Práce při RD, hlídání a oznámení RD
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
Práce při RD,hlídání, a oznámení RD
Ahojte chtěla bych se zeptat na práci při RD jsem na 2 letém rodičáku za starých podmínek, který si prodlužuju od září za nových podmínek. Scháním si práci protože jsem hyperaktivní a nevydržím sedět doma u malého se s hlídáním střídáme já, taťka babička a prababička, ve středu mám pohovor do zaměstnání na zkrácený úvazek, mohu normálně nastoupit a nijak je neupozorňovat na svou trvající RD (nechcu aby byly problémy víte jak to chodí s maminkama a malýma dětma) a mohu vůbec vykonávat zaměstnání na HPP při RD?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
Ahoj, ja mam HPP za starych podmienok a poberam stale rodicovsky prispevok. Ide o to ze uz nebudes na rodicovske dovolene (lebo nastupis do zamestnania) ale stale budes mat narok na rodicovsky prispevok ( po starom to bolo ze nesmie byt dieta viac ako 5 dni v mesiaci v zariadeni ako jasle skolka - statne)
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Takže když mi hlídají babičky nemusím nic říkat? a co zaměstnavateli mám ho upozorňovat na to že jsem ještě na rodičáku nebo to u pohovoru radši nezmiňovat
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Pokud je to jiný zaměstnavatel než ten, u kterého čerpáš rodičovskou dovolenou, tak ani nebude vědět, že ji máš. do rodičovského příspěvku novému zaměstnavateli nic není. ten bereš na péči o dítě, takže není vázaný na to, zda pracuješ nebo ne. jediné místo, kde se to bude hlásit, je zdravotní pojišťovna, která tě opět převede do stavu pracujících. ale tam by si tě měl nahlásit zaměstnavatel, protože za tebe bude odvádět zdravotní a sociální.
takže shrnuto - nemusíš jim u pohovoru říkat vůbec nic o svém rodinném stavu, dětech a jak máš zajištěné hlídání. nic jim do toho není a není od nich korektní se na to i přímo ptát.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahoj, chtěla jsem se zeptat, zda můžu při rodičovské pracovat na plný úvazek nebo na zkrácený 6 hodin denně? Hlídání mám zajištěné. A má se to někam hlásit, že jsem nastoupila do práce? Děkuji
![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahoj můžeš pracovat na plný úvazek. A hlásit to nemusíš, také to tak mám.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Pracovat můžeš na jaký úvazek chceš a pokud máš zajištěné hlídání mimo školku
nahlášené mít nic nemusíš, akorát já když jsem si šla zažádat o RP, tak jsem věděla, že nastupuju do práce, tak jsem jim tam podepsala ČP, jinak nic ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahojky, já mám též RD na dva roky (možná budu prodlužovat) a již měsíc pracuji na poměr na půl úvazku (malá má 18m). Nikde jsem nic nehlásila, neboť nemusím - hlídá babička. V práci jsem to řekla, nic proti tomu neměli, ale říkat jsem to nemusela, dokonce já mám stále svoje zaměstnání před RD, tam mi poměr trvá, tzn, že mám dva prac. poměry, což také můžeš mít, jen mi tam vlastně drží místo ze zákona do třech let. Toto nové místo mám jako přívydělek zatím do konce roku, pak uvidíme co dál… Směle do toho tedy.
P. S: Jen po nástupu do práce když od malé odcházím málem brečím, snad si obě zvyknem, bohužel to nešlo jinak, ´kvůli hypo jsme nevycházeli…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Na toto téma je tu hodně diskuzí, tak oživuji tuto a prosím o radu, spíše o vyjasnění.
Jsem na RD (tříletá varianta). Synovi jsou 2 roky. Můj zaměstnavatel mi nabídl, zda bych se nechtěla vrátit do práce dříve než jsem plánovala, tedy aktuálně v průběhu července, a to na stejnou pozici, z níž jsem odcházela na MD.
1. Je pravda, že není třeba můj nástup do práce hlásit na žádné instituce, kromě zdr. pojišťovny? Napadá mě ÚP, OSSZ apod.
2. Budu stále, i při zaměstnání na HPP, pobírat RP 7.600,– do tří let věku dítěte?
3. Můžu dát dítě do soukromé školky a neztratím nárok na RP? Nebo si musím zajisti hlídání jiné než školkové?
Všem moc děkuji za odpovědi a ujasnění situace.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Od prosice roku 2012 může dítě chodit do školky od 2 let aniž by matka přišla o rodičovskou. Nikam se to nehlásí, vše potřebné vyřídí zaměstnavatel( pojišťovna)
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Prosím vás, čtu tady, že při RD mohu pracovat i na HPP a zaměstnavateli nic hlásit nemusím. Je to tak i když mám RD na 4 roky? A chci se zeptat, jestli jde RD dodatečně dát třeba jen na 3 nebo 2 roky? Děkuji
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
A myslis fakt rodicovskiu dovolenou nebo rodicovsky prispevek? Dovolena je totiz omluveni u zamestnavatele a jen do tri let veku ditete. Prispevek jsou ty penize. Zkratit si jejich pobirani muzes, poku splnujes podminky. Na zbytek odpoved neznam…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Pulpy píše:
Prosím vás, čtu tady, že při RD mohu pracovat i na HPP a zaměstnavateli nic hlásit nemusím. Je to tak i když mám RD na 4 roky? A chci se zeptat, jestli jde RD dodatečně dát třeba jen na 3 nebo 2 roky? Děkuji
Musíte rozlišovat mezi rodičovským příspěvkem (RP, to jsou peníze ze sociálky) a rodičovskou dovolenou (RD, to je volno od zaměstnavatele)
Při pobírání RP můžete neomezeně pracovat, jen musí být zajištěna péče o dítě. Při RD můžete pracovat u jiného zaměstnavatele, ale pokud vykonáváte stejnou činnost, musíte mít souhlas zaměstnavatele.
RD i RP lze zkrátit.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit