Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj holky, od nového roku pracujeme ve firmě 4 dny v týdnu. Musím říct, že všichni jsou spokojenější, vyrovnanější.. a rychle jsme si na to zvykly. Z důvodu už se naskytnutí práce budeme chodit i pátky. Je tu někdo kdo si to vyzkoušel a je tak spokojený? Peněz na výplatě je méně, ale člověk má více času na rodinu, koníčky a 4 dny v práci utečou rychle.
Tak tedy normální zkrácený úvazek ne? Taky znám lidi co patky nedělají.
@pocker píše:
Ahoj holky, od nového roku pracujeme ve firmě 4 dny v týdnu. Musím říct, že všichni jsou spokojenější, vyrovnanější.. a rychle jsme si na to zvykly. Z důvodu už se naskytnutí práce budeme chodit i pátky. Je tu někdo kdo si to vyzkoušel a je tak spokojený? Peněz na výplatě je méně, ale člověk má více času na rodinu, koníčky a 4 dny v práci utečou rychle.
každy je spokojený, když má o jeden den víc volna. Záleží na tom, jak moc toho člověka tíží ztráta peněz
Já teda myslela, že při čtyř pracovním týdnu by byla pracovní doba 40 hodin za týden zachována jenom by se teda denně pracovalo 10,5 hodin.
Tak jak to máte vy, bych to nechtěla. Mít méně peněz bych rozhodně pocítila. U nás to ale ve službách hlavně není možné.
@pocker píše:
máma si taky naordinovala volné pátky
má před důchodem a chce se ho v klidu dožít ![]()
Zažila jsem- práce za pět dní byla rozdělená do čtyř, takže tam každý den byl člověk od rána do večera, zato na výplatní pásce to bylo jen asi 0.8 úvazku a peněz o dost méně.
@ritterqa píše:
Já teda myslela, že při čtyř pracovním týdnu by byla pracovní doba 40 hodin za týden zachována jenom by se teda denně pracovalo 10,5 hodin.Tak jak to máte vy, bych to nechtěla. Mít méně peněz bych rozhodně pocítila. U nás to ale ve službách hlavně není možné.
tohle je něco jiného, dělají to některé firmy, pokud není práce, chybí třeba součástky atd
Mně by se líbilo mít jen 4denní pracovní týden, klidně i za míň peněz. Ale také méně práce. Když jsem ze zdravotních důvodů tento úvazek měla, práci za mě, bohužel, nikdo neudělal, protože ani nemohl.
Kolegyne dela na 80% a patky nechodí. Ja kdysi když mela prvni dite malé, tak jsem se vracela na zkráceny uvazek a delala jsem utery, streda a ctvrtek. Volne pondelky a patky, bylo to super, ac penize nic moc, tak na to zpetne rada vzpominam…
Jednu dobu jsem měla zkrácený úvazek na 4 dny. Volný den jsem si vybírala dle potřeby a docela mi vyhovovala volná středa. Odpočinek uprostřed týdne
. Teď už dělám zas celý týden, hrachy jsou potřeba, co naplat ![]()
@pocker asi takhle, pracuji na zkrácený úvazek, klidně bych pracovala i na plný, kdyby se mi dařila najít práce od 7:00 hodin do 15:30 hodin.
Při zkráceném úvazku mi práce pondělí až pátek nevadí, kdybych nemohla chodit v pátek, tak by se samozřejmě tohle už moc nevyplatilo a ztráta peněz by byla cítit ještě víc, než při plném.
Je to vždy o penězích a možnostech.
Samozřejmě 4 pracovní dny bez finanční a časové újmy by byly fajn, ale pro celosvětovou ekonomiku nereálné.
Ještě před pár měsíci zpět jsme pracovali 6 dní v týdnu, volno jen neděle. Peníze pěkný, ale odpočinek skoro žádný. Pak změna z 5 klasických dní na 4.. trvá jen po dobu málo práce. Uvázek máme jinak celý.
@pocker Tak jasně že mít více volného času pro rodinu, sebe, koníčky atd. je fajn. To jsou otázky ![]()