Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj,
Ve velikém nadšení jsem dceři ke konci léta nakoupila hromadu pracovních sešitů. Moje, zjevně naivní, představa byla, že nám to pomůže zvládnout zimu. Jsou na různá témata, odlišné dovednosti atd. Všechny jsou klasifikované pro děti od 2 let. Dcera měla 2 roky v listopadu a zvládneme spolu maximálně samolepky. Možná to do pár týdnů dotáhneme na jednoduché malování a puzzle. Stříhání a spojování je zatím úplně mimo možnosti.
Zajímalo by mě, jak to bylo u Vás? Používali jste? A od kdy cca?
Rozumí tomu, že je to individuální. Zajímá mě obecná zkušenost.
No podle vnuka (když byly moje děti malé, tohle nebylo), tak v té době tak deset minut právě hlavně ty nálepky, pár minutek vyčárat pár obrázků z omalovánek, nebo chtěl, at vymalovávám já a on koukal. Na podzim měl tři, už chodí do školky, tak vydrží chvíli dýl. Ale taky chce střídat činnosti, chvíli kreslí, chvíli lepí, stříhá, má nějaké to pískování, maluje na malou tabuli. ALe nevydrží u toho dlouho. Rozhodně to není zábava na dlouhé zimní večery ![]()
Je to strašně individuální. Od dvou let zvládala dcera tak nálepky a magnetky a patlání barev. Od tří už malovala a tvořila. Teď v pěti je umělkyně ![]()
Syn do předškolní třídy nevzal pastelku do ruky bez donucení. Taková zábava ho vůbec nebrala. Pak začal malovat i vyrábět ostošest.
Ve dvou letech jsou ty dovednosti ještě strašně odlišné a individuální. Co zvládá jedno dítě, druhé absolutně neumí. Pro mě tohle byl nejhorší věk. Neustále jsem jen vymýšlela činnosti, které trvaly 5 minut a hodinu se po nich uklízelo
@vokishka jo, asi jsem úplně nečekala, že u toho vydrží dlouhé hodiny. Ale právě na to občasné střídání aktivit mi to přišlo fajn. Tak jsem teď trochu zklamaná, že vlastně neuděláme nic, protože jí drtivou většinu ani nevysvětlím.
![]()
@Aduš8 tak to jsme na tom velmi podobně. Už mi to trochu leze na mozek.
Zatím to tak orientačně vidím, že nám většina vyjde tak od těch 2,5. Na jaro a léto. No supr
![]()
Pracovní sešity jsem žádné nekupovala, něco málo jsme dostali a něco vyrobili sami.
Dcera 3roky 5m kreslení:zvládne nakreslit sluníčko, obrázky nevykresluje, jen si tak čmárá…občas se snaží že třeba chvíli vymalovat ale tak po q5s jí to přestane bavit a čmárá
Puzzle zvládne takovy ty jednoduchý do 5 dílků sama, větší kolem 20 dílků to už s pomocí, nevydrží u toho tak dlouho sedět. Stříhání vůbec, lepení ano. Ale je levačka takže hlavně neumí ty nůžky pořádně chytit…to asi nechám st ji naučí ve školce…
Nalepování samolepek do takových těch sešitu od jednoho roku no to chápala až tak ve 2 letech, taky takove ty vkládačky..cca od 2 let to chapala. Jinak když má lepidlo v tubě tak napatlám lepidlem kde ji ukážu a nalepí. Když má nalepit někam určitý tvar tak to zvládne i sama bez ukazování.
Baví ji malování vodou to děláme často, občas nalijeme i barvami…to ne že by něco namalovala jen si tak míchá barvy nebo přes šablonu vytupka tvar…
Baví ji stavět lego..staví věže případně s dopomoci domečky, u vláčkodráhy z kolejí postavi jednoduchou dráhu
Moje mamka vyrobila zalaminovane stránky kde třeba něco spojuje -stejne tvary, stejné barvy, nebo třeba že motýlek letí po nějaké dráze na kytku apod…(Dá se to koupit ale mamka má v práci laminivacku tak to vyrobila sama) To v tech 3 letech chapat
Syn 2 roky: lepení ano - tam kde dám lepidlo on nalepí obrázek, samolepku taky nalepí, když mu ukážu kam…ale když mu necham volnou ruku nalepil by všechny na jednu hromadu 😂 stříhání - chytit nůžky umí ale neustrihne. vkládačky ho nezajímají, puzzle o 2 dílkách zvládne, více dílků -kdyz mu ukážu které k sobě patří tak je zvládne spojit. Kreslení to si jen tak čmárá, baví ho hrát si s vláčky…kolejnice spojuje, z Lega staví věže, v knížce kde je po straně panel se zvuky dokáže najít podle obrázku najít na tom zvukovém panelu odpovídající zvuk.
@tevl Ve dvou letech by moje děti nějaké pracovní listy fakt nezajímaly. Mimo nějakých samolepek a razítek. S tuzkou tak akorát caraly, zvládaly vodové omalovanky.
Puzzle (dokonce 20 dílne) skládal starší ještě před druhým rokem, mladší až ve třech.
Ale ve dvou letech už zacaly zvládat jednoduché hry (dřevěné pexeso, krtkovy hry, chytání rybiček, balanční/stosovaci hry).
Malujte vodou, ve 2letech většina dětí ještě ani nedrží tužku, natož aby něco spojovaly…radši bych ji koupila razítka, malování vodou, prstové barvy, velké korálky, Duplo, pohyblivé knížky, látkové quiet knížky…a velké puzzle, dřevěné skládačky…
Mám dvě hodně šikovné holčičky (obě ve dvou letech uměly písmena, určit počet do dvaceti, ta jedna ve čtyřech letech četla slova), ale v čerstvých dvou letech… Hmm…podle mě neměly motoriku, aby něco smysluplného v těch sesitech udělaly. Ve třech letech, možná.
(pak mám ještě kluka a ten na to nebyl nikdy)
Puzzle, malování vodou, vodovky, trhání a nalepovani, modelína, domácí pisek, vaření se mnou, možná už i nějaké krájení okurek, razítka.
Nejste já?
Koupila jsem dceři k Vánocům pracovní pro 2 leté - má čerstvě dva, řekla bych, že je fakt šikovná, ale tohle je úplně mimo. Obrázky si prohlídne, poví mi všechno možné okolo, obrázky mi popíše, ale vůbec nechápe „tu činnost“. Vybarvování, spojování, stříhání?
Netuší, co po ní chci.
Takže jsem to sbalila a dále si jen tak čáráme na papír a ona mi povídá, co já mám kreslit.
Reálně si myslím, že možna v létě (až ji budou 2,5) by se dalo něco smysluplně zkusit, ale teď je to ještě scifi.
U nás to bylo podobné, ve dvou letech zvládala jen samolepky a jednoduché kreslení. Pracovní sešity jsme začali používat až kolem 2,5 až 3 let, když se zlepšila jemná motorika a začala ji bavit cílená aktivita. Nechte tomu čas, děti si k tomu samy najdou cestu, až budou připravené.
Jedno dítě to bavilo a strávili jsme nad sešity dost času. Ale určitě ne ve 2 letech, ale spíš později. Druhé dítě to nebavilo nikdy.
Kdyžtak ty sešity použijete později. V diskuzi máš spoustu možností. Nevím, jestli tu někdo psal - měli jsme voskove pastelky ve tvaru trojúhelníku. Ty byly super na malování.
@Sára 1 jo, já mám samozřejmě spoustu jiných možností. Dcera už celkem hezky „maluje“ nebo používá razítka, hraje si s modelínou atd. Jen mě překvapilo, že je to od 2 let a ani si neškrtneme.
@tevl píše: Více
To nebud překvapená. Někdy mi přijde, že to je sice napsané, ale realita je taková, že většina dětí to ještě nezvladne. Může se to změnit ze dne na den. A nebo ji to nebude bavit vůbec.
Vylozene pracovni sesity s ukoly nejak kolem tretich narozenin, mel obdobi, kdy ho to fakt bavilo a vydrzel nad tim celkem dlouho. Ted v necelych 4 zas o ne zajem moc nejevi.. chce to vychytat dle zajmu ditete no
ale v cerstvych 2 jely samolepky a pokusy o strihani