chodí do školky více než na 4 hodiny za den, musíš si zdravotní pojištění platit sama pokud se neodvádí (najdeš na stránkách svojí pojišťovny jako OBZP částku a číslo účtu). Tedy předpokládám, že už nebudeš pobírat rodičovský příspěvek, po tuto dobu za Tebe zdravotní poj. platí stát.
Platba zdravotního pojištění odpadá pouze v případě, že docházka dítěte do školky nepřesáhne 4 hodiny za den. Potom stačí nahlásit na pojišťovnu, že jsi osoba pečující o dítě do 7let věku a potom za Tebe zdravotní pojištění také platí stát, ale dítě může být ve školce jen max 4hod/den.
Doporučuju se domluvit se zaměstnavatelem na DPČ (dohoda o pracovní činnosti, ze které se odvádí odvody od 4000Kč měsíčně, nebo na zkráceném úvazku na HPP pokud to jde a hledat dál. Pokud by oba zaměstnavatelé souhlasili s DPČ nebo HPP na zkrácený úvazek, celkový součet, který pokryje Tvoje odvody zdravotního pojištění by měl dělat dohromady aspoň 17300 hrubého (minimální mzda pro rok 2023), nebo si musíš doplácet do minima sama pokud nebudeš hlášená jako osoba pečující o dítě.
Sociální pojištění si platit nemusíš, jen se doba po ukončení rodičovské nezapočítává do důchodu. Započítává se pouze doba, kdy se platí odvody.
Držím palce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5837
10.5.23 21:06

@X_Cassiopea …taky mě to téma zajímalo a díky za vyčerpávající odpověď :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...