Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
@Elinečkaaa přesně tak. Může to být jedna cysta co tě v tuto chvíli trápí, ale může prasknout ( vstřebat se ) a pak můžeš mít cyklus v pohodě. Taky to samozřejmě nemusí být tou cystou ale úplně něčím jiným. Každopádně může se ti vytvořit pro změnu cysta nová. Někdo to tak má ( jako já ) a nebo budeš mít klid…Pokud tě to bude trápit tak za doktorkou určitě zajdi at se tam mrkne ![]()
@Elinečkaaa na cysty pomaha gynex, ja ted jednu v cervenci na vajecniku mela, 4 cm a za mesic tam uz nebyla. MS byla dost silna, vic nez obvykle, tak nejspis odesla s ni. podle UTZ prsu se mi delaly sice neskodne ale prece cysticky i v prsou a jak jsem byla po mesici brani gynexu na rocni kontrole, tak taky zadne. Ale treba jerab pomuze taky, s nim nemam zkusenosti ![]()
@Lucake píše:
@Elinečkaaa na cysty pomaha gynex, ja ted jednu v cervenci na vajecniku mela, 4 cm a za mesic tam uz nebyla. MS byla dost silna, vic nez obvykle, tak nejspis odesla s ni. podle UTZ prsu se mi delaly sice neskodne ale prece cysticky i v prsou a jak jsem byla po mesici brani gynexu na rocni kontrole, tak taky zadne. Ale treba jerab pomuze taky, s nim nemam zkusenosti
Děkuji za tip, zkusím to pozjišťovat a uvidíme
![]()
Ahoj holky, oživuji diskuzi. Má někdo zkušenost s prasklou cystou během menstruace? Včera (4.DC) jsem měla křeč v podbřišku, trvala asi hodinu, nic nezabíralo, ležela jsem schoulená a nemohla se ani narovnat. Dneska mě pobolívá břicho, není to nic hrozného, asi tak jak píše zakladatelka. Přesto zvažuji zda jít k dr. nebo počkat. Kdyby to byla cysta a praskla, je to potom ještě nebezpečné?
@karolka21 píše:
Ahoj holky, oživuji diskuzi. Má někdo zkušenost s prasklou cystou během menstruace? Včera (4.DC) jsem měla křeč v podbřišku, trvala asi hodinu, nic nezabíralo, ležela jsem schoulená a nemohla se ani narovnat. Dneska mě pobolívá břicho, není to nic hrozného, asi tak jak píše zakladatelka. Přesto zvažuji zda jít k dr. nebo počkat. Kdyby to byla cysta a praskla, je to potom ještě nebezpečné?
prasklá cysta může být velký problém. Ono záleží, čim je naplněná. Moji mamce praskla, šlo jí o život (byl v tom hnis)
Takže lepší k dr zajít, max Tě pošle domů. Ale kontrolní utz nic nezkazí, právě naopak. Mi dr říkal, že při jakékoliv jiné bolesti mam okamžitě zajet buď k němu, nebo rovnou do špitálu (cysty jsem měla též).
@martina.se Díky za odpovědˇ. Nechtěla jsem být za plašana, jsem ted´ na gyndě pečená vařená, snažíme se o mimčo a beru clostilbegyt atd., byla jsem tam předevčírem a to mám jít příští týden zase na ultrazvuk, no jak mě dr. uvidí ve dveřích, tak ho asi trefí šlak ![]()
@karolka21 píše:
@martina.se Díky za odpovědˇ. Nechtěla jsem být za plašana, jsem ted´ na gyndě pečená vařená, snažíme se o mimčo a beru clostilbegyt atd., byla jsem tam předevčírem a to mám jít příští týden zase na ultrazvuk, no jak mě dr. uvidí ve dveřích, tak ho asi trefí šlak
Kdyz praskla klasicka cysta, ktera se obcas udela, jen jsem hodne krvacela, vic nez obvykle, a sly ze ve vetsi kusy. Bolest jsem mela jen klasickou jako pri MS. Cyst je nekolik druhu, podle toho taky zalezi. Pocitam, ze v pripade nejake vaznejsi by z toho ale resili, kdyz rikas, ze tam ted chodis casteji ![]()
@Lucake prosimte kolik si brala denne tech kapek gynex kdyz jsi mela cystu?
@Lucake Ahoj, obracím se na tebe ohledně prasknutí cysty… jediná zde zmiňuješ u prasknutí cysty menstruaci…
Jde o to, že jsem byla na folikulometrii a byl dominantní folikul. BT se ale moc nezvedla a hodně lítala, takže folík asi neprasknul a přerostl a domnělých 8 dpo mě přepadla hrozná bolest podbřišku, křeče až do konečníku, pocit na zvracení a slabost… to asi po hodině odeznělo. Byla jsem z toho hrozně vystrašená, tak jsem jela na gyndu a tam dr. řekla, že je to asi prasknutá cysta, že vidí trochu volné tekutiny, ale že jí není moc. Celý den potom jsem byla taková unavená a břicho ještě trochu bolelo.
Druhý den ráno jsem začala silně hnědě špinit a v noci mě začalo bolet břicho na ms a dostala jsem svoji klasickou silnou menstruaci… Myslíš tedy, že se nemusím bát, když po prasknutí cysty hned přišla ms? Někde jsem četla v jiné diskuzi, že po prasknutí cysty není krvácení žádoucí, ale fakt mě něnapadá logicky proč
, když se říká, že cysty většinou odejdou s ms…
Ježíš to je litanie, omlouvám se za délku, ale budu ráda za jakoukoliv radu… ![]()
Tady jsem četla, že je důležité, čím byla cysta vyplněná, ale to se z utz nepozná, nebo jo? ![]()
@hipisek84 ahoj, promin za pozdni odpoved, dlouho jsem tu nebyla. Ja mela zkusenost pouze tu, ze mi cysta odesla s MS a krvaceni bylo silnejsi nez obvykle. Nikdy jsem neslysela, ze by MS mela byt problem, ale nemyslim, ze by ses mela bat, protoze vetsina opravdu odchazi s MS.
Čtěte pořádně jsem po cisařským řezu 2.roky a2. mes. a otěhotněla jsem před pěti a pul měsici cca holicku jsem čekala ale nedonosila porodila jsem ji mrtvou. stim ze jsem mela v břiše hematom newm no a teď je to měsíc a ja jsem mela mi svoje dny az za 4 dni me rekla pan.dok a ze mam cistu a ze zacnu trosku krvacet a ja spinila dala mi cipk y na bolest ale uz celkem dost krvacim je mozne co bud cista nebo ms a hak to rozeznam mam zavolat k dok nebo kdYz krvacim 2 den hodne tak v patYm dni mam pri ms za dok dojit jdu na DANU ale ja pokud mam ms tak to nestihnu je tak jn pondelY stredaco teddddd
![]()
Oživují. Řeším cystu u dcery. Je jí 16. Včera měla bolesti břicha. Fakt intenzivní. Na chirurgii nic, na gynekologii zjištěna cysta 3cm. Dr doporučuje kontrolu po MS. Potud v pohodě. Další bylo doporučení nasadit antikoncepci. A to se mi moc nelíbí. Jde o to že já antikoncepci nemůžu (zdravotní důvody). A dcera je po mě zdědila (vysoký cholesterol - geneticky podmíněný, prokázaný testy) a asi i problém se srážlivostí krve ( to zatím nikdo netestoval). Máte nějaké doporučení co by mohlo zabrat a zbavit ji problémů? Už jednou ji měla. Zkoušela jsme ženský čaj ale po tom jí bylo blbě ještě víc. Cysta pak odešla sama. Anonym - zdravotní stav dcery.
@Anonymní píše:
Oživují. Řeším cystu u dcery. Je jí 16. Včera měla bolesti břicha. Fakt intenzivní. Na chirurgii nic, na gynekologii zjištěna cysta 3cm. Dr doporučuje kontrolu po MS. Potud v pohodě. Další bylo doporučení nasadit antikoncepci. A to se mi moc nelíbí. Jde o to že já antikoncepci nemůžu (zdravotní důvody). A dcera je po mě zdědila (vysoký cholesterol - geneticky podmíněný, prokázaný testy) a asi i problém se srážlivostí krve ( to zatím nikdo netestoval). Máte nějaké doporučení co by mohlo zabrat a zbavit ji problémů? Už jednou ji měla. Zkoušela jsme ženský čaj ale po tom jí bylo blbě ještě víc. Cysta pak odešla sama. Anonym - zdravotní stav dcery.
Ahoj, hledám informace k jinému tématu a narazila náhodou na tohle… s cystou mám zkušenost, měla jsem jí přes 1,5 roku (velikost stálá okolo 2,5cm), MUDr. mi stále opakovala, že může kdykoliv po cyklu odejít, ale nic, držela se… až jsem potom brala kvůli problémům s děložním čípkem doplněk stravy Indol-in, který se také může na cysty brát, a je fakt, že na dalším utz po dobrání Indolu už tam nebyla
. Tak nevím, do jaké míry za to může právě Indol, každopádně já si myslím, že ano ![]()