Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Zdravím všechny diskutující ![]()
Byla jsem na návštěvě u známých s kočkami, které si z mého kabátu, který jsem měla položený na gauči, udělaly záchod - počuraly ho
Problém je, že je z 80% z vlny. Na pračkách jsou na vlnu speciální programy, nemám s tím ale zkušenost a nerada bych pak vytáhla z pračky drcek. Chci se tedy zeptat - má s tím někdo zkušenost?
Zvažovala jsem ještě čistírnu, ale vzhledem k tomu, že jsem kabát koupila za pár kaček v sekáči se mi nechce moc investovat.
Můžeš ho zkusit vyprat na 30 stupňů, krátký program a málo ždímat. Sušit opatrně, nejlíp kousek od topení, na topení nepokládat. Já teda nerozlišuju, jestli je oblečení ze sekáče. Mám pár věcí za pakatel, ale jsou tak kvalitní, že jdou jedině do čistírny.
Ja bych prani neriskovala a sla bych do čistírny. Uz se mi podarilo odpravit vlnenou sukni a od te doby mam z vlny respekt a radsi se d9 jeiho cisteni nepoustim
Pokud máš ke kabátu vztah, dala bych do čistírny. Jinak bych prala taky tak na 30 stupňů, minimum otáček (po vyprání dát na ramínko a nechat vykapat), nedávat klasický prostředek na bavlnu, ale rozhodně prací prostředek na vlnu, případně trochu lanolinu. Přiznám se, že vlnu neperu moc ráda, bojím se, že to zkazím - už jsem si takhle kdysi z neznalosti zničila čepici
.
Vlna nesnáší teplotní šoky. Tj. když se pere v teplé vodě a pak se najednou na ní pustí studená nebo opačně. Možná bych zkusila vyprat ve vaně, ale spíš čistírna.
@pampeliska1701 píše:
Zdravím všechny diskutující
Byla jsem na návštěvě u známých s kočkami, které si z mého kabátu, který jsem měla položený na gauči, udělaly záchod - počuraly hoProblém je, že je z 80% z vlny. Na pračkách jsou na vlnu speciální programy, nemám s tím ale zkušenost a nerada bych pak vytáhla z pračky drcek. Chci se tedy zeptat - má s tím někdo zkušenost?
Zvažovala jsem ještě čistírnu, ale vzhledem k tomu, že jsem kabát koupila za pár kaček v sekáči se mi nechce moc investovat.
Dala bych to do čistírny. V pračce to akorát dorazíš.
A má ten kabát podšívku? Obecně platí, že věci s podšívkou nemáčet. Takže bych ho šupla do čistírny.
Čistírna… v pračce bych se bála, že se srazí. Zničila jsem si takto svetr, a kabát bych neriskovala, ani ze sekáče.
Já jednou vlněný kabát vyprala
pak už z něj byl jen kabát na zahradu ![]()
Rozhodně pouze čistírna!!! Takto jsem vyprala na 30 st. na vlnu kabát, vč. přípravku na vlnu a srazil se a je nenositelný. Pokud je to kabát ze sekáče za pár kaček, tím spíš si investici v podobě čistírny zaslouží. Do té bych ho tedy odnesla i po koupi v sekáči ![]()
@Betty MacDonald píše:
A má ten kabát podšívku? Obecně platí, že věci s podšívkou nemáčet. Takže bych ho šupla do čistírny.
Ano, má podšívku.
A děkuji všem za rady - do domácího praní se teda pouštět nebudu. Jen se obávám, jestli čistírna vůbec pomůže. V jiné diskuzi jsem se dočetla, že kabát po čištění v čistírně smrdí pořád stejně - což je v mým případě nepřípustný ![]()
Nejsem si jístá, ale v čistírně se kabáty a podobné věci čistí asi jinak, než vypráním a kočičí moč se tak s největší pravděpodobností z vlny nedostane… MInimálně bych se tam tedy šla zeptat, jestli to umí a případně vám mohou aspon poradit, jak na to. Jinak si myslím, že kdybyste zkusila kabát vyprat doma ve vaně za použití po celou dobu stejné teploty vody (okolo 30 stupnů), tak by se srazit nemel. Srazí se hlavně ve chvíli, kd se na něho při máchání pustí studená voda.