Přechod a zpomalení?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
2284
21.9.23 11:04
@Anonymní píše:
Raději anonym…holky je mi 47 let, vlítla jsem do přechodu, co mě ale trápí je to, že jsem nějaká zpomalená, unavená, říkám si, aby to nebyla lenost, pořád bych jen odpočívala :nevim: dříve jsem byla energická, vše jsem chtěla mít hned hotové, teď mě nechává v klidu i bordel doma…špatně spím, možná proto, nevím…neměla jste to některá na začátku přechodu? díky

Všechno v člověku řídí hormony a o to více u žen. Hledejte doplňky pro nastupující klimakterium. A váš stav je normální tomuto období a je potřeba se zklidnit, tedy to, že je vám ledacos fuk je dobře. Konkrétní přípravky uvádět nebudu, byla by to reklama.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26569
21.9.23 14:42
@brisco píše:
Tak já tu mladší měla skoro ve 40, teď šla do první třídy. Ale ona je šikovná, zvládáme to v pohodě. Kdyby měla diagnozy jako ta starší, tak bych asi dávala těžko, to je fakt.

Vzdyt, puberty uz mam dve za sebou a porad nevim, co ma byt tak strasnyho. Za me je narocny tak akorat ten vek 1-3roky, kdyz to vsude uz beha, ale jeste to nema moc rozumu. Mne bude za mesic 49, nejmladsi v prvni tride a je uplne zlata.
Ja teda s tim ubyvanim energie, starnutim, tak nejak bojuju dopredu. Sportuju, zdrave jim, nenecham si vzit spanek (i kdyz problem se spanim trochu mam, mozna proto je to pro me svata vec). Ted do narocne prace (mam na konci roku review) pridavam trenink na ultramaraton (vic stresu musi byt vic kompenzovano…aneb duvod na zavod si vzdycky najdu :mrgreen: ), komplet jsem uz vyhodila i sve oblibene cervene vinko, protoze i ta trocha, mam pocit ze delala rozdil.
Ja to kolem sebe vidim uple krane, jao starnuti pada driv na ty, kdo o sve zdravi moc nedbali. :nevim:
Mam male dite a holt si uvedomuju svou zodpovednost a podle toho se taky chovam.

Lifestyle and dietary factors determine age at natural menopause"
 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/…/PMC3955043/

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2284
21.9.23 14:51

@Lenka_Hal
V období premenopauzy a menopauzy je lépe pojímat sport spíše rekreačně, samozřejmě pohyb je třeba. Ale v době, kdy začínají funkci produkce hormonů přebírat nadledviny je vysoká námaha kontraproduktivní, nadledviny při velké námaze neprodukují estrogen a progesteron, kterého začíná být jak šafránu přeměńují na kortizol (tím nemohou dál metabolizovat testosteron a z něho estrogen) A stres jako takový způsobí stejný efekt. Postupně tak dojde k únavě nadledvin a hormonální nerovnováze. A nadbytek kortizolu s sebou nese také řadu problémů. Pohyb tedy ano, ale s mírou, který není pro organizmus stresující a vyhýbat se stresu jako takovému, tedy brát všechno s nadhledem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26569
21.9.23 15:05

@LadaSva Proto je dulezity sport uz pred menopauzou. Co je „rekreacni“ sport je velmi subjektivni a plne zavisle na tom o koho konkretne se jedna. Bylo navic prokazane, ze hodne aktivni zeny maji vyvinutou jistou resistenci na zvyseny kortizol a pri stredne az vysoke aktivite maji mirnejsi symptomy menopauzy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6021
21.9.23 17:27
@Anonymní píše:
Raději anonym…holky je mi 47 let, vlítla jsem do přechodu, co mě ale trápí je to, že jsem nějaká zpomalená, unavená, říkám si, aby to nebyla lenost, pořád bych jen odpočívala :nevim: dříve jsem byla energická, vše jsem chtěla mít hned hotové, teď mě nechává v klidu i bordel doma…špatně spím, možná proto, nevím…neměla jste to některá na začátku přechodu? díky

Jsem stejneho veku, menopauza taky zacala…
Dlouhodobe tak nejak sportuji, snazim se jist zdrave, dostatecne spat, ale stejne trochu unavu pocituji - ale snazim se si ji moc nepripoustet.
Co me ale prekvapilo, zda se, ze mam autoimunitni zanet stitne zlazy a s ni souvisejici hypofunkci - zitra si jdu pro vysledky endokrinolozky, a z toho teda nadswna nejsem - asi budu muset dozivotne brat hormony :? No, mozna to bude mit na tu unavu pozitivni dopad, kdovi…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2284
21.9.23 19:19
@Lenka_Hal píše:
@LadaSva Proto je dulezity sport uz pred menopauzou. Co je „rekreacni“ sport je velmi subjektivni a plne zavisle na tom o koho konkretne se jedna. Bylo navic prokazane, ze hodne aktivni zeny maji vyvinutou jistou resistenci na zvyseny kortizol a pri stredne az vysoke aktivite maji mirnejsi symptomy menopauzy.
:) Podívejte, já vám nechci nic vyvracet, pouze konstatuji prokazatelná fakta.
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26569
21.9.23 19:20
@LadaSva píše: :) Podívejte, já vám nechci nic vyvracet, pouze konstatuji prokazatelná fakta.

Vzdyt ja taky. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2284
21.9.23 19:24
@J_Doe píše:
Jsem stejneho veku, menopauza taky zacala…
Dlouhodobe tak nejak sportuji, snazim se jist zdrave, dostatecne spat, ale stejne trochu unavu pocituji - ale snazim se si ji moc nepripoustet.
Co me ale prekvapilo, zda se, ze mam autoimunitni zanet stitne zlazy a s ni souvisejici hypofunkci - zitra si jdu pro vysledky endokrinolozky, a z toho teda nadswna nejsem - asi budu muset dozivotne brat hormony :? No, mozna to bude mit na tu unavu pozitivni dopad, kdovi…

S příchodem menopauzy a změnanami hormonálních poměrů je normální, že dojde v některých případech i k rozhození štítné žlázy. Můžete si zvolit, zda brát hormony na štítnou žlázu doživotně, které se budou postupně zvyšovat, protože ty syntetické hormony budou dál žlázu oslabovat. A nebo zkusit „vyladit“ hormony přírodní cestou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6021
21.9.23 20:33
@LadaSva píše:
S příchodem menopauzy a změnanami hormonálních poměrů je normální, že dojde v některých případech i k rozhození štítné žlázy. Můžete si zvolit, zda brát hormony na štítnou žlázu doživotně, které se budou postupně zvyšovat, protože ty syntetické hormony budou dál žlázu oslabovat. A nebo zkusit „vyladit“ hormony přírodní cestou.

to bych samozřejmě upřednostnila! Pokud máš nějaké rady, zdroje, informace, budu ráda, když napíšeš.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2284
22.9.23 05:11
@J_Doe píše:
to bych samozřejmě upřednostnila! Pokud máš nějaké rady, zdroje, informace, budu ráda, když napíšeš.

Bohužel, po několika upozorněních na reklamu nemohu konkrétní přípravky a odkazy v diskusích uvádět.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Eva2610
22.9.23 05:36

Autoimunitní zánět štítné žlázy nelze vyladit přírodní cestou. A ty syntetické hormony mají v naprosté většině nulové nežádoucí účinky a zvyšování dávek není pravidlem.

• Citovat
  • Upravit
2284
22.9.23 05:47
@Eva2610 píše:
Autoimunitní zánět štítné žlázy nelze vyladit přírodní cestou. A ty syntetické hormony mají v naprosté většině nulové nežádoucí účinky a zvyšování dávek není pravidlem.

Taky názor. Hezký den

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6021
22.9.23 06:40
@Eva2610 píše:

Dost spatne jsem reagovala i na hormonalni antikoncepci, az jsem ji radeji uplne vyradila, takze mam i ted samozrejme obavu… Uvitam kazde info o lecbe jakoukoliv jinou cestou - strava, prieodni doplnky… Ale take uvitam info i o hormonalni lecbe vs prirodni lecba, takze pokud mas o tom jakekoliv clanky, rada si je prectu :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2284
22.9.23 07:08
@J_Doe píše:
Dost spatne jsem reagovala i na hormonalni antikoncepci, az jsem ji radeji uplne vyradila, takze mam i ted samozrejme obavu… Uvitam kazde info o lecbe jakoukoliv jinou cestou - strava, prieodni doplnky… Ale take uvitam info i o hormonalni lecbe vs prirodni lecba, takze pokud mas o tom jakekoliv clanky, rada si je prectu :)

K užívání HA https://hnutiprozivot.cz/…-zenske-telo

K užívání HST https://zdravi.euro.cz/…nebo-vyhoda/

nejméně 80% ženských problémů je možné řešit alternativními metodami, je však nutné přistupovat individuálně a nastavit dávkování na konkrétní případy, každý člověk je originál, proto je vhodné vyhledat odborníka, který se problematikou dlouhodobě zabývá.
Vámu uváděné reakce na HA mohou naznačovat problém s hladinami hormonů.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19874
22.9.23 07:41

Co pozoruji kamarádky kolem 50, tak zpomalily ty, co už mají odrostlé děti nebo nadváhu. Energickou mám jednu kámošku, co má sice dospělé děti, ale hodně sportuje. Já na tom s energií jsem taky dobře, ovšem já musím, mám malé děti. Přechod se mi zatím neblíží. Ale ráda se svýma zpomalenýma kamarádkama vídám, je to relax :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Krém

• (4) + 140 recenzí

Dětská mast

• (4) + 115 recenzí