Výpovědní lhůta a nová práce na dohodu

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Anonymní
2.7.13 19:53

Práce na dohodu, problém

Dobrý den, chci se zeptat zda je možné pracovat na dohodu o pracovní činnosti, když jsem ve výpovědní lhůtě. Ještě mám před sebou měsíc výpovědní lhůty, ale můj zaměstnavatel, mi zakazuje vedlejší pracovní činnost. Má na to v dnešní době ještě nárok? Zakázat dohodu o pracovní činnosti? Problém je v tom, že od nich mám dostat odstupné, ale nechci si pokazit šanci na novou práci, kde mi nabídli po skončení výpovědi u nich nastoupit na normální pracovní smlouvu. Dohodou mi vyšli vstříc. Jedná se o rozdílné obory. Výpovědní lhůtu mám danou doma, kvůli překážkám v práci, jelikož pro mě místo nemají jsem nadbytečná. Děkuji za odpovědi.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
1166
2.7.13 19:54

Myslím si že lepsi jen mit práci než odstupne, ale na co máte a nemáte narok nevím :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
2.7.13 19:58

Já vím, ale nadruhou stranu, odstupné není zrovna malá částka a určitě by se nám hodila i na bydlení :mrgreen:

• Citovat
  • Upravit
1166
2.7.13 20:01

Jj to veřím:-/ je to zapeklite…pozjistovat :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9094
2.7.13 20:20

Přečti si svoji pracovní smlouvu a konkurenční doložku pokud ji máš. Nejjednodušší je zjisit, jestl ti zakazuje něco na co má či nemá nárok. A to ti nikdo z nás neřekne. ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19784
2.7.13 20:24
@Anonymní píše:
Dobrý den, chci se zeptat zda je možné pracovat na dohodu o pracovní činnosti, když jsem ve výpovědní lhůtě. Ještě mám před sebou měsíc výpovědní lhůty, ale můj zaměstnavatel, mi zakazuje vedlejší pracovní činnost. Má na to v dnešní době ještě nárok? Zakázat dohodu o pracovní činnosti? Problém je v tom, že od nich mám dostat odstupné, ale nechci si pokazit šanci na novou práci, kde mi nabídli po skončení výpovědi u nich nastoupit na normální pracovní smlouvu. Dohodou mi vyšli vstříc. Jedná se o rozdílné obory. Výpovědní lhůtu mám danou doma, kvůli překážkám v práci, jelikož pro mě místo nemají jsem nadbytečná. Děkuji za odpovědi.

No, a ten zákaz vedlejší činnosti máš v pracovní smlouvě? Jak formulovaný? Nebo se odvolává na nějaké ustanovení zákona? Které? Čím jej zdůvodňuje?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
2.7.13 20:24

No já jsem si ještě chtěla vše tady ověřit, jelikož v roce 2007 se měnily zákony, tak pokud by stím tady měl někdo zkušenost, tak bych brala radu.

• Citovat
  • Upravit
9094
2.7.13 20:26

No to si ověříš jen ve svě pracovní smlouvě. ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19784
2.7.13 20:29

Obecně - až na některá povolání, hlavně ve veřejné správě, platí, že k vedlejšímu pracovnímu poměru nepotřebuje zaměstnanec souhlas svého zaměstnavatele. Pouze v případě, že by výkon práce ve vedlejším pracovním poměru se shodoval s předmětem činnosti hlavního zaměstnavatele, musel by si zaměstnanec vyžádat předchozí písemný souhlas.

Čím to zdůvodňuje?

Příspěvek upraven 02.07.13 v 20:31

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
2.7.13 20:30

No to samozřejmě, v pracovní smlouvě mám zákaz vedlejší činnosti, ale v roce 2007 se měnili zákony, které uvádějí, že zaměstnavatel už nesmí zakazovat vedlejší pracovní činnost pokud to nejsou stejné obory a v zákoníku se uvádí, že již neexistuje rozdělení vedlejší pracovní činnost, ale jde o souběžné pracovní poměry. Tudíž by mě zajímalo, jak to tedy je i semnou… :nevim:

• Citovat
  • Upravit
19784
2.7.13 20:39

A proč se nezeptáš odborového právníka?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9094
2.7.13 20:40

Řídíš se aktuálně platným zákoníkem práce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
2.7.13 20:50

Problém je v tom, že já se právě ptala dnes ve firmě odkud mám výpovědní lhůtu a oni mi nebyli schopní pořádně odpovědět, ani personální, ani účetní. Účetní říkali, že ano, že mohu, personální, že nesmím a tak dokola a nebyli schopní se domluvit jak to je. Neptejte se mě, co je tam za lidi, ale sama jsem se divila :roll: První měsíc mi to definitivně zakázali a teď druhý měsíc se nemohli shodnout, nakonec jsem ještě volala a tak prý váhavé ano, ale písemně to nemám a tak se chci co nejvíce ujistit, aby mi pak zas nemohli říct, že jsem porušila jejich řád a nemám nárok na odstupné…Takže se prostě ptám ještě zde na názory.

• Citovat
  • Upravit
19784
2.7.13 20:51

@Jackie … a pracovní smlouvou. A pokud nevíme, jak to má uvedeno v pracovní smlouvě, těžko můžeme radit. To by zákon musel výslovně zakazovat takové zákazy (nebo by to muselo ze zákona plynout).

Akorát můžu poradit, aby si domluvila schůzku s právníkem některé pracovněprávní poradny ČMKOS a právníkovi samozřejmě ukázala, jak to má přesdně ve smlouvě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19784
2.7.13 20:55
@Anonymní píše:
Problém je v tom, že já se právě ptala dnes ve firmě odkud mám výpovědní lhůtu a oni mi nebyli schopní pořádně odpovědět, ani personální, ani účetní. Účetní říkali, že ano, že mohu, personální, že nesmím a tak dokola a nebyli schopní se domluvit jak to je. Neptejte se mě, co je tam za lidi, ale sama jsem se divila :roll: První měsíc mi to definitivně zakázali a teď druhý měsíc se nemohli shodnout, nakonec jsem ještě volala a tak prý váhavé ano, ale písemně to nemám a tak se chci co nejvíce ujistit, aby mi pak zas nemohli říct, že jsem porušila jejich řád a nemám nárok na odstupné…Takže se prostě ptám ještě zde na názory.

No, a ty se radíš se svým protivníkem, co smíš a nesmíš? Jestli ti to šéf zakazuje, tak jeho podřízení ti přirozeně nebudou radit, že šéf nemá pravdu.

A u výpravčího na nádraží ses ještě neptala?

Kurňa, dej na mne, neraď se s personalisty a účetními zaměstnavatele, který ti to zakázal, poraď se s nezávislým právníkem, který dělá pracovní právo.

Příspěvek upraven 02.07.13 v 20:55

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat