Práce programátora (nevím jak to nazvat)
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
Práce programátora (nevím jak to nazvat)
Ahoj, nevím moc co dělat po maturitě, ale poslední rok mě začala lákat práce programátorů hlavně proto, že mají docela dobrý plat a dá se pracovat z domova. (Pokud máte takovou práci prosím řekněte mi co to je za práci.) Nejsem ale úplně silná v matice ani v logickém myšlení, i když bych to chtěla zkusit. Už jsem zkoušela se učit programovat, zvládla jsem syntax, ale hodně jsem se zasekávala na logických cvičeních.
Zajímalo by mě zda musím jít na vysokou školu, nebo se to dá naučit i sama z domova možná nějaký kurz?
Má někdo zkušenost, že se do IT dostal bez VŠ? Vím, že se teď hodně mluví o AI a že možná programátorům bude práce ubývat, ale doufám, že ještě aspoň další léta bude možnost se tím uživit.
Jinak studuju teď střední školu, ale ne v oboru IT. Promiňte pokud to sem nepatří, ale často tu vidím otázky ohledně práce.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
Měla jsem vysokou IT školu a pracuji v oboru.byla jsem dost dobrá v matice, která je trochu důležité i v programování ale záleží hodně co bys programovala. Pro mě to byl jediný obor v It který mě nebavil a který jsem moc neuměla. Nemluvím o nějakých základech, se samotnýma základama práci asi nikde nedostaneš, ale pokud nechceš na vysokou tak nějaký dobrý It kurz třeba czechitas nebo jsou i jiné ti dají dobrý vhled do problematiky a když to budeš myslet s programováním opravdu vážně a budeš se sama učit tak to zvládnout jde. U nás jeden z rodiny má vystudovanou filmovou školu ale chytlo ho It, kamarádi ho naučili programovat, a teď je v It firmě a dělat automatizačního testera kde má přes 150 tisíc. Všechno jde když se chce, ale není to ze dne na den. Do It bez vysoké určitě jde dostat, vidím to v práci pořád, ale jsou to ze začátku spíš testeři. Tak tím bych možná začla, a od testera by ses mohla dostat k programku. Nicméně logické myšlení v It opravdu potřebuješ, pokud ho nemáš tak si myslíš že budeš mít s jakýmkoliv oborem v It problém.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@kitypurp jestli chces delat programatora kvuli oenezum a home office, tak hledej dal 🙈 😄 Ano, syntaxi za tebe dneska vytvori AI…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Moje deti i manzel pracuji v IT. Ano, vydelaji slusne a maji moznost home office, ale vsichni maji vysokou a silne logicke mysleni, vynikali v matematice, plus maji vyborne jazykove znalosti. Jsou za tim roky tvrde prace a taky neustaleho vzdelavani.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@miamia142 píše: Více
Czechitas bych v tomro pripade taky doporucila.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Pracovat v IT bez VŠ možné je, ale na nejlepší pozice se bez VŠ pravděpodobně nedostaneš. Zaječí, jestli chceš dělat manuálního testera nebo softwarového inženýra.
Připodobnila bych to ke zdravotnictví - s krátkým kurzem můžeš dělat zdravotníka na táboře, ale špičkový chirurg nebudeš.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@kitypurp píše: Více
Jako díval bych se po různých testerech, trainee programech, podpora apod. Tam se da proniknout do základu a získat nějakou praxi. Ale jinak VŠ se dost hodí, pokud chceš dělat něco specifického. A jinak na dobré peníze ze začátku zapomeň. Na praxi z domu dost často taky. Tohle jsou už výhody zkušených lidí.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Znám programátory bez VŠ, ale žádnému z nich nechybí logické myšlení.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Muj muž nemá vš, teda takhle, nedodělal poslední rok matfyzu. Ale už v té době (25let zpátky) programoval
je to na několik let, než te vůbec někde zaměstnají za nejaky normální plat a mezi tím se musíš prostě učit ![]()
- Citovat
- Upravit
Můj bratr pracuje jako programátor bez VŠ. Ale musel se vypracovat, pořád se učí něco nového a s logikou na štíru není. Taky má velmi vysokou úroveň AJ.
Příspěvek upraven 04.09.25 v 10:55
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Další uměle vytvořené téma, takže k tomu asi jen tolik, že programátor je dnes v podstatě dělnická pozice a bude hůř.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Mam pocit, ze podobnou, ne-li uplne stejnou diskuzi jsem tu uz četla.
Ale k tématu - programátora dělat bez VŠ můžeš, ale logické myšlení k tomu potřebuješ. Navíc celoživotní učení včetně zahrnutí AI do své práce.
Pokud chceš do IT, spíš bych zkusila toho testera, jak někdo zmiňoval.
- Citovat
- Upravit
@Anonymní píše: Více
To jsem byla asi ja pisu to znovu s vice detailu
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Můj muž je v IT ( původně programátor,) VŠ IT dělal 3 roky ale nedodělal a dělá to. Ale on tím od malá žil, typický ajtak zalezlý 12h u compu programoval si vše, hry, programy atd matika byla na IT prý strašně těžká. Naučil se hodně a říká, že to chce mraky hodin praxe aby se člověk dostal na plat 100+ ten měl po cca 5 letech v korporátní firmě. Ma logické myšlení a i řídící schopnosti ( teď už vede svůj tým). HO má možnost.
Zkus další kurzy a uvidíš. Podle mě ale musí být člověk i nadšenec.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit