Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Předevčírem jsme pořídili novou pračku a máme hoooodně tvrdou vodu, tak řešíme jestli řešit usazování vodního kamene. Jak to řešíte vy?
Používáte Calgon? Nebo něco jiného - třeba ocet, kyselinu citronovou… Kolik a jak tam toho dáváte? Pomáhá to (ať už Calgon nebo jiné alternativy…)?
Je možné, že už to tu je, nenašla jsem, tak mě kdyžtak nekamenujte
Pokud mě odkážete i jinam (ale ne někam), budu ráda… Díky…
Nepomáhá - máme vodu tvrdou fakt šíleně a musím říct, že prostě ty spotřebiče odcházejí dřív. Calgonit ani nic jiného nepoužívám, jen jednou za čas (u nás teda 1× za 14 dní) vylejvám pračku i myčku lahví octu. Je to nejlevnější a hlavně to funguje líp, než ty prostředky z reklam.
A jak to teda přesně děláš? Naleješ litr octa a zapneš na 90°?
Tady na eko diskusi psaly holky, že používají deinkrustátor od DonGeminy - krusty jsou i z pracích prášků, ne jen z vodního kamene. Ale ocet je určo levnější ![]()
Taky používám ocet, jinak vodu až tak tvrdou nemáme a místo normálního prášku používám Ecover a gely nebo ořechy.
Deinkrustátor, to je brutální název
Ale díky, to jsem neznala…
A ten ocet teda dáváte jak jsem psala? Nebo stačí míň? Nebo naopak víc - třeba naplnit s tím celou pračku?
![]()
Já používám kyselinu citronovou - je účinější než ocet. Jen je potřeba koupit větší balení v drogerii a ne ty pidisáčky z potravin. Tam jsou extra předražené. Jo, vodu máme hodně tvrdou a zatím žádný problém se spotřebiči - ani s myčkou.
Paraplicko a teda nasypeš ten velký sáček a pustíš na 90°?
Já jsem otravná, ale když mně nikdo nechce napsat, jak to dělá
Ale děkuju za zkušenosti moc…
S kyselinou citronovou mám dobrou zkušenost na konvici a je fakt, že tolik nesmrdí jak ten ocet…
Angua píše:
Deinkrustátor, to je brutální názevAle díky, to jsem neznala…A ten ocet teda dáváte jak jsem psala? Nebo stačí míň? Nebo naopak víc - třeba naplnit s tím celou pračku?
![]()
![]()
![]()
Litr octa a pak vyprat v poloviční dávce na 60 stupňů. Někdo dává i 90, ale to jsem nezkoušela.
Janine, díky moc… Ta naše pračka si teda prej dávkuje vodu sama - podle toho, kolik je tam prádla, ale ono to nějak pude…
![]()
Tak já nastavuju celou nebo poloviční náplň a program jsem dala šetrnej, takže ten nejdelší co jsou menší otáčky a průběžný pohazování obsahu. Ale uvidíš, jak budeš spokojena, kdyžtak zkusíš tu vyšší teplotu. Litrovka octa nebude stát balík ![]()
Angua píše:
Paraplicko a teda nasypeš ten velký sáček a pustíš na 90°?Já jsem otravná, ale když mně nikdo nechce napsat, jak to dělá
S kyselinou citronovou mám dobrou zkušenost na konvici a je fakt, že tolik nesmrdí jak ten ocet…![]()
![]()
Ale děkuju za zkušenosti moc…
My máme koupenou kyselinu citronovou v balení 1 kg
Já ji kupuji v drogerii, kde se prodávají různé chemikálie (kyselin tam mají hoooodně druhů
). Na čištění odvážím cca 100 g a dávám na 95 °C. Čím teplejší voda, tím líp to funguje. Taky mám teď pračku, která si sama dávkuje množství vody podle druhu a hmotnosti prádla, ale i na prázdnou pračku tam nějaké min. množství má. To by mělo stačit.
Ten ocet v pračce nesmrdí, já ho používám na praní malému místo aviváže - na radu kožařky. Prádlo nesmrdí, ale je tedy fakt, že malému navíc ještě nastavuji přídavné máchání a tak se ocet ještě propere z prádla ![]()
Tak supr, něco brzo určitě vyzkoušíme, díky za zkušenosti… Je fakt, že na pračce píšou 1-7 kg, takže když není nic, dává vody asi na 1 kg prádla…
S octem mám zkušenosti jenom z dvojího čištění konvice a to byl smrad po celém baráku a pak pracovišti
Možná jsem tam toho dala moc…
![]()
Já ocet z konvice cítila vždy
, takže se pak používala kys. citronová. Tedy - už dlooooouho rychlovarku nepoužíváme, máme pěkně nerez konvici na sporáku
Ale i tu je potřeba čistit ![]()
Já dávat toho octa méně cca 0,5 litru namíchaného v vařící voudou z konvice, to naleju do pračky, zapnu na 60 a dám bez ždímání, jen pak vypustit, pračka nijak nesmrděla…