Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@JayLee muze se pouzit kdekoliv a teoreticky od 15kg. Vzdy by se ale mela resit i vyska ditete. Protoze trilety se jiste uskrti na pase pri prvnim pribrzdeni. Pokud tu moznost mas podsedak vubec nepouzivej (kez uz by konecne prijali novelu, ktera ma podsedaky zakazat). Vidam i vajicka po smeru jizdy i nepripoutane deti v horsim pripade jeste stojici mezi prednimi sedadly, ale myslim ze neni dobre to povazovat za normu
![]()
@jessikka píše:
@martina.se Takže dítě, aby mohlo jezdit úplně bez autosedačky, musí splnit jen jednu podmínku? 150 cm? Co když neváží 36 kg? A myslela jsem, že mu musí být i 12 let…
musí mít víc jak 150 cm nebo víc jak 36 kg - samože s tou váhou opatrněji - nějaké širší dítko, co má 120 cm bych bez sedačky nevezla. Spíš jede o tu výšku. 12 let je podmínka pro přední sedadlo, nikoliv pro jízdu bez pásů. Můj má cca 144 cm - ještě ho přeměřim, sedačku má pořád, ale holka asi stihne dorůst..
@ynax @martina.se. pokud ctu dobre tak tech 12 let uz tam neni ![]()
http://business.center.cz/…st1h2d1.aspx
Příspěvek upraven 02.04.14 v 13:50
@HankaHK píše:
Akorát by mě zajímalo, když má synovec cca 38kg v 9 letech a má 130cm tak kam s ním?
dala bych ho do sedačky - nebo aspoň na ten poblblej podsedák - to je právě ono - je mrňavej, pás bude mít pod krkem, což je špatně ![]()
@quinny píše:
@ynax @martina.se. pokud ctu dobre tak tech 12 let uz tam neni
http://business.center.cz/…st1h2d1.aspxPříspěvek upraven 02.04.14 v 13:50
jj, 12 let platilo dřív pro jízdu vepředu
tedy tušim - můj kluk se tak občas sveze ![]()
@martina.se no právě, a teď co je větší riziko, špatné vedení pásu nebo potencionální zlomení plastu autosedačky. Naštěstí jede v autě max 1×/2-3 měsíce na podsedáku v autě prarodičů, rodiče auto nemají. Ale kluk roste pomalu a hned tak mít 150cm nebude, takže to řešení provizorní ještě nějakou dobu potrvá.
@HankaHK špatné vedení pásu je horší, by se v případě bouračky uškrtil. Ta autosedačka má určitou vůli, takže jen tak nepovolí - pořiďte podsedák s vyšší nosností - dají se sehnat.
@martina.se fakt, to jsem nevěděla, že se dělají i podsedáky nad 36kg
@HankaHK píše:
@martina.se fakt, to jsem nevěděla, že se dělají i podsedáky nad 36kg
vim, že bratranec toto řešil, sehnal tuším v německu - má nosnost 45 kg
Ale kecala bych, kolik přesně. U nás nesehnal, v nj nebyl problém
zkus omrknout třeba ebay, tam by mohlo být
pořád lepší aspoň něco, než pás pod krkem ![]()
@HankaHK no tak selskym rozumem, porad lepsi kdyz bude mit teoreticky porezanej zadek od plastu co nevydrzel (ve skutecnosti to bude testovany na mnohem vic kilo, tipla bych tak aspon na 80kg dospelaka) nez jiste uskrceni na pasu ![]()
@HankaHK píše:
@ynax no právě že váhově už není na žádnou sedačku, ale když si sedne do auta jen tak, tak mu pásy jdou přes krk, takže babo raď. Zase v sedačce při větší váze hrozí prasknutí plastů ne?
No, pokud je homologovaná do 36 kg, tak bezpečnostní koeficient bude minimálně 2, ale i kdyby 1,5, tak to znamená, že unese cca 50 kg.
@martina.se píše:
jj, 12 let platilo dřív pro jízdu vepředutedy tušim - můj kluk se tak občas sveze
Jojo, platilo to v době, kdy nebyli povinné sedačky, zmizelo to se sedačkami…
Jj máme stejný názor, proto u prarodičů na tom podsedáku jezdí, v Německu určitě kupovat nebudou, nemají možnost a na to občasný ježdění mu musí stačit ten klasický ![]()
@j.a.n.i1 píše:
Jojo, platilo to v době, kdy nebyli povinné sedačky, zmizelo to se sedačkami…
jj, asi i jo.. ![]()
@kačenka1 píše:
Zkus si to, fakt ohromný pohodlí.Nám se sice tri dozadu vejdou, ale mně vadí, že nevidím na malýho, musím koupit aspoň zrcátko
No, tak s ohledem na pohodlí ještě lze vzadu doprostřed dát to dítě (starší 3 let) a připoutat ho pouze autopásem ![]()