Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj všichni na emiminu, jelikož jsem se poslední dobou potýkala s problematikou dětských autosedaček a jejich správného použití, nakonec jsem požádala o vyjádření přimo dopravní inspektorát
, protože se názory (i kamarádů od policie) dost lišily. A tak mě napadlo se podělit o informaci. Šlo mi o přepravu tří dětí a možnost použití podsedáku. Nechci tu rozputat debatu na téma podsedák vs autosedačka… také samozřejmě preveruji klasickou autosedačku, ale díky čerstvému přírůstku se občas „potýkáme“ s počtem tří dětí v autě.
Použití autosedaček prý upravuje zákon o silníčním provozu (361/2000 Sb.) a konkrétně §6
Mám skoro sedmiletou dceru, kterou už tedy můžu vozit na podsedáku kdykoliv, což mě překvapilo… A také může být v podsedáku i autosedačce na sedadle spolujezdce
.. to jsem občas zahlédla, ale myslela jsem, že je to proti pravidlům…
Dostala jsem i leták, tak zkusím tu nejdůležitější část vyfotit a připojit..
@munchkin proti pravidlům to samože není - dítě může být na podsedáku. Ovšem není to pro něj tak bezpečné jako autosedačka. My radši zvažujem nákup nového auta, než riskovat zdraví toho na podsedáku
i když otázka - musíme přeměřit chlapovu holku, třeba už dorostla ![]()
@munchkin Nějak nevím co je na tom nového nebo překvapivého, pravidla pro přepravu dětí platí v nezměněné podobě už několik let a podsedák je (i když si o tom můžeme myslet co chceme) homologovaný jako sedačka 15 - 36 kg a tedy pokud dítko splňuje parametry dané tou homologací, tak na něm může jezdit a to na libovolném místě v autě (tedy ne za volantem
).
@martina.se my už nové auto koupili
… do starého se tři děti nějak prostě nevešly.. ![]()
@j.a.n.i1 píše:
@munchkin Nějak nevím co je na tom nového nebo překvapivého, pravidla pro přepravu dětí platí v nezměněné podobě už několik let a podsedák je (i když si o tom můžeme myslet co chceme) homologovaný jako sedačka 15 - 36 kg a tedy pokud dítko splňuje parametry dané tou homologací, tak na něm může jezdit a to na libovolném místě v autě (tedy ne za volantem).
Taky jsem si říkala, že někdo objevil „Ameriku“, ale tak třeba to někomu pomůže, no… ![]()
Jinak my když jsme řešili, jak bychom řešili třetí dítko v autě, tak prostě jeden z prcků by jezdil vepředu v autosedačce a jeden dospělej vzadu mezi sedačkama… ![]()
@munchkin píše:
@martina.se my už nové auto koupili… do starého se tři děti nějak prostě nevešly..
@martina.se koukám že jsi v 21tt, gratuluju a ty 2 cm by do leta mohly vyjít
![]()
@martina.se Takže dítě, aby mohlo jezdit úplně bez autosedačky, musí splnit jen jednu podmínku? 150 cm? Co když neváží 36 kg? A myslela jsem, že mu musí být i 12 let…
Tak nám se naštěstí tři autosedačky dozadu vejdou. Takže uprostřed je prcek v Romer Eclipse, která jde dát na dvoubodový pás, tudíž je vyšší a po stranách sedí holky v autosedačkách od 15 kil jen na pás. Takže v tomhle se nám to povedlo dokonale, že tam nandáme tři autosedačky a nijak nám to nevadí v zavírání dveří.
@munchkin píše:
@martina.se koukám že jsi v 21tt, gratuluju a ty 2 cm by do leta mohly vyjít![]()
díky. Já taky doufám, i když auto už asi vybrané, ale řešíme víc věcí, nemuset řešit auto by bylo fajn.. ![]()
Dítě musí jezdit v sedačce, to je jasný, čím dýl vydrží ve vajíčku tím líp. Čím dýl vydrží v pětibodovém pásání tím líp, když už to nejde, tak do sedačky s „rostoucí“ opěrkou hlavy. Podsedák v nouzi, je to podobné jako sedačku nemít. Dítě tam může od 15kg. Bez sedačky jakmile dosáhne 150cm nebo 36kg. Věk podstatný není! Náš mladej ještě nemá 9let a má 151cm a 38kg, takže může bez sedačky.
Jezdit na sedadle spolujezdce může každá sedačka (krom protisměrných, pokud má auto airbak, ty tam být nemohou)
Akorát by mě zajímalo, když má synovec cca 38kg v 9 letech a má 130cm tak kam s ním? ![]()