'Práce' v práci a na mateřské

84
12.5.11 22:34

'práce' v práci a na mateřské

Ahoj, holky,

píšu článek o hierarchii práce, o tom, že má práce v zaměstnání větší prestiž, než práce doma a čím to je, když rodič doma vychovává příští generaci, která bude o nás všech rozhodovat - tj.má manažerskou pozici, která je jednou z nejdůležitějších ve společnosti. Nepracovala jste některá před mateřskou na pozici, kde jste řešila konflikty:tj.personalistika, advokacie, mediace, ale třeba i pedagogika? Máte některá zkušenost s podobností práce v práci a práce doma s dětma a odpověděly byste mi na dvě otázky (právě v čem se to podobá a liší) po e-mailu? Terka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
8911
12.5.11 22:39

A stačila by ti mini liniová manažerská pozice (3-4 podřízení) a výuka na VŠ (cvika a vedení BP, DP)?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
84
12.5.11 22:46

určitě… napadá Tě, v čem byla Tvoje práce podobná tomu, co teď děláš doma s dětma a v čem naopak vidíš hlavní rozdíly?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9867
12.5.11 22:56

Pracuji a před mateřskou jsem pracovala s lidmi, jako hlavní rozdíl vidím v tom, že jakákoli práce je méně citově angažovaná a přece jen volní činnost, zatímco doma na mateřské musíš projít vývojovými stádii od novorozence po starší batole.

Ač z práce chodím velmi unavená, je to psychicky mnohem méně náročné než mnohaletý pobyt na mateřské dovolené.

L.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
84
12.5.11 23:03

já myslim, že ta únava je daná jednak tím 24-7 úvazkem, ale taky tim tlakem, že člověk má před sebou tvárný dítě, který do velký míry formuje, kdežto dospělej v práci je za sebe zodpovědnej sám…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8911
12.5.11 23:22

Tak výuka na VŠ s prací s dítkem moc společného nemá. :think: Resp. nic mě nenapadá. Na VŠ je to tak, že buď student studovat chce a nebo nechce, mně to až tak nezajímá, já ho do toho nutit ani přemlouvat nebudu, jeho problém… Jako ano, snažila jsem se to dělat přitažlivým způsobem, aby to zaujalo, bavilo, ale i kdyby ne, tak pokud chce školu dodělat tak i tu nejméně záživnou látku do sebe prostě musí nasoukat a je to jen a jen jeho problém…

Ta manažerská práce s tou prací s dětmi má už víc podobného. My jsme se snažili si pracovníky „vychovávat“, tak jak potřebujeme. Takže jako úplně nový příchozí byli spíš nepopsaný list (tak jako dítě) a bylo potřeba ho dostat postupně do „dospělosti“. V práci se třeba používá situační vedení, tedy fáze: direktivní řízení - koučování - participace - delegování (snad nemusím jednotlivé fáze vysvětlovat, asi víš o čem je řeč). S tím dítětem je to podobné: když je úplně malé, rozhoduješ ty a postupem času můžeš nechávat stále více na něm (hodně zjednodušeně řečeno).

Rozdíly: u dítěte ty fáze trvají sakra dlouho. V práci, když jsem měla pocit, že pořád někomu musím stát za zadkem, že už dávno měl být víc samostaný, tak jsem ho mohla poslat do háje (anebo si jít od něj aspoň odpočinout domů). To s dítkem jaksi nejde, dát mu padáka, že? :wink: Takže práci s dítětem hodnotím jako psychicky náročnější a možná i „vědomostně“ (pořád mám pocit, že nevím jak na něj, že by se mi hodil nějaký kurz :mrgreen: ).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8911
12.5.11 23:26
Rézka píše:
já myslim, že ta únava je daná jednak tím 24-7 úvazkem, ale taky tim tlakem, že člověk má před sebou tvárný dítě, který do velký míry formuje, kdežto dospělej v práci je za sebe zodpovědnej sám…

No, jen do jisté míry. My i ty dosplé v práci formovali a to je sakra fuška! Ale když to vůbec nejde, tak si řekneš: chyba výběru, pryč s ním a najít lepší kus. :mrgreen: 8-)
U toho dítěte si třeba i odpočinout můžeš (mám hlídací babičky, časem budou školní zařízení atd.), ale je tam ta citová vazba a musíš „pracovat s tím co je“ a vykřesat z toho maximum… :mrgreen: :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
707
13.5.11 03:18

No, já bych to vzala z opačný strany. „Pracovat“ doma na mateřský dokáže každý, je to prostě přirozená věc a myslím, že je málo takových, který by to nezvládli vůbec. Manažerskou pozici ale prostě každý dělat nemůže, vyžaduje to získané vzdělání, schopnosti a zkušenosti.

A tím neříkám, že být doma je jednoduchý, má to svoje úskalí, ale přirovnávat to k manažerský práci mi nepřipadá přiměřený.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
84
13.5.11 07:33

Mně to naopak připadá velmi podobný, zvlášť při několika dětech. Jsou tu jejich individuální zájmy, často stojí proti sobě (tak kdo si chtěl tu kostku vzít první, co?) a Ty musíš najít způsob, jakým je dovést ke kompromisu, který budou oba považovat za úspěch, takže win-win strategii v praxi ověřuješ denodenně. dobře, to je spíš strategie obchodního jednání. Ale jak říkala Wiola, jde Ti jako manažerce o to, aby Ti děti profesně rostly, aby ses o ně mohla čím dál více opřít, víc se na ně spolehnout, mohla jim dát větší zodpovědnost (až je pošleš samotný do školy). Netroufám si tvrdit, že na tuhle práci má skutečně ‚talent každej‘…zrovna tak řešení konfliktů mezi Tvou autoritou a vůlí dítěte. Nemůžeš ho zlomit, aby přišlo o sebedůvěru, zároveň potřebuješ mít poslední slovo a reálnou rozhodovací pravomoc. Při zachování pocitu svobody a odpovědnosti dítěte. To je taky pekelně důležitý a složitý a myslím si, že naopak v práci je to spíš škola na tu domácí kosu na kámen: když v práci s někým tu cestu ujít nedokážu, v nejhorším přijde firma o člověka, který by pod někým jiným třeba býval dobře pracoval. Ale on si najde jiné místo, postará se o sebe a firma za něj taky časem náhradu najde. ukončit špatnou výchovu a začít od nuly jaksi nelze… :-/

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
707
13.5.11 09:57

podle vás tedy každá matka více dětí může jít z fleku dělat manažerku? to asi ne…
vzpomněla jsem si na dobu „před dítětetem“, když jsme si v práci říkali, jak je možný, že některý zaměstnankyně na nejnižších pozicích fungují normálně s dětma (věděli jsme, že mají rodinu), když v práci při řešení pracovních povinností si neveděly s ničím rady…Podle mě mít dítě a vychovávat ho je instinkt, řídit lidi, procesy a projekty je schopnost :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12332
13.5.11 10:12

nevím, jestli je vhodná soc. práce na OSPOD:think:
práce mě tolik nevysilovala, i když jsem si ji často nosila v hlavě domů a musela rozhodovat a často řešila dilemata zasáhnout/ nezasáhnout, pomoc/kontrola, neutralita/favoritismus, situační/procedurální přístup, nebyla jsem tak citově zaangažovaná na výsledku jako nyní
tyto dilemata ajiná řeším doma dnes a denně a mám větší strach, že něco neudělám dobře, jestli měřím dětem stejně jestli vychováme dítka co nejlépe v sebevědomé, odpovědné a milující bytosti :srdce:

allee - ono je otázka, co si představuješ pod managmentem a managerismem :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8911
13.5.11 10:57
Allee píše: … „Pracovat“ doma na mateřský dokáže každý, je to prostě přirozená věc a myslím, že je málo takových, který by to nezvládli vůbec. Manažerskou pozici ale prostě každý dělat nemůže, vyžaduje to získané vzdělání, schopnosti a zkušenosti…
Allee píše:
podle vás tedy každá matka více dětí může jít z fleku dělat manažerku? to asi ne......

Ne, ne, každá matka z fleku nemůže jít dělat manažerku. Shrnula bych to asi takto:

Máma - každá, co má dítě, ho nějak vychovává (jen instinktivně nebo se i snaží sebevzdělávat, hodně o tom přemýšlet nebo to dělá jen jak to dělala její máme nebo na to prdí úplně atd.) A každá to dítě nakonec nějak vychová (to je to tvoje „dokáže každý“), ale bohužel někdy jsou ty výsledky její „práce“ fakt tristní. :zed: :nevim:

Manažerka - musí „vychovávat/vést“ lidi fakt dobře, jinak si firma nevydělá ani na slanou vodu a půjde do kytek. Proto to v konečném důsledku nemůže dělat každý, jelikož průchodný je pouze „dobrý výsledek“.

Nic to ale nemění na tom, že ta „práce“ je si velmi podobná… :wink: Jen ten konečný „účet“ je u manžerské práce rychlejší (dřív) než u té rodičovské. 8-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
707
13.5.11 11:11
Wiolla píše:
Allee píše: … „Pracovat“ doma na mateřský dokáže každý, je to prostě přirozená věc a myslím, že je málo takových, který by to nezvládli vůbec. Manažerskou pozici ale prostě každý dělat nemůže, vyžaduje to získané vzdělání, schopnosti a zkušenosti…
Allee píše:
podle vás tedy každá matka více dětí může jít z fleku dělat manažerku? to asi ne......

Ne, ne, každá matka z fleku nemůže jít dělat manažerku. Shrnula bych to asi takto:

Máma - každá, co má dítě, ho nějak vychovává (jen instinktivně nebo se i snaží sebevzdělávat, hodně o tom přemýšlet nebo to dělá jen jak to dělala její máme nebo na to prdí úplně atd.) A každá to dítě nakonec nějak vychová (to je to tvoje „dokáže každý“), ale bohužel někdy jsou ty výsledky její „práce“ fakt tristní. :zed: :nevim:

Manažerka - musí „vychovávat/vést“ lidi fakt dobře, jinak si firma nevydělá ani na slanou vodu a půjde do kytek. Proto to v konečném důsledku nemůže dělat každý, jelikož průchodný je pouze „dobrý výsledek“.

Nic to ale nemění na tom, že ta „práce“ je si velmi podobná… :wink: Jen ten konečný „účet“ je u manžerské práce rychlejší (dřív) než u té rodičovské. 8-)

Jo, s tím souhlasím, ale myslím si, že prostě nemá smysl to srovnávat. A opravdu bych nedoporučovala na přijímacím pohovoru zmiňovat, že rodičovská dovolená udělá z člověka nejlepšího manažera :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8911
13.5.11 11:28
Allee píše: …Jo, s tím souhlasím, ale myslím si, že prostě nemá smysl to srovnávat. A opravdu bych nedoporučovala na přijímacím pohovoru zmiňovat, že rodičovská dovolená udělá z člověka nejlepšího manažera :wink:

Já myslím, že to cenu má. Zvláště v tom kontextu jak píše zakladatelka, že „práce doma“ nemá takovou prestiž. A přitom se jedná o budoucí generace, o to, jací lidé tu s námi jendou budou žít. Je to asi tak stejné, jako svoji prestiž ztratili učitelé. Extrémně záslužná a nesmírně náročná činnost (berme jen ty, co to chtějí dělat opravdu dobře) a přitom tak mizerně placená a poslední dobou i opovrhovaná činnost… :nevim:

Jinak samozřejmě souhlasím, že mateřská dovolená není dobrá „kvalifikace“ u přijímacího pohovoru. :mrgreen: O tom žádná, to tu nikdo netvrdil ani neradil říkat… :lol: :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23847
13.5.11 11:41
Allee píše:
No, já bych to vzala z opačný strany. „Pracovat“ doma na mateřský dokáže každý, je to prostě přirozená věc a myslím, že je málo takových, který by to nezvládli vůbec. Manažerskou pozici ale prostě každý dělat nemůže, vyžaduje to získané vzdělání, schopnosti a zkušenosti.A tím neříkám, že být doma je jednoduchý, má to svoje úskalí, ale přirovnávat to k manažerský práci mi nepřipadá přiměřený.

No ale proč dokáže pracovat na mateřské skoro každý - protože k tomu má ty zkušenosti a vzdělání - každý žil v rodině a zažil jak funguje. Má tedy vzdělání a zkušenost Dnes už navíc funguje i spousta kurzů a knih o výchově dětí, takž kdo chce, má i to teoretické vzdělání :wink: . Otázka je, jak fungují lidé co vyrostli v děcáku :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat