Moc bych chtěla pracovat v knihovně

Napsat příspěvek
Velikost písma:
50725
26.1.10 19:23

My jsme se učili i číst v MARC 21 :mrgreen: Jako kdybych někdy chtěla naprogramovat knihovnický systém, tak super znalost, ale jinak nevím nevím :lol: :lol: :lol: Též mi u ní chybí 2 zkoušky (příjemné je, že si o mně nemyslí, že jsem totálně vypatlaná, jenom prý tomu nevěnuju dost času… :lol: ) Ovšem ty její otázky u zkoušky - jak vypadá patentový záznam - jako dodneška netuším, co chtěla slyšet - řádky s písmenkama a někdy i obrázek tam je :lol: :lol: :lol:

Nám na kombi snad ani nic nekreslila, měli jsme ji třeba celé dopoledne a já jsem jenom kopírovala odkazy do Wordu, abych věděla, kde jsme byli a co si máme přečíst - mazec :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
50725
26.1.10 19:29

Juro, tak třeba na tom sám neuměl, tak nevěděl :lol: :lol: :lol:

Ještě k původnímu - Tracy - určitě je hrozně důležité, do jaké knihovny budeš chtít - jestli to bude nějaká odborná, tam to nějakou školu asi chtít bude (nebo oni budou chtít), veřejná - tam se budeš hlavně dohadovat s nas*anýma dědkama, jestli víc řvou bílé nebo romské děcka, že jsi ukradla přílohu z novin a jestli ti musí dát průkazku nebo ne (reálné příklady z mé praxe :roll: ), ale je tam zase větší záběr, furt se tam vymýšlí a dělají nové různé věci, takže asi zábavnější práce (podle mě) nebo nějaká malinká obecní (tam bys dělala všecko sama, takže ideálně mít aspoň střední knihovnickou nebo možnost se pár měsíců zaškolit…)-

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
neprihlasena kattkka
26.1.10 19:45

Informovala bych se primo na miste.Ale co vim tchyne je knihovnice tak uz chcou VS - knihovnickou.Po ni uz ne ma par let do duchodu ale po tech mladych.

• Citovat
  • Upravit
341
26.1.10 19:48

Tak já jsem studovala na SLU v Opavě - a v MARC 21 jsme se učili nejen číst, ale znát čísla všech polí a záznam i tvořit. To samé v UNIMARCu. Pochopitelně brblali všichni, že to v praxi není k ničemu - já jsem to zatím neměla ještě šanci zjistit. Na každé škole je něco, na čem se přehnaně bazíruje /většinou to souvisí i s osobou vyučujícího/, co se stává legendou a je těžké takovou legendární překážku překonat. U nás tohle na poprvé neudělal nikdo a jsou i tací, co to museli z tohoto důvodu zabalit. Jestli jsem se na něčem nadřela, tak to byla tato zkouška. Je ale pravda, že spousta jiných byla zase hotová s prstem v nose… :lol: :pankac:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1772
26.1.10 19:55

Já jsem do knihovny vždycky brala lidi s knihovnickým vzděláním a praxí. Nakupujeme si a katalogizujeme sami a vůbec všechno sami :-)
Ona je to dost odborná práce, ale lidi co do toho nevidí si myslí, že si celé dny čteme :roll:

Anguo DGIS jsem uválčila za 3, ale čeká mě ještě ten její druhej předmět. Jsem zvědavá, jestli někdy dostuduju. Teď si du přerušit přerušení studia :wink: .

Čičinko , ale správně bys záznamy odjinud měla použít, jen ke konzultaci a katalogizovat si sama, ony záznamy z NKP taky nejsou dokonalý :pankac:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14210
26.1.10 19:56

Tak ja studovala knihovnictvi a informacni sluzby ale do knihovny bych teda nesla, praxe mi uplne stacila, i kdyz v knihovne narodniho muzea to spatny nebylo, krasny knizky k videni, ale ono obcas kdyz prijde nejakej premoudrelej senilni profesor, docent a buhvi co jeste a neco po vas chce a ste pro nej povl, kterej musi hned vsechno na rozkaz tak je to na presdrzku toho dedka :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7247
26.1.10 19:58

Tak já taky pracuju v knihovně, bohužel jsem v naší knihovně nejmladší a jediný vystudovaný knihovník (maturita). Zbytek mladých jsou příbuzný a známý vedení… :-?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4232
26.1.10 20:02

No jo MArc a Unimarc to mně zatím úspěšně míjí. Zatím jsem se tak dopracovala ke školení výpůjčáku :lol: .
Já mám jenom střední na výšku jsem nikdy neaspirovala, nějak mi to přišlo dost zbytečný, ale v poslední době se na tom speciálně na MFF hrozně bazíruje a kdybych tam předtím nepracovala 10 let, tak by mně snad přezkušovali :twisted: .
A kdybyste viděli, co se teď děje kvůli těm diplomkám 8-o , to je teprve mazec.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2318
26.1.10 20:13

Ahoj, hlásím se mezi potenciální knihovnice :-) Vystudovala jsem nejdřív knihovnictví v Opavě, pak jsem pokračovala na ff.cuni. Nechápu, jak jsem tu školu dodělala - Bratková a Vlasák (kterej mi vedl práci, aby mě pak potopil u obhajoby…) mi dávali dost zabrat. V knihovně jsem nikdy nepracovala, chtěla jsem vydělat peníze. Teď s dětma uvažuju zase trošku jinak. Neprozradíte někdo, kolik se tak bere v místní knihovně? Díky. L.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14434
26.1.10 21:04

Všem moc díky za odpovědi.Otázka kde pracovat??no asi tam kde by bylo místo,ale uplně nejlépe u nás v městské knihovně (cca 10tis obyvatel),mám ráda i práci s dětmi,vím že tam pořádají různé akce pro děti,školky,školy to by mě moc bavilo,různé vyhledávání v archivech jůůů to by se mi líbilo :mrgreen: Chci se zeptat kde se ptát na práci v knihovně nějaké vedoucí nebo někde na městkém úřadě??kdo o tom rozhoduje koho vemou?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8297
26.1.10 21:14

Betulo, já jsem teda musela soulasit spíš s názorem zkušenějších, než jsem já, že když si to každá knihovna dělá sama, tak pak záznamy nejsou kompatibilní.
Další věc je, že se udělají hodiny práce, naprosto zbytečně, když to jde převzít. Mě to přijde logický, záznamy by měli být stejné, když popisují stejné jednotky. Jenže výklad některých polí mi přišel dost mnohoznačný.

ale to už je věc názoru ve věci, do které jsem nikdy úplně nepronikla :oops:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1772
26.1.10 21:15

Rozhodují o tom jak kde. My jsme třeba příspěvková organizace a rozhoduje si ředitelka knihovny. Ale spousta místních knihoven nemá samostatnost a patří pod úřad.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
50725
26.1.10 21:53

Betulo, u nás záznamy určitě stahujou…

Lasičko - Bratková a Vlasák jsou 4 zkoušky, co mi chybí (Vlasák ze zdechlosti - nejsem schopná napsat seminárku :roll: ). Přitom Vlasák vypadá tak rozumně 8-o Ovšem jeho dílo o Inf. politice jsem v životě nedala za stranu 15 - pokaždé jsem usnula :lol: :lol: :lol:
Snad to není vojenské tajemství :oops: , já mám (teda měla jsem) 13000 hrubého (+ jsem si vydyndala 500,– osobní + sem tam nějaká odměna + možnost vyučovat v PC kurzech za prachy - z projektu - tak kolem 2000,–). Takže základ nic moc, příležitosti občas jsou :roll:

Tracy, u nás máme ředitelku celé knihovny a ta má zástupkyni, která má na starosti lidi ze služeb (katalog má jinou šéfku). Takež teoreticky by se mělo jít za ní, ale je lepší jít rovnou za říďou :mrgreen: Kdybych to tak neudělala, tak tam nepracuju…
U vás to bude asi taky tak, si myslím… U těch místních knihoven jde hlavně o to, že je tam jenom jedna knihovnice, která funguje 3 dny v týdnu po dvou hodinách po práci a velí tomu spíš starosta :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1772
27.1.10 09:39

Anguo jasně, sdílená katalogizace, ale stejně jsem si všechny ty záznamy musela kontrolovat (občas tam jsou neskutečný blbosti) a upravovat na naše poměry :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2318
27.1.10 09:52

Anguo, díky, to jsem si tak nějak myslela. Vlasákovy zkoušky mi nepřišly až zase tak strašný, ale to, že mi nejdřív říkal při konzultacích, že je moje diplomka v pohodě, pak mi řekl, že to bude dvojka a nakonec mi domů přišel jeho posudek, kde práci strhal a navrhnul mi za 3, to mě dorazilo. Doteď jsem to nepochopila…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat