Pracovní doba !!
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
Pracovní doba !!
Holky mám blbý dotaz!! Vždy jsem byla odměňována mzdou takže to byl smluvní mzda.. Teď poprvé to bude plat to znamená že to jsou tabulky. Ale zajímá mě jedna věc, vždy jsem pracovala např. 7-15.30 to je 8,5 hodiny, samozřejmě přestávka se nepočítala do fondu tak to bylo 8 hodin ve smlouvě. Taktéž dovolená byla 4 týdny. No a teď mi bylo řečeno že se pracuje 8 hodin..od např. 6 00-14.00 a v tom je ta přestávka, tak to nechápu takže pracuju vlastně jen 7,5 hodiny nebo jsem blbá? A dovolená prý je ze zákona 5 týdnů.
Já jsem vlastně vždycky pracovala v nějaké a.s. nebo s.r.o. tak tam to je asi jinak než u příspěvkové? Nebo vysvětlíte mi to ?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
Lajlo, pokud vím, tak dovolená ze zákona je 20 dní (4 týdny). U větších organizací bývá často pracovní doba a případná dodatková dovolená nad zákonem stanovenou dobu upravená v podnikové kolektivní smlouvě či jiném vnitřním předpisu. Není povinností organizace dávat dovolenou navíc (kromě v zákoně vyjmenovaných profesí - např. pedagog, ozbrojené složky), taktéž zaměstnavatel nemusí zkrátit plnou pracovní dobu např. na těch 37,5 hod. týdně. Dost často ta kratší (ale brána jako plná) bývá u organizací, kde se jede na směnný provoz.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Napíšu Ti jen svou zkušenost.
Pracuji v nepřetržité provozu,tudíž mám týdenní limit 37,5 hodin.Jedna směna je např. 6,00-14,00 = 8 hodin,ale vykážu si jen 7,5 hodin.0,5 h. je přestávka,kterou musíš ze zákona čerpat.
Jinou pracovní dobu mají dvousměnné a jednosměnné provozy.
Ze zákona je nárok na 25 dnů a my máme dodatkovou ještě 5 dnů/inf.odd./.
Takže tak.
- Zmínit
No tak nějak to mám mít já, nastupuju jako personalistka a mzdová do nemocnice tak jsem byla překvapená když mi to u pohovoru říkala. Sice plat nic moc ale co si můžu po MD vyb írat a hlavně pružná pracovní doba takže tak.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Zdravím,
pokud pracujete v nepodnikatelské sféře, tak je ze zákona dovolená 5 týdnů. Takže je to pravda… A s tou přestávkou… Ta může být taky započítávaná do pracovní doby (tzn., že byste měla odpracováno klasicky 8 hodin) např. pokud nemůžete výkon práce přerušit a tu přestávku čerpat.
Nedá mi to abych se nezeptala… Budete pracovat jako personalistka a tohle nevíte?
Vždyť na to si stačí přečíst jenom zákoník práce a je to…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Už ho mám já jsem stále pracovala v podnikatelské sféře,ještě nikdy v příspěvkové organizaci takže jsem toto nevěděla a nikdy neřešila.Prostudováno už to mám, díky, jen jsem to chtěl vědět rychleji ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit