Praní prádla v 17

Napsat příspěvek
Velikost písma:
ontarova.stara
28.8.23 08:16
@Táda06 píše:
Já pro sebe jsem nepral každý týden, ale 2× za 14 dní, abych tu pračku naplnil. Oblečení mám plno, takže není potřeba tak často prát.

Hele, kup si kybl a skrob kosile v nem misto v umyvadle. Pokud tedy nemate kazdy svou koupelnu. V tom bych videla nejvetsi problem.

• Citovat
  • Upravit
2902
28.8.23 08:20

Většina z vás to už nezažila, jste mladší ročníky, ale tohle téma mi připomnělo, jak jsme prali dřív. To se vyhradila na prádlo vždycky celá sobota. Brzo ráno zatopil táta pod kotlem v prádelně a daly se vyvařit ručníky, kapesníky a ložní prádlo. Pak se znovu ohřála voda ( vodovod byl jen na studenou) a pralo se komplet všechno od bílého až po montérky. Máchalo se ve vaně a ždímalo ve ždímačce. Pak se škrobily prostěradla, kapesníky, ubrusy. Když to bylo suché, tak se prádlo před žehlením kropilo a tzv. vytahovalo a moje babička ještě povlečení plajchovala na trávníku a modřila. Holky, to si už dneska neumíte představit. Když jsme si koupili první „automatku“, to byla sláva. To jen tak pro odlehčení, třeba si někdo z dříve narozených taky vzpomene. :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
ontarova.stara
28.8.23 08:24
@Buba mara píše:
Většina z vás to už nezažila, jste mladší ročníky, ale tohle téma mi připomnělo, jak jsme prali dřív. To se vyhradila na prádlo vždycky celá sobota. Brzo ráno zatopil táta pod kotlem v prádelně a daly se vyvařit ručníky, kapesníky a ložní prádlo. Pak se znovu ohřála voda ( vodovod byl jen na studenou) a pralo se komplet všechno od bílého až po montérky. Máchalo se ve vaně a ždímalo ve ždímačce. Pak se škrobily prostěradla, kapesníky, ubrusy. Když to bylo suché, tak se prádlo před žehlením kropilo a tzv. vytahovalo a moje babička ještě povlečení plajchovala na trávníku a modřila. Holky, to si už dneska neumíte představit. Když jsme si koupili první „automatku“, to byla sláva. To jen tak pro odlehčení, třeba si někdo z dříve narozených taky vzpomene. :lol:

Vidis, to by byl dobry tip na zazitkovy darek tady pro zakladatele Tadu ;). Praci sobota v roce (treba) 1970.

• Citovat
  • Upravit
4946
28.8.23 08:28
@Dani65 píše:
Našrobené prádlo se lépe žehlí, drží tvar i při nošení, trochu méně se špiní a nepropotí se hned a okamžitě. Povlečení šrobím tekutým škrobem při praní taky, mně to vyhovuje, že není hned zežvachlané a je to příjemné lehnout do chladivého, trochu natuženého prádla. Škrobím utěrky a tkané ručníky do kuchyně na ruce.

Já mám taky ráda vůni Škrobenky a dávám ji do pračky na všechno s výjimkou ručníků.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
148760
28.8.23 08:35

A mě je to sympatický :kytka: být mámou zakladatele, přehodím na něj veškeré praní. A jestli je doma miminko, tak tím spíš. Kluk je šikula.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11824
28.8.23 08:42

Teda tady se zase slétly fúrie! 8o
Proč máte všechny tak velkou potřebu odhalovat troly? Proč vám tolik vadí někdo, kdo má jiný způsob života, než většina?

Já si to u svých puberťáků představit umím, pokud by byli v podobné situaci, jako zakladatel.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11824
28.8.23 08:47

@Táda06 zkus to mamce podat víc tak, že jí chceš pomoct. Možná to vnímá jako zásah do jejího systému praní, možná trochu jako kritiku toho, jak pere ona. Myslím, že si na to zvykne, a ráda. :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
ludmilaadamkova
28.8.23 08:53

@Buba mara

Jsem ročník 84 ale měli jsme nějakou šílenou poděděnou pračku.. když jsem byla úplně nejmenší a moc neprala a neždímala. Prádlo z toho se pak dávalo do umyvadla kde byla teplá. A pak do vany kde byla studená. A pak do ždímačky na který se muselo sedět. Pak se to věšelo venku a nakonec večer to mamka žehlila. Prala vždycky jednou týdně. My no spíš já protože sestra byla opravdu maličká, jsme asistovaly.

:mrgreen: :mrgreen:
  • Citovat
  • Upravit
28.8.23 09:43

No tak ty seš můj člověk! Já mám totiž takovou úchylku - mě zajímá, v jaké zemi a světadílu se jak pere! Jaké tam mají pračky, jaké jsou tam nejvíce běžné prací prášky…A dívat se na YT na praní, to je můj relax. Jo, jak je někde nějaký nový prací prášek, tak ho musím ozkoušet. Miluji mýdla na praní, mám jich doma pořád zásobu. A když nějaký známý kolem mě jede do ciziny - musí mi tam koupit mýdlo. Nejradši se dívám na španělsky hovořící svět - „lavadora rutina“. O různých pračkách a jejich konceptech praní - bubnové, vířivé, se šnekem v bubnu…různé „vrtilky“ a další…můžu přednášet.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
148760
28.8.23 11:13
@Titty píše:
Teda tady se zase slétly fúrie! 8o
Proč máte všechny tak velkou potřebu odhalovat troly? Proč vám tolik vadí někdo, kdo má jiný způsob života, než většina?Já si to u svých puberťáků představit umím, pokud by byli v podobné situaci, jako zakladatel.

Viď? Stokrát lepší než trapácký „mám ho velkýho pojďte se podívat “.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14613
28.8.23 11:30
@Titty píše:
@Táda06 zkus to mamce podat víc tak, že jí chceš pomoct. Možná to vnímá jako zásah do jejího systému praní, možná trochu jako kritiku toho, jak pere ona. Myslím, že si na to zvykne, a ráda. :)

Třeba tím skrobem zatlaska cely umyvadlo, zrcadlo, baterii, podlahu, odpady i přilehlé skříňky, ne :lol: Nehlede na to, ze je tím to umyvadlo zabrané :lol: třeba tam je nakapano a matku to rozčiluje :lol:

Zakladateli, kup si na to skrobeni nějaký lavor raději :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20838
28.8.23 11:43

Dobrý den,
děkuji všem, které nás zde označili. Diskuzi sledujeme :kytka:

Přeji krásný den,
Kačka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1341
28.8.23 13:50
@Kasandra159 píše:
Moje se tedy se škrobem potkat nesmí :lol: Stačilo kdysi u babičky, ručníky a utěrky, prý se tak rychle nezašpiní - souhlasím, protože vůbec nesají a jsou navíc tvrdé.Pro zakladatele, pokud nebydlíte mimo civilizaci, tak existují i veřejné prádelny. Přijít mi dítě s tvým systémem praní, tak nadšená taky nejsem.

Tak dneska už se škrob nevaří, aby prádlo stálo samo v koutě a dřív se kropilo, aby teda nestálo :lol: a u nás doma se škrobilo jen mírně, aby prádlo mělo lehkou apretaci. Na povlečení používám tekutý škrob do pračky místo změkčovadla a utěrky a tkané ručníky postříkám škrobícím sprejem a používala jsem ho i na manželovy košile.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1341
28.8.23 13:52

Známý, typ sám si vařím, sám si peru, taky košile lehce příškrobí, aby je za chvíli na sobě neměl jako hadr, najmě v létě, když jsou vedra. Tekutým škrobem, Solamyl fakt nevaří. :mrgreen: Ale každému to vyhovuje jinak.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1341
28.8.23 13:56

Náhodou je to zábavná diskuze.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie