Práce nebo škola?

Anonymní
24.1.22 14:29

Práce nebo škola?

Ahoj, potřebovala bych radu.
Jsem na VŠ v prvním ročníku a nevím co se sebou. Mám maturitní obor a 2 nástavby hotové. Na VŠ jsem šla asi snad z důvodu, že to ode mě každý čekal, ale nemám absolutně chuť v tom pokračovat. Vím, že studium nejspíš nebaví nikoho, ale sama na sobě vidím, že se už ani nesnažím, nedokážu se k ničemu dohnat. Vlastně kvůli studiu jsem odmítala i zakázky, na kterých jsem mohla pracovat a mohl si získat “zákazníky” na grafiku.
Takže teď si říkám, jestli mám pokračovat ve studiu, které mi nejde a jsem z něho otrávená a nebo si hledat práci a odpichnout se. Ráda bych pracovala s grafikou, všechno, co mám ze školy hotové za obory, tak jsou ohledně grafiky. Nejde jenom o plakáty, letáky na zakázku, ale ráda bych si jela časem na sebe s nějakou svou tvorbou. Je jasný, že to nepůjde hned, ale dokud budu ve škole, tak na to nebudu mít čas a nedám do toho takovou energii jak bych chtěla, aby to bylo pořádně.
Pokud je tu někdo, kdo byl nebo je ve stejné situaci, tak bych byla ráda za názor a nebo radu. Trošku se v tom plácám.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
20883
24.1.22 14:31

Tak evidentně studuješ školu, která ti v tomto směru nic nedá ne?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
24.1.22 14:34

@Cenarius hodila by se mi do oboru, to určitě. Ale z části toho oboru mám už hotovou předešlo nástavbu, chtěla jsem si ti doplnit a mít alespoň bakaláře.

• Citovat
  • Upravit
10959
24.1.22 14:35
@Cenarius píše:
Tak evidentně studuješ školu, která ti v tomto směru nic nedá ne?

Mám pocit, že právě dá. Všechny obory, které má hotové souvisí a grafikou, po které ona touží. Trošku zvláštní tedy.

Zakladatelce: tak to vyzkoušej kombinovaně. Školu i práci. Dělám to stejně. Plus ještě dvě děti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Dlouhá punčoška
24.1.22 14:43

Udělej alespoň bakaláře. Jak tu už někdo říkal, kombinované studium.
Jednak se něco přiučiš a jednak nikdy nevíš, co bude v budoucnu.
Jsou místa, kde je vzdělání předepsané. A i když nakonec budeš podnikat, líp s Tebou budou jednat než jako s maturantkou a VOŠ.

• Citovat
  • Upravit
44193
24.1.22 14:44

Pokud to obor umožňuje, taky doporučuji kombi studium.
Připrav se na to, že nějakou dobu Ti škola bude žrát čas. Že k vůli škole odmítáš nějaké projekty, je normální. Ale později se Ti to může mnohonásobně vrátit, že jsi to nevzdala a VŠ nakonec máš.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
24.1.22 14:48
@Trojlístek píše:
Mám pocit, že právě dá. Všechny obory, které má hotové souvisí a grafikou, po které ona touží. Trošku zvláštní tedy.Zakladatelce: tak to vyzkoušej kombinovaně. Školu i práci. Dělám to stejně. Plus ještě dvě děti.

Já jsem si dělala maturitní obor Propagační design a nástavby Grafik a Tiskař. Teď jsem šla na obor Polygrafie, nepřišlo mi na škodu, abych vážně znala celý ten proces tiskoviny od začátku do konce dopodrobna, ale je to na chemické fakultě a po umělecké střední to očividně nebyla správná volba.

Děkuju za radu, podívám se po něčem.:)

• Citovat
  • Upravit
3459
24.1.22 14:56

Hele prvák je vždy otrava a ještě první semestr. Jsou tam ty nejhorší předměty, které často ani nesouvisí s oborem. Je to taková selekce. Další roky už nejsou většinou tak hrozné a i rouvrh je často lepší nebo se ho naučíš sestavit tak, abys zvládala i práci. Za sebe bych tomu ten druhý semestr ještě dala. A když to nepůjde, tak zkus buď dálkově nebo tedy bez VŠ

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3121
24.1.22 14:59

Zakladatelko, asi hloupá otázka, ale co je nástavba?

To je jako VOŠ (za jménem DiS.)? :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
24.1.22 15:06
@Pajka2020 píše:
Zakladatelko, asi hloupá otázka, ale co je nástavba?To je jako VOŠ (za jménem DiS.)? :nevim:

Nástavba je roční pomaturitní studium, někde si nástavbou můžou dodělat maturitu, já jsem si k maturitě nástavbami dodělala jenom 2 výuční listy.:)

• Citovat
  • Upravit
1702
24.1.22 15:11

Když si člověk vybere obor, který mu jde a který ho naplňuje, tak ho škola baví a baví ho všechno (to, že si většina studentů vybírá jinak, nebo dělá kompromisy, je věc jiná :lol: ). Možná u tebe je teď fáze, že tě víc baví praxe, což je pochopitelné - a tady bych doporučila se rozhodnout, jestli třeba teď/nebo vůbec nemáš na školu chuť, nebo ti nevyhovuje konkrétní škola. Kamarádce třeba nesedla VŠUP, tak šla do Francie, kde víc experimentovali s technikou, a byla nadšená. :nevim:

Taky jsou lidi, co to zkousnou a prostě se těší, až ze školy vypadnou. :D

Ale teda osobně - zrovna v umění bych úplně nedoporučovala přerušovat, nebo to studium odkládat, protože to studium je hlavně o kontaktech, o tom se předvést a využít, že má člověk za sebou slovutnou instituci a ukázat, že je mladý a dravý, protože je snazší se prosadit jako nadějný student než rutinér. Pokud ale tyhle ambice nemáš, a je pro tebe fakt jen opruz (nebo už třeba ty kontakty máš), tak tam moc přínosů samo o sobě není. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
577
24.1.22 15:12

Tak ta polygraficka ti opravdu nic pouzitelneho do byznysu neda…vzdelani, ktere momentalne mas, s tim se uzivis. Nevim jakym smerem se chces vydat, ale bud bych si doplnila vic marketing, nebo zkusila umeleckou skolu. Pokud te zajimaji knihy mozna i pribuzne obory se zurnalistikou. Kdyz si nezvysis vzdelani jako bez zavazkova, tak pak to bude vzdy tezsi..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53190
24.1.22 15:14

Tak dělat vejšku jen proto, že se to od tebe očekává je blbost, to je jasné. Ale pokud máš pocit, že ti ta škola může pomoci do budoucna v oboru, který tě tak zajímá, tak bych to nevzdávala. Předně si uvědom, že jakmile skočíš do pracovního procesu, bude milionkrát těžší se vrátit do toho studijního. A pořád lepší mít bakaláře „navíc“, než nemít nic a pak litovat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3115
24.1.22 15:32

Být dnes na tvém místě, tak si vyberu práci. Taky jsem šla na vejšku, protože se to ode mě čekalo. Obor jsem z hlediska financí volila ne úplně takový, který bych chtěla. I když s brigádami bych nejspíš utáhla ten, co bych bývala chtěla. Né, že by byl jiný, ale bylo tam toho trochu víc a to navíc mě až tak netankovalo. :mrgreen: vejšku by měl člověk jít studovat, protože chce.. když půjde z rozumu nebo protože se to od něj očekává, tak ho to spíš bavit nebude. A já si pořád myslím, že je důležitější praxe, flexibilita…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34322
24.1.22 15:32
@Anonymní píše:
Já jsem si dělala maturitní obor Propagační design a nástavby Grafik a Tiskař. Teď jsem šla na obor Polygrafie, nepřišlo mi na škodu, abych vážně znala celý ten proces tiskoviny od začátku do konce dopodrobna, ale je to na chemické fakultě a po umělecké střední to očividně nebyla správná volba.Děkuju za radu, podívám se po něčem.:)

Na to bych se asi uz vykaslala.

Akorat drobna poznamka, vic casu nez na skole v praci fakt mit nebudes ;).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat