Pracující maminky prosím o radu

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
84
4.2.11 20:15

pracující maminky prosím o radu

Dobrý večer mám takový malý dotaz, snad mi tady někdo poradí :-D V březnu nastupuji na plný úvazek zpět do práce,rodičovský příspěvek mám tu dvouletou variantu(malému bude teď rok), takže do března 2012.potřebovala bych vědět jestli mám někam hlásit,že jsem začala zase pracovat nebo ne.vím že si můžu přivydělat kolik chci,akorát teď do mě hučí chlap,že se mám někde poptat jak to je.abych pak nemusela něco třeba platit nebo tak něco. Myslím si že na zdravotní pojišťovnu a sociální zabezpečení to nahlásí zaměstnavatel ale zajímalo by mě, jestli to mám někde někde nahlasit i já? nechce se mi jet kvůli toho do města na úřad práce se ptát,když nevím jestli by mi tam odpověděli. tak prosím jestli máte někdo zkušenost, napište. moc děkuji a omlouvám se jestli je to zmateně napsáno 8-o

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
jjelena
4.2.11 20:23

Ahoj, záleží jen na tom, jak to budeš mít s hlídáním. Abys neztratila nárok na RP, tak dítko může být ve státním vzdělávacím zařízení ( jesle, školky)max. 5 dnů v měsíci. Já to řešila u 3letý varianty., kdy jsem se vracela o 2 měsíce dřív, ale kolegyně na 2letý variantě šla taky dřív a pak musela peníze vracet. Ty musíš jedině doložit z jeslí, že tam malý nebyl víc než těch 5 dnů. Pokud bys chtěla pobírání RP ukončit, tak se to hlásí písemně a ukončení se podává k poslednímu v měsíci. Řešila jsem to v říjnu, tak snad se tohle taky moc neměnilo :-D

• Citovat
  • Upravit
18584
4.2.11 20:47

Já být tebou na ten úřad práce jen zavolám :) Oni tě poinformují i po telefonu :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
891
4.2.11 21:22

To by taky mohla provolat majlant.
Opravdu platí, že pokud dítě bude do jeslí chodit max. 5 dní v měsíci a tazatelka bude mít klasický zaměstnanecký poměr, ona nic nikam hlásit nemusí a RP bere dál. A je jedno, jestli to bude na plný či částečný úvazek nebo na dobu určitou či neurčitou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101532
4.2.11 21:22

Je to přesně jak píše jjelena pokud ti hlídá někdo z rodiny nebo někomu platíš, tak nehlásíš nic, jinak bys musela hlásit jesle a dokládat, že nechodí na víc jak 5 dní v měsíci.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
mag
12862
4.2.11 21:24
j.a.n.i1 píše:
Je to přesně jak píše jjelena pokud ti hlídá někdo z rodiny nebo někomu platíš, tak nehlásíš nic, jinak bys musela hlásit jesle a dokládat, že nechodí na víc jak 5 dní v měsíci.

J.a.n.i., ta oznamovací povinnost vyplývá z čeho??

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
jjelena
4.2.11 21:46

Mag, jedná se o státní zařízení a mě bylo vysvětleno, že školka odevzdává seznamy žáků na ÚP a ti si to hlídají. Ovšem třeba u nás je jen 1 ÚP a např. v Praze mi není jasný, jak to ohlídají, ale na tu mojí kamarádku přišli a doplatit musela. Ale ona to neudělala schválně, jen nevěděla, že je tam ta podmínka 5 dnů. Doplácela zpětně 2 měsíce, takže na to přišli brzo. Penále neplatila, jen výši RP.

• Citovat
  • Upravit
mag
12862
4.2.11 21:57
jjelena píše:
Mag, jedná se o státní zařízení a mě bylo vysvětleno, že školka odevzdává seznamy žáků na ÚP a ti si to hlídají. Ovšem třeba u nás je jen 1 ÚP a např. v Praze mi není jasný, jak to ohlídají, ale na tu mojí kamarádku přišli a doplatit musela. Ale ona to neudělala schválně, jen nevěděla, že je tam ta podmínka 5 dnů. Doplácela zpětně 2 měsíce, takže na to přišli brzo. Penále neplatila, jen výši RP.

No mně jde jenom o tu povinnost to hlásit, to jsem nikde nenašla, že si to hlídají mi je jasný. Ale nevím o povinnosti sama každý měsíc potvrzovat přítomnost v jeslích nebo školce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
jjelena
4.2.11 22:02

Já to takhle nezjištovala, já si zašla na pracák a tam se zeptala a rovnou mi dali formulář na potvrzení ze školky. Jestli je zákonná povinnost nebo nebí, po tom jsem se nepídila. Radši jsem udělala, co mi řekli, nic mě to nestálo - jen asi hodku čekání ve frontě a naštěstí jen 2 měsíce

• Citovat
  • Upravit
5545
4.2.11 22:34

Krusiko, ja se na to ptala na UP kdyz jsem byla pred par tydny zadat o RP, protoze budu taky nastupovat zpet do prace a jedina podminka je, ze dite nesmi byt v jeslich, takze pokud budes delat doma, nebo mas nejak zarizene hlidani tak nikde nic hlasit nemusis.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12196
4.2.11 23:00

Taky jsem toto řešila a paní mi po telefonu oznámila,že jestli nenavštěvujeme jesle-nic se hlásit nemusí. :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101532
4.2.11 23:32
mag píše:
jjelena píše:
Mag, jedná se o státní zařízení a mě bylo vysvětleno, že školka odevzdává seznamy žáků na ÚP a ti si to hlídají. Ovšem třeba u nás je jen 1 ÚP a např. v Praze mi není jasný, jak to ohlídají, ale na tu mojí kamarádku přišli a doplatit musela. Ale ona to neudělala schválně, jen nevěděla, že je tam ta podmínka 5 dnů. Doplácela zpětně 2 měsíce, takže na to přišli brzo. Penále neplatila, jen výši RP.
No mně jde jenom o tu povinnost to hlásit, to jsem nikde nenašla, že si to hlídají mi je jasný. Ale nevím o povinnosti sama každý měsíc potvrzovat přítomnost v jeslích nebo školce.

Taky přesně nevím, až zas tak do hloubky to neumím, ale každopádně na žádosti prohlašuješ, že dítě do školky nechodí (málokomu při žádosti o RP chodí) tak tipuju, že to bude vycházet z nějaké obecné (nevím kde uvedené) povinnosti nahlásit změnu všech skutečností uváděných v žádosti o dávku SSP.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
84
5.2.11 08:51

moc děkuji za rady, hlídat bude babička,naštěstí je doma,takže jesle budem řešit až od těch dvou let, abych nepřišla o penízky :-) a to ještě možná, pracuju v mš tak mám předběžně slíbeno že si budu moct malého brát sebou od těch 2 pokud nebude mít plíny :lol: asi se na ten úřad stavím a zeptám se jestli teda mám vypsat nějaké to prohlášení že nechodí do jeslí ať pak něco nemusím doběhávat.teď mám ještě čas tam zajít. :-) děkuj moc

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
mag
12862
5.2.11 09:47

J.a.n.i., myslíš zřejmě tohle ustanovení §61 (1) Příjemce dávky je povinen písemně ohlásit příslušnému úřadu práce do osmi dnů změny ve skutečnostech rozhodných pro trvání nároku na dávku, její výši nebo výplatu.

Ale pokud nebude dítě chodit do jeslí, víc než stanoví zákon, tak to vliv na rodičák nemá, tudíž se to hlásit nemusí. Asi zase napíšu na MPSV :mrgreen:

A pak je ještě odst. 2,ale ten mluví o výzvě úřadu, vyzve, doloží se.

Byl-li příjemce dávky vyzván příslušným orgánem státní sociální podpory, aby osvědčil skutečnosti rozhodné pro nárok na dávku, její výši nebo výplatu, je povinen této výzvě vyhovět, a to ve lhůtě do osmi dnů ode dne doručení výzvy, neurčil-li orgán státní sociální podpory delší lhůtu; neučiní-li tak v určené lhůtě, může být výplata dávky zastavena, dávka může být odejmuta nebo nepřiznána, jestliže příjemce byl ve výzvě na tento následek prokazatelně upozorněn.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101532
5.2.11 09:53

Jen napiš :-) uvidíme jaký je oficiální výklad.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat