Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Dobrý den, potřebuji poradit. Na konci dubna mi umřel tatínek a poněvadž ještě žijí jeho rodiče měla jsem pomoct s pohřbem. Děda (otec zesnulého) žije jinde a tak jsem dostala plnou moc s podmínkou že babička (matka zesnulého) bude přítomna. Vše šlo tak jak má až do doby kdy v poslední den vyřizování (babička volala že zůstane doma protože ji není dobře) jsem měla donést už jen oblečení a zaplatit, když v tom se mi paní začala omlouvat že jsem ztratila veškerý práva protože babička tam byla ráno a vše změnila a zaplatila. To jsem oplakala ale zakousla se do jazyka.. tátovo přání bylo že chce být spálený (alespon to babicka dodrzela). Ted tím že jsem ztratila veškerý práva na pohřeb a vyzvednutí urny nám ji babička nechce dát aby jsme ji mohly dát do hrobu i přez to že domluva zněla že ona koupí hrob a Já náhrobek stejně nastal problém. Jsem matka dvou malých dětí a babička mi položila tzv. nůž na krk a řekla že na to mám měsíc. Poprosila jsem at počká přez prázdniny že si nechci brát kredit v bance… o vykendu jsem ji volala že můžeme jít podepsat smlouvu s kameníkem a ona mi řekla že koupila stary hrob po někom. Ten nechá opravit a tam pohřbí tátu i sebe. Mě zůstal nový a prázdný údajně mezi démonami (říká babička která ho sama koupila a na mě přepsala). A moje prosba o radu zní co mám dělat? ![]()
@Milagros89 píše:
Dobrý den, potřebuji poradit. Na konci dubna mi umřel tatínek a poněvadž ještě žijí jeho rodiče měla jsem pomoct s pohřbem. Děda (otec zesnulého) žije jinde a tak jsem dostala plnou moc s podmínkou že babička (matka zesnulého) bude přítomna. Vše šlo tak jak má až do doby kdy v poslední den vyřizování (babička volala že zůstane doma protože ji není dobře) jsem měla donést už jen oblečení a zaplatit, když v tom se mi paní začala omlouvat že jsem ztratila veškerý práva protože babička tam byla ráno a vše změnila a zaplatila. To jsem oplakala ale zakousla se do jazyka.. tátovo přání bylo že chce být spálený (alespon to babicka dodrzela). Ted tím že jsem ztratila veškerý práva na pohřeb a vyzvednutí urny nám ji babička nechce dát aby jsme ji mohly dát do hrobu i přez to že domluva zněla že ona koupí hrob a Já náhrobek stejně nastal problém. Jsem matka dvou malých dětí a babička mi položila tzv. nůž na krk a řekla že na to mám měsíc. Poprosila jsem at počká přez prázdniny že si nechci brát kredit v bance… o vykendu jsem ji volala že můžeme jít podepsat smlouvu s kameníkem a ona mi řekla že koupila stary hrob po někom. Ten nechá opravit a tam pohřbí tátu i sebe. Mě zůstal nový a prázdný údajně mezi démonami (říká babička která ho sama koupila a na mě přepsala). A moje prosba o radu zní co mám dělat?
No, když to řeknu na drsno. Asi babičku přežiješ, tak si ji pak můžeš snadno i s tátou přesunout do hrobu mezi démonama (ať už to znamená cokoliv). ![]()
Jinak ten spor z tvého popisu nechápu. Tys koupila hrob a babička taky? Je to alespoň na stejném hřbitově?
Babička měla plac/misto na hrob který koupila a na mě přepsala (teď nevím proč to přepsala jak neměla v úmyslu tam tátu pochovat). Já měla zaplatit kameníka aby udělal pomník, obruby atd.. Jj je na stejném hřbitově jen tzv.ona koupila starý hrob u vchodu a ten přepsaný (údajně mezi démony je v alejce stromků.
To je těžké no, obě truchlíte a babička je holt zvyklá rozhodovat a mít věci tak jak je chce mít ona a hned.
Nejjednodušší je se s tím smířit a nebrat si to osobně. Babičku fakt už nepředěláš.
@Milagros89 píše:
Babička měla plac/misto na hrob který koupila a na mě přepsala (teď nevím proč to přepsala jak neměla v úmyslu tam tátu pochovat). Já měla zaplatit kameníka aby udělal pomník, obruby atd.. Jj je na stejném hřbitově jen tzv.ona koupila starý hrob u vchodu a ten přepsaný (údajně mezi démony je v alejce stromků.
Aha. A kolik je babičce let?
@Milagros89 píše:
Děda (otec zesnulého) žije jinde a tak jsem dostala plnou moc s podmínkou že babička (matka zesnulého) bude přítomna.
Já hlavně nechápu, co je to „plná moc s podmínkou“, že babička bude přítomna. Co máš dělat v případě, že babička není z nějakého důvodu přítomna anebo je nesoučinná, by ti měl říct ten, kdo ti takovou „plnou“ moc dal.
@Milagros89 píše:
Babička měla plac/misto na hrob který koupila a na mě přepsala …
A to jde, něco koupit a na někoho přepsat bez výslovného souhlasu „obdarovaného“? Mám za to, že z toho pro toho, kdo k tomu přišel jako slepý k houslím, nemohou plynout žádné povinnosti (protože jinak by ten, kdo má na někoho pifku a dost peněz, mohl koupit a na někoho přepsat všechny volné hroby po celé ČR).
Příspěvek upraven 20.09.16 v 10:38
@eumedon to že babičku z ničeho nevynechám a neudělám nic o čem by ona nevěděla popřípadě řekne svůj názor ale ona se vším na začátku souhlasila… Problém je v tom že babička má časami víc energie jak já
@Milagros89 píše:
@eumedon to že babičku z ničeho nevynechám a neudělám nic o čem by ona nevěděla popřípadě řekne svůj názor ale ona se vším na začátku souhlasila…
No to sice chápu, ale takovou moc bych nepřijal, protože není plná: Neřeší, co mám dělat, když se babička zašprajcuje. Pokud není mezi příbuznými 100 % součinnost, tak pohřeb musí vyřizovat jeden, nebo aspoň mít přesně vymezené, ale 100 % kompetence.
Prostě - když mám za něco převzít odpovědnost, tak k tomu musím mít 100 % kompetence, to je snad jasné.
Asi bych nechala babičku, ať si to udělá jak chce a zároveň jí řekla, že to teda necháváš plně na ní a přestáváš se angažovat. Zemřel jí syn, pokud jí tyhlety hrobové transakce nějak pomůžou se s tím srovnat, budiž jí to přáno, ne? Na druhou stranu bych nechtěla ztrácet čas něčím, co nakonec vůbec není k užitku (zbytečné návštěvy pohřebního ústavu, kameníka, apod.) a tak bych to nechala, ať si to celé zařídí sama a tak jí to i řekla.
Až babička zemře, tak pokud ti situace, jak jí babi zařídí, nebude vyhovovat, můžeš nechat tátu přemístit jinam. Nebo ten svůj hrob teď můžeš prodat a zbyde vám ten jeden, ve kterém tatínek bude, kam můžeš časem přijít taky,…
Ja nejak nechapu, proc se do toho cpou rodice tatinka. Neni to nahodou jako s dedictvim? Ze pokud se nedomluvite jinak, tak vse zarizuji pozustali v 1. linii, tedy deti a manzelka. Pak teprve je rada na pripadnych rodicich. Myslim, ze by babicka mela byt rada, ze ji vubec dovolis se podilet na rozhodovani. Pokud se toho nutne musi ujmout uplne, tak ji v tom nech, vcetne financi, couvni od toho uplne, kdyz se takto chova. Jakmile budou tvoji prarodice po smrti, tak muzes udelat tatinkovi vlastni hrob, nebo nejaky vetsi, kde bude mit mistecko cela vase rodina. Drzim pesti, babicky umi byt neuveritelne, znam ![]()
Já to celé nějak nechápu, mě když umřela babička nikdo v pohřebním ústavě neřešil, kdo má nárok pohřeb vypravit. Byla jsem tam já, můj táta a teta, ta tedy jen do počtu, pohřeb jsme platili my s taťkou a taky se o babičku leta starali, narozdíl od tety.
Třeba je babička nějaká zmatená, nechci nějak strašit, ale někdy se z přežití svých dětí starší lidé pomatou. Třeba proto ty „démoni“, může se u ní začít rozjíždět stařecká demence nebo tak něco…i když, taky to jen může být reakce na smrt syna.
Můj táta, kterej je jinak super se začal po smrti babičky na čas taky chovat jako
vyčetl mě i mamce kde co, nerada bych to tu ventilovala, ale vytáhl nesmyslné majetkové věci, které bych od něj nikdy nečekala…pak se tedy hodil do klidu, ale chvíli mu trvalo.
Je to smutný ale syna měla jen na peníze jinak ji vůbec nezajimal. Když mu zjistily rakovinu najednou se začala starat a to jen proto že na něj dostávala 12.000,–. Když umřel víc truchlila po penězích bo o ničem jiném nemluvila. V ústavu můj nárok zanikl v den kdy vše zaplatila. Neměla jsem ani nárok na vyzvednutí urny (vůbec nic). Na dědickém řízení mi řekli že rodiče se do dědictví nepočítají (jak už tu bylo řečeno). Ona už ale urnu měla doma. Teď všude vykládá že kdyby nebylo jí.. nikdo ani vlastní rodina s ní nechce mít nic společného zustala jsem jí jen Já. Nechci její majetek ani peníze chci jen svého tátu pochovat. ![]()