Práce v IT

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Napsat příspěvek
Velikost písma:
36
4.11.23 20:16
@Tommy_chejn píše:
Ahoj, Nevím, jestli je toto vhodná stránka pro diskuzi na toto téma, ale zkusím to. Absolvoval jsem rekvalifikační kurz do IT na pozici programátor html, css a javascript. Narovinu řeknu, že jsem na rekvalifikaci šel kvůli penězům a pohodovější práci (ale upřímně, jaký bych měl mít jiný důvod pro rekvalifikaci). Kurz to prezentoval tak, že po vystudování ze mě bude javascript programátor s pěknou výplatou, protože programátoři javascriptu vydělávají průměrně 70 000kč měsíčně a pracovní trh se o ně pere. Stálo mě to spoustu času, peněz a úsilí. Bohužel jsem po vystudování zjistil, že asi zbytečně. Po dokončení studia jsem poslal opravdu hodně životopisů (minimálně to bude 50) a z 50% jsem nedostal vůbec žádnou odpověď. Z těch 50%, kteří mi odpověděli, mi 45% řeklo, že hledají člověka alespoň se 2 roky zkušeností, pár z nich vypíchlo i to, že nemám vysokou školu. Zbylých 5% mi řeklo, že mzda, o kterou jsem si řekl (řekl jsem si o 50 000kč měsíčně na HPP) je příliš vysoká, ale že s 30 000kč by to mohlo jít (Pokud mě ovšem vyberou, protože na jednu takovou pozici se hlásí 30 dalších lidí, kteří jsou mladší, dravější a klidně jim za 30 000kč dělat budou). A upřímně, zjistil jsem, že s profesním růstem to tady na těch pozicích taky nevypadá dobře. V jedné firmě jsem se ptal, na kolik penz bych mohl dosáhnout za 2 roky pokud budu dobrý. Řekli mi, že 40 000kč hrubého - pokud budu hodně dobrý :D Ostatní kolegové, co se mnou stovali kurz třeba nemají práci doteď. Nebo dělají také nějakou práci která jim vyhovuje. Nikdo nemá 70 000kč měsíčně a pohodovou práci. Já jsem nakonec nastoupil do jedné korporace, kde beru 32 000kč hrubého (jako kuchař jsem si vydělal klidně 50 000kč v čistém). Celá ta práce je pro mě extrémně náročná. Dost často dělám od rána až do večera (někdy i do noci), abych svou práci vůbec stihnul dodělat. Často se zasekávám na věcech, které jsme v kurzu vůbec neměli a upřímně, nemít chatGpt tak jsem úplně ztracený. Přijde mi, že už jsem na konci svých sil, bolí mě záda, oči, tělo potřebuje více pohybu… Tento dotaz píšu proto, protože potřebuji poradit od někoho kdo si tímhle už prošel. Jsou toto prvotní bolesti každého začátečníka, nebo jsem k ničemu a nemám na to? Dosáhnu za 2 roky na těch slibovaných 70 000kč? Co mám dělat, aby se o mě firmy na trhu práce praly? Upřímně, jsem teď dost zoufalý, místo toho, abych po rekvalifikaci získal lepší práci, tak mám příšernou práci s platem, za který nepracují snad ani absolventi střední školy.– edit ještě by mě zajímalo, měl bych třeba zkusit jiný jazyk než javascript. Koukal jsem, že Python je hodně populární. Dostal bych po rekvalifikaci na python programatora víc peněz?

Z mé zkušenosti. Já se učila základy programování, kurzy atd. Nastoupila jako junior za minimální mzdu, ale to je pochopitelné. Každopádně příslib lepších peněz do budoucna byl. Problém byl v tom, že na to prostě nemám hlavu. Stálo mě to spoustu nervů, stresů, všeho, tak jsem šla dělat QA, čili testera. Doučila jsem se automatizaci a nyní pracuji jako tester a jsem spokojená. po 2 letech i ten plat je už slušný.
Každopádně v okolí mám spoustu kamarádů programátorů a po 5 letech praxe mají královský plat a nikdo teda nebuší přesčasy, naopak v pracovní době vyřizují dětské lékaře atd. ALE. Programují backend, Javu, node.js a to je teda sakra abstraktní náročná práce. Takže za mě ty peníze zcela zasloužené. A jeden kamarád bez vysoké školy, co se učil na programátora jen v kurzech, vzali do do startupu za minimální mzdu, tam se naučil spoustu věcí, pak normální projekt, vyšší pplat a po 3 letech je na velmi slušné mzdě a co sám říká, ta práce ho baví a naplňuje a taky u toho nesedí 8 hodin denně. Ale je za tím spousta dřiny, vzdělávání se a samozřejmě angličtina. Takže pokud sám cítíš, že to není ono, tak se netrap. Programátořina je krásná práce, ale musí tě bavit. Jinak se to dělat nedá. 8)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1228
4.11.23 21:28

Podle mě umět jen html, css a javascript je na houby. Chce to umět nějaký framework kolem toho jako je React.js, Node.js nebo Vue,… Pak i nějaký základ z backendu, jestli C# nebo Python,… Chce to mít nějaké povědomí o technologiích jako je REST Api, Ajax, JQuery.
Rekvalifikační kurz dá asi jen takový hrubý základ. Je kolem toho pak ještě spousta práce, než se člověk sám dovzdělá a je nějak použitelný pro praxi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15748
4.11.23 22:03
@Petr-33 píše:
Podle mě umět jen html, css a javascript je na houby. Chce to umět nějaký framework kolem toho jako je React.js, Node.js nebo Vue,… Pak i nějaký základ z backendu, jestli C# nebo Python,… Chce to mít nějaké povědomí o technologiích jako je REST Api, Ajax, JQuery.
Rekvalifikační kurz dá asi jen takový hrubý základ. Je kolem toho pak ještě spousta práce, než se člověk sám dovzdělá a je nějak použitelný pro praxi.

Asi tak, html + css bych snad ani nenazýval programováním.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19784
4.11.23 22:43
@Tommy_chejn píše:
Ahoj, Nevím, jestli je toto vhodná stránka pro diskuzi na toto téma, ale zkusím to. Absolvoval jsem rekvalifikační kurz do IT na pozici programátor html, css a javascript. Narovinu řeknu, že jsem na rekvalifikaci šel kvůli penězům a pohodovější práci (ale upřímně, jaký bych měl mít jiný důvod pro rekvalifikaci). Kurz to prezentoval tak, že po vystudování ze mě bude javascript programátor s pěknou výplatou, protože programátoři javascriptu vydělávají průměrně 70 000kč měsíčně a pracovní trh se o ně pere. Stálo mě to spoustu času, peněz a úsilí. Bohužel jsem po vystudování zjistil, že asi zbytečně. Po dokončení studia jsem poslal opravdu hodně životopisů (minimálně to bude 50) a z 50% jsem nedostal vůbec žádnou odpověď. Z těch 50%, kteří mi odpověděli, mi 45% řeklo, že hledají člověka alespoň se 2 roky zkušeností, pár z nich vypíchlo i to, že nemám vysokou školu. Zbylých 5% mi řeklo, že mzda, o kterou jsem si řekl (řekl jsem si o 50 000kč měsíčně na HPP) je příliš vysoká, ale že s 30 000kč by to mohlo jít (Pokud mě ovšem vyberou, protože na jednu takovou pozici se hlásí 30 dalších lidí, kteří jsou mladší, dravější a klidně jim za 30 000kč dělat budou). A upřímně, zjistil jsem, že s profesním růstem to tady na těch pozicích taky nevypadá dobře. V jedné firmě jsem se ptal, na kolik penz bych mohl dosáhnout za 2 roky pokud budu dobrý. Řekli mi, že 40 000kč hrubého - pokud budu hodně dobrý :D Ostatní kolegové, co se mnou stovali kurz třeba nemají práci doteď. Nebo dělají také nějakou práci která jim vyhovuje. Nikdo nemá 70 000kč měsíčně a pohodovou práci. Já jsem nakonec nastoupil do jedné korporace, kde beru 32 000kč hrubého (jako kuchař jsem si vydělal klidně 50 000kč v čistém). Celá ta práce je pro mě extrémně náročná. Dost často dělám od rána až do večera (někdy i do noci), abych svou práci vůbec stihnul dodělat. Často se zasekávám na věcech, které jsme v kurzu vůbec neměli a upřímně, nemít chatGpt tak jsem úplně ztracený. Přijde mi, že už jsem na konci svých sil, bolí mě záda, oči, tělo potřebuje více pohybu… Tento dotaz píšu proto, protože potřebuji poradit od někoho kdo si tímhle už prošel. Jsou toto prvotní bolesti každého začátečníka, nebo jsem k ničemu a nemám na to? Dosáhnu za 2 roky na těch slibovaných 70 000kč? Co mám dělat, aby se o mě firmy na trhu práce praly? Upřímně, jsem teď dost zoufalý, místo toho, abych po rekvalifikaci získal lepší práci, tak mám příšernou práci s platem, za který nepracují snad ani absolventi střední školy.– edit ještě by mě zajímalo, měl bych třeba zkusit jiný jazyk než javascript. Koukal jsem, že Python je hodně populární. Dostal bych po rekvalifikaci na python programatora víc peněz?

Založ si účet na LinkedIn, uvidíš.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19784
4.11.23 22:49
@Ivan PPZ píše:
Tak IT někde mění klávesnice a opravuje hodně rozbité počítače zastrčením vypadlé zástrčky… A stejně to může být freelancer pro SAP, který sedí na Bahamách a bere 3000 za hodinu.
BTW: IT Crowd- ach, to jsem se zasnil… :*

Ten na Bahamách ovšem musí mít v malíku softwarové architektury a technologie…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19784
4.11.23 22:56
@Zumpa píše:
Asi tak, html + css bych snad ani nenazýval programováním.

Psal ještě JavaScript… záleží na tom, co ho v tom naučili dělat.

Css + html + JavaScript jsou úplné základy webdesignu, jestli nezná třeba jQuery anebo Angular, tak je zelenáč.

Rozhodně po rekvalifikačním kurzu může jít max. na nějakou juniorní pozici, když to dobře půjde.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1228
5.11.23 07:48
@eumedon píše:
Ten na Bahamách ovšem musí mít v malíku softwarové architektury a technologie…

Dělám v IT softwarového architekta/designera. O Bahamách si můžu nechat jen zdát. Pracuju v menší firmě a abych se platově někam dostal tam, abych mohl na Bahamy, musel bych asi nastoupit do nějakého většího korporátu a v našem regionu zase moc takových firem není.
Jinak programování, programovací techniky, architektury,… jsou v menších firmách v ČR tak o 10-15 let pozadu od některých západních korporátů. Jede se hodně na kvantitu a to, že se tím třeba zesložití další rozvoj nebo údržba, to nikdo neřeší. Prostě vyvineme, vydáme, shrábneme prachy a co bude pak nás nezajímá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19784
5.11.23 08:49
@Petr-33 píše:
Jinak programování, programovací techniky, architektury,… jsou v menších firmách v ČR tak o 10-15 let pozadu od některých západních korporátů.Jede se hodně na kvantitu a to, že se tím třeba zesložití další rozvoj nebo údržba, to nikdo neřeší. Prostě vyvineme, vydáme, shrábneme prachy a co bude pak nás nezajímá.

Právě. Proto na to už kašlu. Od letoška jsem do starobního důchodu, k tomu mám ještě jedno zaměstnání v IT přes home office, které mě moc nevytěžuje (sem tam poradit, sem tam nějaký servisní zásah přes iÏnternet). Zkoušel jsem přes LinkedIn, peníze nabízeli pěkné, ale buď ta smlouva byla taková, že jakoby freelancer, ale čouhaly z toho smluvní pokuty za nedodržení termínů a zákaz konkurence, o hmotné odpovědnosti nemluvě (freelancer odpovídá v plné výši), nebo jsem dělal test přes testify, kde bylo neznámé prostředí, nic tam nefungovalo, na architektuře nezáleželo, šlo o rychlost.

Jenže já jsem se naučil psát programy tak, že dají víc práce při psaní, ale líp se udržují. Nestačí znát základy programování, je nutno znát taky návrhové vzory a vědět jak je na co použít.

V tom prvním případě jsem měl upravit architekturu takového menšího návrhu, výsledek se jim líbil, ale mně se nelíbila smlouva.

Už na to kašlu, budu mít starobní důchod a k tomu mzdu, snad ještě nějakou dobu.

Máš pravdu. Chtěl jsem říct, že být mladší, vybral bych si spíš SW firmu, kde se dbá na architekturu, i kdyby to bylo za míň peněz, kdybych si mohl vybrat. I kdyby to byl korporát.

Ty, jako mladý programátor, musíš dbát nejen na to, kolik dostaneš peněz, ale taky na to, co budeš mít v životopise, na jaký styl si zvykneš, co se naučíš a taky na to, aby ses nemusel hrabat ve sr. čkách, které dostaneš k údržbě po komsi, kdo kašle na to, jestli to bude udržovatelné.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11559
5.11.23 09:41

Třeba já se programováním neživím, i když bych mohl.
Hello, World! zvládnu bravurně.
A Q-Basic taky ovládám minimálně z 53%.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
ludmilaadamkova
5.11.23 09:51

@Ivan PPZ

Já měla na gymplu zaměření na IT a jeli jsme HTML, Cecko a pak Javu :mrgreen: Mě to docela bavilo. Začínala jsem v někdy v 3 třídě Karlem :mrgreen:

• Citovat
  • Upravit
15748
5.11.23 11:46
@Ivan PPZ píše:
Třeba já se programováním neživím, i když bych mohl.
Hello, World! zvládnu bravurně.
A Q-Basic taky ovládám minimálně z 53%.

Přemýšlím, že bych šel programovat, o Q-Basic jsem zavadil někdy v dobách MS DOSu :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11559
5.11.23 11:50

No však.
A taky umím programovat v GPT, ale mám jen verzi 3,5 a nebudu přeci investovat do 4. A, přiznávám, že ne zcela a úplně odfiltruji, co za blbosti ten GPT vyplivne za kód.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
ludmilaadamkova
5.11.23 11:50
@Zumpa píše:
Přemýšlím, že bych šel programovat, o Q-Basic jsem zavadil někdy v dobách MS DOSu :)

Já půdu do Karla až bude dceři tak 7 tak jí to začnu ucit :mrgreen: to už by to mohla pobrat.

• Citovat
  • Upravit
Tommy_chejn
8.11.23 22:12
@Petr-33 píše:
Rekvalifikační kurz dá asi jen takový hrubý základ. Je kolem toho pak ještě spousta práce, než se člověk sám dovzdělá a je nějak použitelný pro praxi.

Máš pravdu je to úplně k ničemu. Musel jsem se doučit z Udemy React a i tak jsem měl problém s hledáním práce a nikde mě nechtěli. Je to realita, která je pochopitelná, člověka, který jen vystuval nějaký kurz, musí pořád někdo hlídat, kontrolovat po něm práci a pomáhat mu, když se zasekne. Bohužel tohle nikdo před nástupem do kurzu neřekne, což je taky pochopitelný, protože by jim tam nikdo nešel :D. Kurzy dost často lákají na absolutně nereálný nástupní plat a to může zmást spoustu lidí jako jsem já, kteří o oboru nemají povědomí :D Vystudováním kurzu to nekončí a nastupuje spousta učení.

Tím si nechci stěžovat, já už v prací výpověď dal a vracím se do kuchyně, jen jsem to chtěl shrnout, kdyby to tu četl někdo, kdo zvažuje nastoupit na víceměsiční kurz programování :)

• Citovat
  • Upravit
38
17.11.23 08:52

Myslím, že zakladatel není vůbec kuchař, ale člověk co o IT něco ví a tady se snaží srdceryvným příspěvkem poukázat na realitu nebo možná odradit lidi, co se bezhlavě do IT ženou. Posílám klíčenku. :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat