Prasklý meniskus - operace v těhotenství?

3
15.12.21 16:50

Prasklý meniskus - operace v těhotenství?

Ahoj,
Potřebovala bych se poradit a vyslechnout Vaše zkušenosti ohledně prasklého menisku - na ortopedii mi bylo řečeno, že operace menisku je nevyhnutelná a čím dřív tím líp, pokud to schválí gynekolog. Na gyndě jsem dostala povolení k operaci mezi 13.-28.týdnem. Ale stále nevím, zda mám operaci podstoupit i s možným rizikem pro miminko :nevim:
Máte někdo zkušenosti či radu co s tím, jestli vydržet s operací po porodu i s rizikem poškození kolene či podstoupit artroskopii v těhu s rizikem pro miminko?

Děkuji, budu ráda za každý názor :pankac:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
72725
15.12.21 16:53

@Verounek dá se podstoupit jen s epiduralem a pokud Dr uvedl, že ok, tak bych se nebála m mimca zvládají daleko horší věci.. meniskus by asi nepočkal :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1845
15.12.21 17:55

Kdyz se neoperuje, tak meniskus klidne pocka i rok. Manzel se vyboural na lyzich. Zpretrhane vazy, rozlamany meniskus a zmeny na cesce. Na operaci cekal v neschopence asi 8 mesicu. Protoze Covid. Ja bych se do operace v tehotenstvi moc nehnala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16186
15.12.21 17:57

@Verounek fungovala jsem s nalomeným meniskem 7 let bez problémů 8) mám i protržený přední křížový vaz, s tím nehodlám nic dělat. Nijak mě neomezuje. V těhotenství bych na tuto operaci rozhodně nešla. Naprosto zbytečný risk. Tedy pokud tě koleno neomezuje.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
15.12.21 21:06

Já byla na AS cca c 5tt… den před nástupem do nemocnice mi vyšel pozitivní tt.. už jsem to nerušila, ale nikomu jsem to neřekla :nevim: až zpětně. nedokážu ai představit běham s +25 kg v těhu a oak kolem miminma s bolavym kolenem. po operaci kolem dítěte tě to bude dost omezovat, bude muset fungovat tak měsíc manžel.. pak rhb atd. šla bych :kytka:

• Citovat
  • Upravit
65287
15.12.21 21:07
@Lerista píše:
Kdyz se neoperuje, tak meniskus klidne pocka i rok. Manzel se vyboural na lyzich. Zpretrhane vazy, rozlamany meniskus a zmeny na cesce. Na operaci cekal v neschopence asi 8 mesicu. Protoze Covid. Ja bych se do operace v tehotenstvi moc nehnala.

myslíš, že je lepší jít v době, kdy bude třeba rok kojit, bude muset nosit prcka, už ji vidím s berlema

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
155
15.12.21 23:49

Tak já tohle přesně měla. A nesla jsem. Až co byla dcera na světě.. Koleno vydrželo… Měla jsem pretrhane vazy a meniskus ve finále 3/4 pryč. Ale nesla jsem, varovali mě před možným poškozením plodu. Byla jsem zrovna ve fázi zjištění těhotenství a řekli, že to nedoporučují ani skrz to, že po operaci je potřeba nohu odlehčovat a v těhotenství se přibírá a povolují vazy. Ze by mě stejně objednali až zhruba v tom 14-18 tt. Výsledek operace prý může být ještě horší při tom to uvolňování a náporu.. Navíc se často dělá kontrolní rentgen a tak.. No prostě nedoporučil mi to nikdo. Koleno vydrží.. Byla jsem v péči velmi dobrého ortopeda brněnské kliniky..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1047
16.12.21 07:47

Já absolvovala operaci zlomeneho kotníku v 15tt (jinak to neslo) včetně několika rentgenu a všechno je v pořádku. Operace se dělala ve spinalu, takže k mimcu šlo minimum a rentgen nohy vůbec nestojí za řec (jsem částečně z oboru a toho bych se fakt nebala). Já bych šla teď. Už jen jak pak budeš fungovat s berlemi a miminkem. Navíc menisky dost bolí - aspoň u me to tak bylo. Pokud proti tomu nic nemají lékaři, tak bez. Oni ví, co dělají.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3
16.12.21 09:23

Co se týče péče o dítě o berlích, tak si moc nevyberu, doma mám ještě 2,5 letou dceru, takže buď se budu starat o jedno nebo dvě děti s berlemi :? Ale vzhledem k tomu že jsem po jednom potratu a s dcerou v těhotenství jsem absolvovala spoustu vyšetření kvůli jejímu zdravotnímu stavu si říkám, že zdraví miminka je důležitější, když si vzpomenu na ty nervy :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1845
16.12.21 18:04

@vokishka manzel mel berle po urazu par tydnu. za 6 tydnu uz jezdil na kole.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
155
16.12.21 20:05

@Verounek
Kočko já obsluhovala s tím meniskem neoperovanym nechodici dítě… Takže v klidu. Zvládla jsem… Šla jsem fakt na roce dceři až na operaci. Vše se ustálo. Mě vyloženě varoval gyndr i operatér na riziko potratu nebo vlivu na mozek plodu. Samozřejmě anestezie se snaží vybírat co nejšetrnější ale nedá se srovnat s císařem který trvá 15-20 minut, navic potom jsou předepsaná nějaká analgetika většinou. Funkční jsem byla už po třech týdnech! :) btw.. Jsem zdravotní sestra i s praxí na ortopedii tak nemluvím jen tak.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Original

• (3.9) + 55 recenzí

Prsní vložky

• (3.5) + 51 recenzí