Práce v IT

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Tommy_chejn
4.11.23 14:24

Práce v IT

Ahoj, Nevím, jestli je toto vhodná stránka pro diskuzi na toto téma, ale zkusím to. Absolvoval jsem rekvalifikační kurz do IT na pozici programátor html, css a javascript. Narovinu řeknu, že jsem na rekvalifikaci šel kvůli penězům a pohodovější práci (ale upřímně, jaký bych měl mít jiný důvod pro rekvalifikaci). Kurz to prezentoval tak, že po vystudování ze mě bude javascript programátor s pěknou výplatou, protože programátoři javascriptu vydělávají průměrně 70 000kč měsíčně a pracovní trh se o ně pere. Stálo mě to spoustu času, peněz a úsilí. Bohužel jsem po vystudování zjistil, že asi zbytečně. Po dokončení studia jsem poslal opravdu hodně životopisů (minimálně to bude 50) a z 50% jsem nedostal vůbec žádnou odpověď. Z těch 50%, kteří mi odpověděli, mi 45% řeklo, že hledají člověka alespoň se 2 roky zkušeností, pár z nich vypíchlo i to, že nemám vysokou školu. Zbylých 5% mi řeklo, že mzda, o kterou jsem si řekl (řekl jsem si o 50 000kč měsíčně na HPP) je příliš vysoká, ale že s 30 000kč by to mohlo jít (Pokud mě ovšem vyberou, protože na jednu takovou pozici se hlásí 30 dalších lidí, kteří jsou mladší, dravější a klidně jim za 30 000kč dělat budou). A upřímně, zjistil jsem, že s profesním růstem to tady na těch pozicích taky nevypadá dobře. V jedné firmě jsem se ptal, na kolik penz bych mohl dosáhnout za 2 roky pokud budu dobrý. Řekli mi, že 40 000kč hrubého - pokud budu hodně dobrý :D Ostatní kolegové, co se mnou stovali kurz třeba nemají práci doteď. Nebo dělají také nějakou práci která jim vyhovuje. Nikdo nemá 70 000kč měsíčně a pohodovou práci. Já jsem nakonec nastoupil do jedné korporace, kde beru 32 000kč hrubého (jako kuchař jsem si vydělal klidně 50 000kč v čistém). Celá ta práce je pro mě extrémně náročná. Dost často dělám od rána až do večera (někdy i do noci), abych svou práci vůbec stihnul dodělat. Často se zasekávám na věcech, které jsme v kurzu vůbec neměli a upřímně, nemít chatGpt tak jsem úplně ztracený. Přijde mi, že už jsem na konci svých sil, bolí mě záda, oči, tělo potřebuje více pohybu… Tento dotaz píšu proto, protože potřebuji poradit od někoho kdo si tímhle už prošel. Jsou toto prvotní bolesti každého začátečníka, nebo jsem k ničemu a nemám na to? Dosáhnu za 2 roky na těch slibovaných 70 000kč? Co mám dělat, aby se o mě firmy na trhu práce praly? Upřímně, jsem teď dost zoufalý, místo toho, abych po rekvalifikaci získal lepší práci, tak mám příšernou práci s platem, za který nepracují snad ani absolventi střední školy.

-- edit ještě by mě zajímalo, měl bych třeba zkusit jiný jazyk než javascript. Koukal jsem, že Python je hodně populární. Dostal bych po rekvalifikaci na python programatora víc peněz?

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
11559
4.11.23 14:36

Že by někdo po rekvalifikaci měl mít pocit, že je 70 za chvilku jasných- to mi přijde dost mimo. A i těch 50 je asi úlet. S VŠ vhodného směru a nějakou praxí bych možná někde kolem 50 mohl začínat s „poptávkou“ po práci. Ale ne jako rekvalda z kuchaře.
A že ta firma na rekva říká něco o 70? No, jak by tam asi nahnali ovečky? Výrokem: dostanete 30 a po 3 letech možná 40- to asi ne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20857
4.11.23 14:42

Po takovém rekvalifikačním kurzu můžeš nastoupit leda jako úplný junior na kompletní zaucovani. O nějakých 50 na výplatní pásce si nech zdát.

A nechapu proč když jsi měl jako kuchař 50 cistyho, se hrnes do IT, kde na tohle dosáhneš tak po 10 letech tvrdé práce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9085
4.11.23 14:48
@Tommy_chejn píše:
Ahoj, Nevím, jestli je toto vhodná stránka pro diskuzi na toto téma, ale zkusím to. Absolvoval jsem rekvalifikační kurz do IT na pozici programátor html, css a javascript. Narovinu řeknu, že jsem na rekvalifikaci šel kvůli penězům a pohodovější práci (ale upřímně, jaký bych měl mít jiný důvod pro rekvalifikaci). Kurz to prezentoval tak, že po vystudování ze mě bude javascript programátor s pěknou výplatou, protože programátoři javascriptu vydělávají průměrně 70 000kč měsíčně a pracovní trh se o ně pere. Stálo mě to spoustu času, peněz a úsilí. Bohužel jsem po vystudování zjistil, že asi zbytečně. Po dokončení studia jsem poslal opravdu hodně životopisů (minimálně to bude 50) a z 50% jsem nedostal vůbec žádnou odpověď. Z těch 50%, kteří mi odpověděli, mi 45% řeklo, že hledají člověka alespoň se 2 roky zkušeností, pár z nich vypíchlo i to, že nemám vysokou školu. Zbylých 5% mi řeklo, že mzda, o kterou jsem si řekl (řekl jsem si o 50 000kč měsíčně na HPP) je příliš vysoká, ale že s 30 000kč by to mohlo jít (Pokud mě ovšem vyberou, protože na jednu takovou pozici se hlásí 30 dalších lidí, kteří jsou mladší, dravější a klidně jim za 30 000kč dělat budou). A upřímně, zjistil jsem, že s profesním růstem to tady na těch pozicích taky nevypadá dobře. V jedné firmě jsem se ptal, na kolik penz bych mohl dosáhnout za 2 roky pokud budu dobrý. Řekli mi, že 40 000kč hrubého - pokud budu hodně dobrý :D Ostatní kolegové, co se mnou stovali kurz třeba nemají práci doteď. Nebo dělají také nějakou práci která jim vyhovuje. Nikdo nemá 70 000kč měsíčně a pohodovou práci. Já jsem nakonec nastoupil do jedné korporace, kde beru 32 000kč hrubého (jako kuchař jsem si vydělal klidně 50 000kč v čistém). Celá ta práce je pro mě extrémně náročná. Dost často dělám od rána až do večera (někdy i do noci), abych svou práci vůbec stihnul dodělat. Často se zasekávám na věcech, které jsme v kurzu vůbec neměli a upřímně, nemít chatGpt tak jsem úplně ztracený. Přijde mi, že už jsem na konci svých sil, bolí mě záda, oči, tělo potřebuje více pohybu… Tento dotaz píšu proto, protože potřebuji poradit od někoho kdo si tímhle už prošel. Jsou toto prvotní bolesti každého začátečníka, nebo jsem k ničemu a nemám na to? Dosáhnu za 2 roky na těch slibovaných 70 000kč? Co mám dělat, aby se o mě firmy na trhu práce praly? Upřímně, jsem teď dost zoufalý, místo toho, abych po rekvalifikaci získal lepší práci, tak mám příšernou práci s platem, za který nepracují snad ani absolventi střední školy.– edit ještě by mě zajímalo, měl bych třeba zkusit jiný jazyk než javascript. Koukal jsem, že Python je hodně populární. Dostal bych po rekvalifikaci na python programatora víc peněz?

A proč tedy neděláte raději toho kuchaře? Opravdu po nějaké rekvalifikaci asi s max. střední školou nebudete mít 70. Máte vysoce zkreslené představy o trhu práce. Na kurzu kecali.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11559
4.11.23 15:04

Myslel, že bude mít víc peněz a pohodovější práci. Je pravda, že povolání kuchař je dost náročné. Fyzicky. Ne, že by hlavu nepoužíval, ale s prgáním se to srovnat nedá. Je to prostě jiný svět.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15748
4.11.23 15:07

O IT panuje mnoho fám. Plno lží. Po rekvalifikaci nejsi žádný programátor, jsi jen člověk, který umí něco, co se nedá nazývat ani základem, budeš jen lopata, která píše nekvalitní kód. To je tak max za 30tis hrubého. Jako slušný kuchař můžeš vydělávat klidně trojnásobek na ŽL.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20857
4.11.23 15:19
@Tommy_chejn píše:
Ahoj, Nevím, jestli je toto vhodná stránka pro diskuzi na toto téma, ale zkusím to. Absolvoval jsem rekvalifikační kurz do IT na pozici programátor html, css a javascript. Narovinu řeknu, že jsem na rekvalifikaci šel kvůli penězům a pohodovější práci (ale upřímně, jaký bych měl mít jiný důvod pro rekvalifikaci). Kurz to prezentoval tak, že po vystudování ze mě bude javascript programátor s pěknou výplatou, protože programátoři javascriptu vydělávají průměrně 70 000kč měsíčně a pracovní trh se o ně pere. Stálo mě to spoustu času, peněz a úsilí. Bohužel jsem po vystudování zjistil, že asi zbytečně. Po dokončení studia jsem poslal opravdu hodně životopisů (minimálně to bude 50) a z 50% jsem nedostal vůbec žádnou odpověď. Z těch 50%, kteří mi odpověděli, mi 45% řeklo, že hledají člověka alespoň se 2 roky zkušeností, pár z nich vypíchlo i to, že nemám vysokou školu. Zbylých 5% mi řeklo, že mzda, o kterou jsem si řekl (řekl jsem si o 50 000kč měsíčně na HPP) je příliš vysoká, ale že s 30 000kč by to mohlo jít (Pokud mě ovšem vyberou, protože na jednu takovou pozici se hlásí 30 dalších lidí, kteří jsou mladší, dravější a klidně jim za 30 000kč dělat budou). A upřímně, zjistil jsem, že s profesním růstem to tady na těch pozicích taky nevypadá dobře. V jedné firmě jsem se ptal, na kolik penz bych mohl dosáhnout za 2 roky pokud budu dobrý. Řekli mi, že 40 000kč hrubého - pokud budu hodně dobrý :D Ostatní kolegové, co se mnou stovali kurz třeba nemají práci doteď. Nebo dělají také nějakou práci která jim vyhovuje. Nikdo nemá 70 000kč měsíčně a pohodovou práci. Já jsem nakonec nastoupil do jedné korporace, kde beru 32 000kč hrubého (jako kuchař jsem si vydělal klidně 50 000kč v čistém). Celá ta práce je pro mě extrémně náročná. Dost často dělám od rána až do večera (někdy i do noci), abych svou práci vůbec stihnul dodělat. Často se zasekávám na věcech, které jsme v kurzu vůbec neměli a upřímně, nemít chatGpt tak jsem úplně ztracený. Přijde mi, že už jsem na konci svých sil, bolí mě záda, oči, tělo potřebuje více pohybu… Tento dotaz píšu proto, protože potřebuji poradit od někoho kdo si tímhle už prošel. Jsou toto prvotní bolesti každého začátečníka, nebo jsem k ničemu a nemám na to? Dosáhnu za 2 roky na těch slibovaných 70 000kč? Co mám dělat, aby se o mě firmy na trhu práce praly? Upřímně, jsem teď dost zoufalý, místo toho, abych po rekvalifikaci získal lepší práci, tak mám příšernou práci s platem, za který nepracují snad ani absolventi střední školy.– edit ještě by mě zajímalo, měl bych třeba zkusit jiný jazyk než javascript. Koukal jsem, že Python je hodně populární. Dostal bych po rekvalifikaci na python programatora víc peněz?

Získat deset let zkušeností a praxe a být odborník v tom co děláš. Po rekvalifikačním kurzu jsi opravdu na úrovni absolventa SŠ.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Stará známá
4.11.23 15:29

Nechapu, jak si nekdo muze myslet, ze rekvalifikacni kurs je adekvatni sš/vš vzdelani v IT a ocekava stejny plat bez praxe

• Citovat
  • Upravit
2068
4.11.23 15:46

Jako já věřím že ti ten rekvalifikační kurz dal strašně moc zabrat a stálo tě to plno úsilí a času. Podle mě je hodně problém v tom že o it oboru panuje strašně moc zkreslených představ :think:

Já bych na to asi prdla a šla dělat obor který by mě více naplnoval :think:

Nemá cenu se takhle trápit jen kvůli penězům :(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11559
4.11.23 15:46
@Stará známá píše:
Nechapu, jak si nekdo muze myslet, ze rekvalifikacni kurs je adekvatni sš/vš vzdelani v IT a ocekava stejny plat bez praxe

Nic ve zlým, kuchař si to myslet může. Vím, že to nezní hezky, ale realita… :nevim:

Příspěvek upraven 04.11.23 v 15:48

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
ludmilaadamkova
4.11.23 15:47

Když absollvuju kurs na kadeřnici myslíš vže budu profík který hned vezmou nějaký super studio?

Je jasný že je to naprostá blbost… jinak práce v IT je široký pojem ale řekla bych že zejména v korporátech které nejsou zaměřeny na IT ale je tam pouze IT oddělení to je šílenej stres. IT děsně přetížené nedoceněné…

• Citovat
  • Upravit
11559
4.11.23 15:50

Tak IT někde mění klávesnice a opravuje hodně rozbité počítače zastrčením vypadlé zástrčky… A stejně to může být freelancer pro SAP, který sedí na Bahamách a bere 3000 za hodinu.
BTW: IT Crowd- ach, to jsem se zasnil… :*

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Tommy_chejn
4.11.23 16:30

Díky kluci,
myslím, že přesně tenhle reality check, který jste mi dali tady v komentářích jsem potřeboval.
V pondělí dám výpověď a vrátím se do kuchyně. Ale upřímně beru to dost sportovně, vyzkoušel jsem si aspoň něco nového :) Akorát mě trochu mrzí to, jak ty firmy, který prodávají kurzy to celé prezentujou - Pojď dělat programátora, vystuduješ kurz, budeš dělat odkudkoliv, dostaneš spoustu peněz, firmy se o tebe poperou, většina lidí najde práci hned po dokončení,… Bohužel realita je jiná. No hold jsem trochu naletěl, ale nedá se nic dělat.

• Citovat
  • Upravit
Tommy_chejn
4.11.23 16:39
@Ivan PPZ píše:
Myslel, že bude mít víc peněz a pohodovější práci. Je pravda, že povolání kuchař je dost náročné. Fyzicky. Ne, že by hlavu nepoužíval, ale s prgáním se to srovnat nedá. Je to prostě jiný svět.

Tímhle jsem nechtěl urazit programátory. Teď už vím, že jejich práce je brutálně náročná. Prostě jsem měl o té práci úplně jinou představu. A po vystudování kurzu jsem si opravdu myslel, že je se mnou něco špatně, protože všichni kolem mě mluvili o tom, jak je práce programatora super a jak teď budu finančně zajištěnej :D Teď už vím, že to nemůže dělat každý. Plně se soustředit 8 hodin, vykazovat do dvou systémů po pracovní době, neustálé se učení, zdokonalování, prezentace výstupů na statusu, vysvětlování managementu v čem a kde je problém, proč to trvá déle a brát za to tu drobnou almužnu jsou prostě věci, které já nezvládnu.

• Citovat
  • Upravit
11559
4.11.23 16:40

Asi by se mělo hodně vybírat i kdo to pořádá. A je to jejich byznis, těžko čekat, že to nebudou malovat v kolóru.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat