Práce u konkurence
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
Práce u konkurence
Ahoj holky,
třeba se najde někdo, kdo ví nebo má podobnou zkušenost.
Po mateřské se vracím do práce. Manžel dostal pracovní nabídku od největší konkurence mé firmy.
Problém je v tom, že oba děláme na vyšších pozicích, a já mám přístup k informacím, které by pak mohly vést k lepší vyjednávací pozici pro manžela v nové firmě (např. znalost nákupních cen dodavatelů, rabaty apod.)
Je prosím toto v rozporu nebo bych musela někam jinam?
Děkuji
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
Jsem teda laik ale řekla bych, že právně to asi v pohodě bude. Nakonec ani s tou konkurenční doložkou to není taková sranda. A aby byla platná je třeba aby zaměstnavatel splnil veškeré její náležitosti. A ty určitě nemáš ve smlouvě, že tvůj manžel nemůže pracovat u konkurence. Otázkou však je jestli se tě vedení pokud to zjistí nebude chtít zbavit za každou cenu. A to si potom nějaký zástupný důvod zcela určitě najdou.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Podle mě záleží, jestli to budete zneužívat a přijde se na to. U známého ve firmě se něco podobného stalo - tuším manažer vynášel info konkurenci a normálně naběhla policie a řešilo se to dost drasticky. Ale tam už nešlo o malé peníze. Já měla třeba „non-disclosure agreement“ snad u každé formy, kde jsem dělala.
- Citovat
- Upravit
@Margery31 píše:
Ahoj holky,
třeba se najde někdo, kdo ví nebo má podobnou zkušenost.
Po mateřské se vracím do práce. Manžel dostal pracovní nabídku od největší konkurence mé firmy.
Problém je v tom, že oba děláme na vyšších pozicích, a já mám přístup k informacím, které by pak mohly vést k lepší vyjednávací pozici pro manžela v nové firmě (např. znalost nákupních cen dodavatelů, rabaty apod.)
Je prosím toto v rozporu nebo bych musela někam jinam?
Děkuji
No a ty mu hodlas ty informace o cenách atd sdělovat?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@JancaS84 píše:
No a ty mu hodlas ty informace o cenách atd sdělovat?
No nehodlám..já bych se klidně upsala..jenže záleží jak by mi kdo věřil..aby pak nededukovali a nespekulovali..
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Margery31 píše:
No nehodlám..já bych se klidně upsala..jenže záleží jak by mi kdo věřil..aby pak nededukovali a nespekulovali..
Tak až se budeš vracet tak bych si sedla s vedením a probrala co a jak.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Já bych to neřešila, pokud to neřeší v nějaké dohodě sám zaměstnavatel. A za mě je slušnost takové informace nikde nesdělovat, tedy ani doma.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Tak ze zákona to v žádném rozporu není. Jak se v těchto situacích chovat máte, předpokládám, upraveno nějakou vaší interní směrnicí či kodexem, tak se koukni tam.
S manželem taky pracujeme u vzájemné konkurence (ač každý v jiném oboru). Tajné informace si prostě nesdělujeme, ani se na ně nijak neptáme. Když spolu jedeme autem a manžel zvedne hovor, jehož předmětem by měly být informace, které nejsou pro cizí uši, tak protistraně prostě řekne, že mu zavolá zpět, až dojede a pak teprve to proberou.
Příspěvek upraven 20.02.24 v 10:52
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Pokud toho nehodlate zneuzit, tak bych to řekla, ať to pak omylem nevyplave při nějaký konverzaci a není zbytečně nějaký haló. Navíc bys pak mohla mít už napořád v práci pocit, že se musíš hlídat abys to nepropalila, což je otravný.
Řekla bych jim, že je to tak a tak, radši to zminuju hned ať se můžete rozhodnout jestli je to pro vás ok a ujistila bych je, že jejich informace se mnou budou safe i za tehle podmínek. Pak už je to na nich. Pokud řeknou, že tě za takových podmínek nechtějí, tak je stejně možný, že by to byl fakt velkej problém, pokud by se na to v budoucnu přišlo.
Svýho času jsem řešila v jediný práci jestli přivýdělek, který mám jako OSVČ není v rozporu s konkurenční doložkou ve smlouvě. A jakože byl, dělala jsem nám v podstatě přímou konkurenci, ale prostě jsme se domluvili, že určitě nemám v plánu přetahovat si jejich klienty k sobě, nebo si tam jakkoli dělat reklamu a myslím, že právě to otevřený jednání vytvořilo zaměstnavateli důvěru, že to bude ok a normálně mě vzali.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit