Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Na základě včerejšího mého dotazu ohledně nové práce mě napadá se zeptat, jakou děláte práci, abyste to daly dohromady s dvěmi menšími dětmi. Jestli jste pro začátek po návratu z md zvolili kratší úvazek na úkor finanční, šly třeba i pod svou kvalifikaci z důvodu, že práce více vyhovuje např. pracovní dobou, prostě co děláte za práci po MD. Manžel si home Office vzít nemůže, já mám střední školu, praxi v hotelu. Syn ve školce pořád marodí. Prostě si přijdu nějak nepoužitelná. Hodně holek mi radilo tisíce možností ( home Office manžela, střídání směn, paragraf ať si bere muž) ale to není u nás možné buď vůbec nebo rozhodně ne často a dlouhodobě.
Budu moc ráda za jakoukoliv radu, jsem trochu zoufalá.
@janalesk píše:
Na základě včerejšího mého dotazu ohledně nové práce mě napadá se zeptat, jakou děláte práci, abyste to daly dohromady s dvěmi menšími dětmi. Jestli jste pro začátek po návratu z md zvolili kratší úvazek na úkor finanční, šly třeba i pod svou kvalifikaci z důvodu, že práce více vyhovuje např. pracovní dobou, prostě co děláte za práci po MD. Manžel si home Office vzít nemůže, já mám střední školu, praxi v hotelu. Syn ve školce pořád marodí. Prostě si přijdu nějak nepoužitelná. Hodně holek mi radilo tisíce možností ( home Office manžela, střídání směn, paragraf ať si bere muž) ale to není u nás možné buď vůbec nebo rozhodně ne často a dlouhodobě.
Vzala jsem 6h úvazek s pátkem na HO. Ale bylo to ve firmě, kde jsem před mateřskou 5 let pracovala, takže mi tohle bez problémů umožnili, někomu externímu by na to nekývli.. Po cca 2 letech jsem přešla do jiné firmy na plný úvazek, ale většinově na HO.
Jsem OSVČ, (grafika, ilustrace) tak pracuju z domu při dvou malých dětech. Ale i tak se mi pomoc manžela hodí, úplně sama bych to taky nedavala. Ale mám velkou výhodu ze jsem v oboru který umožňuje flexibilní pracovní dobu a ze si všechno zaridim po svém no…
Jsem pár dní doma z porodnice a na pár hodin týdně vypomahám se zakázkama pro zaměstnavatele, umožnil mi home office.
Co si udělat rekvalifikační kurz?
Ahoj. Řeším momentálně totéž. Jeden plat už nám nevystačí. Dcera nastoupila v září do školky, momentálně je už týden nemocná. Sice má 5 let, ale do školky začala chodit až letos. Já si hledám brigádu na cca 20 hod. týdně. Manžel pracuje na směny dlouhý/krátký týden, tak si hledám něco do protisměn, ale plný úvazek nechci, to bysme se s mužem vůbec neviděli. To radši oželím peníze, než společný čas. Naštěstí v Praze je teď nabídek na brigády docela dost. Jen musím zjistit, jak je to u brigády se sociálním a zdravotním pojištěním. Nejlepší by byla práce z domova, ale takových nabídek jsem moc neviděla.
Příspěvek upraven 14.10.21 v 11:37
@FraDeu píše:
Jsem pár dní doma z porodnice a na pár hodin týdně vypomahám se zakázkama pro zaměstnavatele, umožnil mi home office.
Co si udělat rekvalifikační kurz?
Rekvalifikační kurz mám na účetnictví, ale tam je top praxe. Kurz zatím nikoho nezajimal ![]()
Tady se, s dovolením, připíchnu. Protože už začínám přemýšlet kam se vetnu až mi skončí druhý rodičák.
Můj starý zaměstavatel defacto skončil. Ještě nějak lehce fungují, ale v momentě, kdy mi skončí rodičák, dostanu výpověď. Takže teď pátrám a pídím se po tom, jak dál.
Ale řekla jsem si, že klidně budu dělat několik let klidně i uklízečku, hlavně abych stíhala vyzvedávat děti apod. Sice to v životopise nebude bůhví jaká hitparáda, ale pořád lepší než drátem do oka. Samozřejmě se budu snažit získat práci, která víc odpovídá tomu co jsem dělala předtím, ale když to nepůjde, tak to nepůjde. Na pracáku kvůli tomu fakt nebudu.
Taky to teď řeším, čeká mě to za rok v září. Mám sice VŠ, ale nepoužitelný obor, tak si teď dělám kurz chůvy. U na sje spousta mi ikonek, dětských skupin atp, pořád hledají nějaké lidi.. tak snad budou hledat i za rok. Rozhodně to není práce, co chci dělat nějak dlouhodobě, ale aspoň ty první roky, než dětí odrostou a přestanou tolik marodit, mi to přijde vcelku dobrý. Půl úvazek, kousek od domu, možnost chodit jen některé dny… a udělám si určitě i nějaký další kurz, jen ještě nevím, jaký. A samozřejmě nejideálnější by bylo pracovat doma, že. To dělám teď, ale je to takový nicméně privydelek k rodicaku, nepředpokládám, že by se mi to podařilo rozjet natolik, abych z toho mohla udělat hlavní příjem.
No já mám to štěstí, že u nás si můžu brát HO jak chci, teď jsem na RD, ale plánuju to tak nechat i po RD, plus si chci domluvit úvazek tak na 30 hodin týdně. Uvidíme, snad mi vyjdou vstříc. Ale vím, že to tam hodně maminek tak dělá. Ale to se bavíme o korporátu ve velkém městě. Držím palce.
@janalesk píše:
Kolik je tomu školkovému dítěti? Já mám dvojčata, do školky se dostala až ve skoro čtyřech letech, na OČR jsem byla první rok v práci skoro 100 dnů a to mi cca 2× týdně hlídala moje máma, která už byla ten rok v důchodu. Já jsem sama s dětmi, neměla jsem moc možností, i když jsem děti dávala otci i nemocné a to jsem pak chodila do práce.
Měla jsem plný úvazek rovnou, do práce dojíždím každý den. Zkrácený jsem si nemohla vůbec dovolit. Bylo to těžké, ale dobrá zpráva je, že dětem ta imunita dozraje a bude to rok od roku lepší a lepší.
Já bych Ti asi poradila zůstat doma a rozšířit si kvalifikaci. Jinak ten první rok ve školce byl u nás fakt tragický. Z práce mě nevylili jen proto, že jsem dost schopná. Jinak bych asi šla.
@PetraKoň. Na jobs.cz je aktuálně 756 nabídek práce z domova.
U nás byl muž na RD a já pracovala, protože staré místo by na mě 5-6 let nepočkalo a po 5 letech doma s dětmi by se mi blbě hledalo. Oba jsme tedy při MD a RD nárazově pro své zaměstnavatele pracovali. Muž si pak při návratu do práce domluvil zkrácený úvazek o hodinu denně, aby stíhal vodit a vyzvedávat a děti nemusely být ve školce už na 6:45.
Já jsem při změně zaměstnání jsme pak šla kvalifikačně a platově trošku dolu, ale hledala jsem firmu a pozici, kde existují zástupy, lze pracovat HO. Nebrzdila mě žádná díra v životopise a jsem schopná přes reference doložit, že jsem schopná podávat pracovní výkon i při malých dětech.
Oba jsme VŠ pracující hlavou u počítače a telefonu. Muž teda občas vyráží i do terénu.
@FraDeu píše:
@PetraKoň. Na jobs.cz je aktuálně 756 nabídek práce z domova.
Děkuji za info. Na jobsu hledám, ale takto filtrovat mne to nenapadlo. Teď jsem letmo nakoukla a prostuduji podrobně později. ![]()
Do původní firmy jsem se nevracela, sice by asi nejaky zkraceny sel, ale pozici mi nabidli nizsi nez pred detmi, platove nic moc a prace takova, co se uplne neda odlozit kdyz je cas jit domu. A to jsem pro ne castecne delala i na rd.
Tak jsem hledala jinde. Deti zvykala ve skolkach. Nekolik nabidek kvuli platu nebo vzdalenosti odmitla az jsem v necelych dvouch letech mladsiho nastoupila na plný ale do kancelare. Chtela jsem jit brzo, manzel to vedel. Ale pak se dost zasekl kdyz nabidky byly. Nakonec byl chvili s mladsim doma. A na osetrovackach jsme se stridali. Naštěstí jsou deti celkem odolne.
Vysledkem je, ze ted mam velmi dobre penize, i diky covidu možnost HO, prace mne baví a uspokojuje (i kdyz vedeni lidi neni moje oblibena cast). Akorat v okoli jsem za karieristku
Připojuji se k diskuzi - mám fajnovou zkušenost a musím se o ni podělit.
pracuji již přes půl roku jako finanční konzultant pro ČSOB stavební spořitelnu. Při nástupu jsem dostala náborový příspěvek 80.000,–Kč a klientský kmen, s kterým pracuji. Práce mě baví, svůj čas si plánuji jak potřebuji, což je pro děti skvělé, zejména když mi onemocní. Manžel mi to schvaluje.
![]()
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.