Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
ahojte, dufam, ze mi niektora z vas bude vediet poradit ![]()
uz par dni ma popichavalo nalavo vo vajecniku- myslim, ze to bola cysta, vcera aj dnes rano som mala taky krc, myslela som, ze to mohla prasknut. dnes poobede mi zacalo byt divne od zaludka a trosicku citim brucho, z jedla to byt nemoze lebo som jedla len hrianky s maslom a pazitkou.
myslite, ze sa mohlo stat, ze ta cysta praskla, a ta tekutina sa mi vliala do brusnej dutiny?
mate s tym niektora skusenosti?
normalne by som sa tym nezaoberala, ale mne nebyva zle od zaludku, takze mi to pride divne.
dakujem moc za kazdu odpoved.
jaaaj, a zabudla som dodat, ze odvtedy ma tam uz nepicha. uz ma to len tak obcas „postekli“
tak 14 dní nazpátek praskla cysta na vaječníku kamarádce za 2 dny šla na gyn.a tam jí to potvrdil a nic víc,že prý lepší prasklá .ale k doktorovi zajdi ,co kdyby něco novej vaječník ti nenaroste.
no, to je problem, ze k doktorke sa tak skoro nedostanem.
mne uz tak raz cysta praskla pocas ms, presne som to takto citila. len teraz je rozdiel, ze mi je blbo od zaludka. ale mozno si to len navravam a vobec to s tym nesuvisi. ![]()
som myslela, ze ak to niekto tak mal, ze mu praskla a rozliala sa do brusnej dutiny, ze ako to bolo citit. ![]()
Mi praskla cysta asi před dvěma lety, přesně jak popisuješ, nejdříve pár dní píchání, myslela jsem, že jsem se nachladila. Pak najednou uprostřed noci strašná bolest, křeč, nemohla jsem se ani narovnat a asi po 20minutách to odeznělo. Vyplašená jsem šla ráno na gyndu a tam mi potvrdil doktor prasklou cystu a že vidí ty zbytky tekutiny. Do žaludku ale pochybuju, že by se dostala, to bude asi jiný problém, každopádně se snaž dostat k doktorovi.
Taky jsem měla podobné příznaky, křeče, bylo mi na zvracení, bolesti trvaly cca týden, potom úplně ustaly. Na další kontrole už jsem cystu neměla, takže předpokládám, že v tu dobu praskla. K dr. jsem šla až po MS.
baby, dakujem ![]()
mna to bolelo len par sekund, nebolo to nic hrozne. myslim, ze to bol len nepraskuty folikul. ale ako som sa vyspala, uz mi nie je zle od zaludku, takze to bolo asi vazne len tym.
este raz dakujem ![]()
Ahoj,mě praskla cysta asi před rokem mimo ms a byla to ukrutná bolest a od žaludku se mi udělalo také špatně a chvíli na to na mě padla strašlivá únava…padla sem na sedačku a spala 4h v kuse.
magnolia, dakujem za skusenost ![]()
tak ja som potom mala asi len nejaku malinku. lebo ten krc som mala v utorok rano skutocne len par sekund a ziadna extra bolest a od zaludku mi bolo zle v stredu poobede ![]()
ale uz ma to tam nepicha, takze cysticka praskla a ja mozem byt spokojna, ze ma nic neboli a ani mi nie je zle.
si ma upokojila, ze naozaj kvoli cyste mi moze byt zle od zaludku, lebo inac by som tomu neverila. ![]()
Ahoj, oživuji tuhle diskuzi, protože mě zajímá, jestli s tím máte někdo zkušenost. Asi před měsícem a půl jsem byla na gyndě, protže mám dlouhé cykly a už asi dvakrát se u mě objevilo jedno či dvoudenní krvácení mimo menstruaci (nebo spíš asi hnědý výtok, myslím, že to nejde úplně nazvat krvácením) a doktorka mi při ultrazvuku zjistila, že mám na pravém vaječníku cystičku. Že prý může občas takto zakrvácet a časem by prý měla sama prasknout.. Máte někdo podobnou zkušenost? Může být ta cystička příčinou dlouhých cyklů (vím, že jsem se na to mohla zeptat doktorky, ale nějak mě to v tu chvíli nenapadlo, hledat tu souvislost.)
@Elinečkaaa Ahoj, trpím na cysty a opravdu ti to může způsobit i nepravidelný či delší cyklus ( to mi řekl můj doktor ) U sebe počítám cyklus od 28 do 37 dní během kterých se absolutně nevzrušuji že by se mělo něco dít…U mě se tvoří na obou stranách tak nějak průběžně
Někdy může být prasknutí doprovázeno i bolestí. Jednou jsem kvůli tomu jela i na pohotovost, to jsem si myslela že mi snad bouchne břicho.
@StáleKrásně Děkuji za odpověď. Takže tedy můžu být teoreticky v „klidu“, když soktorka říkala, že by nejspíš měla za nějakou dobu prasknout. A jestli tedy chápu dobře, pak už by mohli třeba být cykly v pořádku? No uvidím, teď jsem začala asi před měsícem brát jeřáb ptačí, aby se mi cykly srovnaly (tedy pokud je příčinou ta cysta, tak to asi nemá moc význam, ale určitě to neuškodí, je to přírodní), no a když se za nějakou dobu stále nic nezmění, asi se zase půjdu podívat za paní doktorkou, aby mi řekla, co dělá cysta..
@Elinečkaaa přesně tak. Může to být jedna cysta co tě v tuto chvíli trápí, ale může prasknout ( vstřebat se ) a pak můžeš mít cyklus v pohodě. Taky to samozřejmě nemusí být tou cystou ale úplně něčím jiným. Každopádně může se ti vytvořit pro změnu cysta nová. Někdo to tak má ( jako já ) a nebo budeš mít klid…Pokud tě to bude trápit tak za doktorkou určitě zajdi at se tam mrkne ![]()