Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
U nás jednoznačně vede přípravek DEKALKO. Je to přímo na vodní kámen v konvicích a pračkách. Obsahuje 5 sáčku a cena 40 - 50 Kč.
Do konvice se dá jeden sáček, do pračky všech pět rozpuštěných v litru vody. A pračka se zapne na 40 stupňů. Nesmrdí vůbec, kámen odstraní suprově a cena taky dobrá.
Mně prostě ocet smrděl, teda nevím, jak v pračce (to jsem nezkoušela), ale v konvici určitě.
Ještě doplním, že pračku takle čistím asi jednou za 3 - 4 měsíce. Máme taky hodně tvrdou vodu.
Angua píše:
A jak to teda přesně děláš? Naleješ litr octa a zapneš na 90°?
jj přesně tak to dělám já a navíc přidávám trochu octa místo aviváže ke každýmu praní. Nesmrdí to naopak, prádlo krásně voní a to žádný máchání navíc nedávám
Ave, dík za další tip…
S tím octem místo aviváže jsem to zkusila, ale teda jsem ho cítila… Možná moc octa nebo málo prádla
Je fakt, že z koberečku cítit nebyl…
a kolik jsi ho tam nalila? já dávám 3 „glo“ a pračku máme na 4-5kg
Kolik „glo“ to bylo nevím, pračka je na 7 kg, ale dávkuje si vodu sama a prádla tam byly možná 2-3 kg - dala jsem tam do vaničky na aviváž po rysku max. - asi to bylo moc… Příště zkusím ještě 3 glo
![]()
To znám
Taky jsem kdysi toho octa dala po rysku, prádla málo (mám stejný typ pračky - taky si sama dávkuje vodu) a výsledkem bylo strašlivě octově smrdící prádlo i po uschnutí. Teď ale dávkuju tak 2-3 lžíce a po rysku max doliju vodou. Výsledek perfektní - prádlo je měkčí a po octu ani stopy ![]()
Taky nechci mít potíže s vodním kamenem, tak uvažuji, že koupím asi kilo kyseliny citronové v prášku (?) a nechám tak tu pračku projet? ![]()
Ještě nevím jak na to a co s tím, co preventivně dělat? ![]()
Asi i máme tvrdou vodu, protože mi přijde, že např. ručníky jsou po uschnutí na sušáku docela hrubé, vůbec nejsou měkké (jak bych si přála), slyšela jsem něco o žabce ![]()
Ja davam take ocet, anebo takovy prostredek- obcas ho maji v lidlu, 2 nebo 3 lahvicky za par koru. A vodu mame hodne tvrdou…Tak se smazim, aspon 1 za dva mesice cistit…
Takže by stačilo jednou za dva měsíce do pračky nalít litr octa?
A to do bubnu nebo do šuplíku jak se dává prací prášek?
A nebude mi ta pračka (následně i prádlo) divně smrdět po tom octu?
Já bych tam radši nasypala tu kyselinu citronovou, tu tekutou citronku doma používáme do varné konvice když se tam usadí ten kámen a pomáhá to
![]()
Ja davam litr do bubnu…zrovna ted to delam
nahoda…anebo lahvicku toho prostredku…Nic nesmrdi…Doktori take doporucuji pokud ma dite alergii davat ocet misto avivaze…tak to smrdet nemuze..
Btw. aviváž se přece používá aby prádlo vonělo, to přece ocet nedokáže? ![]()
Nám dospělým peru v obyč. prášku + aviváž, ale pro miminko už mám doma nachystaný Persil Sensitive práškový a budu mu prát bez aviváže.