Přechod a zpomalení?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
33487
22.9.23 08:02

Já si myslím, že se tomu člověk nesmí podávat. Je mi 51, v přechodu jsem cca rok. Mám dvě dcery. 31 a za pár dní 11. A je mi fajn. Mladší je v pubertě, tak je to občas mazec. :mrgreen:
Zpomalená asi trochu jsem, ale mám kolem sebe samé mladší lidi a ten rozdíl není nijak výrazný. Stíhám toho stále dost. Na sport jsem nebyla nikdy, jezdím jen na kole a plavu.
Mladší dceru jsem měla ve 40 a nevidím v tom žádný problém, jak tu někdo zmiňoval
Takže já si věk nijak nepřipouštím. Když se ale sejdu s o rok starší známou, tak jde na mě deprese. Stále si stěžuje na zdraví, na partnera. Nic nestíhá, prostě vše špatně. A i to může být trochu nakažlivé.
Já si myslím, že je důležité se nějak zaměstnat a nepozorovat se tak. Mám od rána do večera co dělat, tak nějaký neduhy neřeším.
Doufám, že to dlouho vydrží :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33487
22.9.23 08:06
@J_Doe píše:
to bych samozřejmě upřednostnila! Pokud máš nějaké rady, zdroje, informace, budu ráda, když napíšeš.

Já bych se toho nebála. Letrox beru už x let a před časem mi dávku lékař snížil.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8437
22.9.23 08:27
@J_Doe píše:
Dost spatne jsem reagovala i na hormonalni antikoncepci, az jsem ji radeji uplne vyradila, takze mam i ted samozrejme obavu… Uvitam kazde info o lecbe jakoukoliv jinou cestou - strava, prieodni doplnky… Ale take uvitam info i o hormonalni lecbe vs prirodni lecba, takze pokud mas o tom jakekoliv clanky, rada si je prectu :)

Tak hormonálůní antikoncepce není léčba, spíš navozuje pro tělo nepřirozený stav. Naopak léčba poruchy štítné žlázty dává tělo do normálu, takže bych tyhle dvě věci bych nemíchala. Záleží, jestli už nějakou léčbu na štítku máš. Pokud ano, už bych s ničím neexperimentovala. Bývalá kolegyně měla kolísavou funkci štítné žlázy a bylo to peklo (výkyvy nálad, váhy, spánku…), léčbu nešlo rozumně nastavit. Nakonec jí štítku chirurgicky odstranili, teprve pak měla klid.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
874
22.9.23 08:32
@jkra píše:
Já nevim, co trošku s tou leností bojovat…

zažila jsi někdy vyčerpanost k smrti? :nevim: Viz ten příspěvek o kontraproduktivitě pohybu přes moc. Je spíše třeba umět rozlišit, kdy jde o lenost nebo psychickou únavu projevující se na těle, a kdy skutečně jde o vyčerpání organismu. O to si myslím, že jde i zakladatelce.
A ukazatel? Trošku se hýbneš? Je ti líp? Pak se hýbej, je to od psychické únavy.
Je ti hůř? Pak si odpočiň.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
56099
22.9.23 09:16
@SaxaL píše:
zažila jsi někdy vyčerpanost k smrti? :nevim: Viz ten příspěvek o kontraproduktivitě pohybu přes moc. Je spíše třeba umět rozlišit, kdy jde o lenost nebo psychickou únavu projevující se na těle, a kdy skutečně jde o vyčerpání organismu. O to si myslím, že jde i zakladatelce.
A ukazatel? Trošku se hýbneš? Je ti líp? Pak se hýbej, je to od psychické únavy.
Je ti hůř? Pak si odpočiň.

A z čeho je běžná žena vyčerpaná k smrti? Pohyb řeší hodně a hodně pohybu vážně větsine populaci nehrozí. A na psychiku to je lék..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53190
22.9.23 09:21
@jkra píše:
A z čeho je běžná žena vyčerpaná k smrti? Pohyb řeší hodně a hodně pohybu vážně větsine populaci nehrozí. A na psychiku to je lék..

Když jsem měla covid, tak zhruba 14 dní mě fyzicky bolela i jen představa, že se musím zvednout a jít na wc. Jasně, přechod není nemoc, ale hormony opravdu udělají hodně. Dovedu si představit, že někdo tu „lenost“ opravdu nemá sílu překonávat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8437
22.9.23 09:28
@unuděná píše:
Když jsem měla covid, tak zhruba 14 dní mě fyzicky bolela i jen představa, že se musím zvednout a jít na wc. Jasně, přechod není nemoc, ale hormony opravdu udělají hodně. Dovedu si představit, že někdo tu „lenost“ opravdu nemá sílu překonávat.

JJ a teď si představ, že někdo má long kovid a tuhle únavu má klidně měsíce. :?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8437
22.9.23 09:30
@jkra píše:
A z čeho je běžná žena vyčerpaná k smrti? Pohyb řeší hodně a hodně pohybu vážně větsine populaci nehrozí. A na psychiku to je lék..

Záleží, čemu říkáš běžná žena. Třeba při hypofunkci štítky je nadměrná únava, kterou fakt nerozchodíš.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Janli
22.9.23 09:42
@ladule1 píše:
Já si myslím, že se tomu člověk nesmí podávat. Je mi 51, v přechodu jsem cca rok. Mám dvě dcery. 31 a za pár dní 11. A je mi fajn. Mladší je v pubertě, tak je to občas mazec. :mrgreen:
Zpomalená asi trochu jsem, ale mám kolem sebe samé mladší lidi a ten rozdíl není nijak výrazný. Stíhám toho stále dost. Na sport jsem nebyla nikdy, jezdím jen na kole a plavu.
Mladší dceru jsem měla ve 40 a nevidím v tom žádný problém, jak tu někdo zmiňoval
Takže já si věk nijak nepřipouštím. Když se ale sejdu s o rok starší známou, tak jde na mě deprese. Stále si stěžuje na zdraví, na partnera. Nic nestíhá, prostě vše špatně. A i to může být trochu nakažlivé.
Já si myslím, že je důležité se nějak zaměstnat a nepozorovat se tak. Mám od rána do večera co dělat, tak nějaký neduhy neřeším.
Doufám, že to dlouho vydrží :lol:

Nesuď druhý. Ono to opravdu není o tom, že ty se “rozhodneš nepozorovat”. Někdo přechodem proplouvá v pohodě, někoho to semele. Navíc oni ty “stavy” u tebe ještě můžou přijít. Já si taky myslela, že tím v pohodě proplouvám a teď jsem měla takovou ataku, že jsem nacukrovala pro lexaurin. Ty neduhy neřešíš, jinýho to i proti jeho vůli totálně semele.

• Citovat
  • Upravit
11768
22.9.23 09:53
@jkra píše:

Kolikrát jsem unavená tak, že si říkám, že kdybych umřela, ani bych se nedivila. U mne to je z autoimunitní nemoci. A hýbat bych se chtěla, ale nejde to. Nejsem sportovec, ale aspoň jsem dříve každý den chodila 10km. Nyní jsem ráda, že dojdu do práce a zpět. Když se nadopuji léky, odchodím pár km.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6021
22.9.23 10:00
@brisco píše:
Tak hormonálůní antikoncepce není léčba, spíš navozuje pro tělo nepřirozený stav. Naopak léčba poruchy štítné žlázty dává tělo do normálu, takže bych tyhle dvě věci bych nemíchala. Záleží, jestli už nějakou léčbu na štítku máš. Pokud ano, už bych s ničím neexperimentovala. Bývalá kolegyně měla kolísavou funkci štítné žlázy a bylo to peklo (výkyvy nálad, váhy, spánku…), léčbu nešlo rozumně nastavit. Nakonec jí štítku chirurgicky odstranili, teprve pak měla klid.

Tak jdu od endokrynolozky, potvrzena Hashimotova tyroiditida. Dle vysledku z krve je fT4 v norme, ale antigeny tpo a tg strasne vysoke. Nikdy jsem se nelecila s nicim, ted jsem dostala Euthyrox (nebo jak se to pise, jeste jsem to nevyzvedla) 50. Trochu me stve, ze lekarka nedoporucovala zadnou zmenu stravy, nic, proste tady mate prasky, za trimesice odbery… Ja to chcela nejdriv zkusit co nejcic prirodne :?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8437
22.9.23 10:07
@J_Doe píše:
Tak jdu od endokrynolozky, potvrzena Hashimotova tyroiditida. Dle vysledku z krve je fT4 v norme, ale antigeny tpo a tg strasne vysoke. Nikdy jsem se nelecila s nicim, ted jsem dostala Euthyrox (nebo jak se to pise, jeste jsem to nevyzvedla) 50. Trochu me stve, ze lekarka nedoporucovala zadnou zmenu stravy, nic, proste tady mate prasky, za trimesice odbery… Ja to chcela nejdriv zkusit co nejcic prirodne :?

To mě mrzí. Ale nenapadá mě způsob, jak bys chtěla autoimunitní onemocnění léčit změnou stravy nebo doplňkama stravy? :think: Prostě zblblé lymfocyty útočí na vlastní tkáň. Buď ráda, že to jde řešit ještě takhle realtivně snadno. Jsou horší autoimunitní onemocnění, třeba revmatoidní artritida nebo roztroušená skleroza a ty jsou mnohem horší.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6021
22.9.23 10:13
@brisco píše:
To mě mrzí. Ale nenapadá mě způsob, jak bys chtěla autoimunitní onemocnění léčit změnou stravy nebo doplňkama stravy? :think: Prostě zblblé lymfocyty útočí na vlastní tkáň. Buď ráda, že to jde řešit ještě takhle realtivně snadno. Jsou horší autoimunitní onemocnění, třeba revmatoidní artritida nebo roztroušená skleroza a ty jsou mnohem horší.

Ja vim, ze jsou lidi na tom hur :srdce:
Ale jak jsem pochopila, ta autoimunitni nemoc se stejne neleci, to neumime, jen se dodavaji hormony… :nevim: Na to “leceni zanetu” bych prave cekala radu na zmenu stravy, nebo aspon neco - selen, jod, cokoliv

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8437
22.9.23 10:16
@J_Doe píše:
Ja vim, ze jsou lidi na tom hur :srdce:
Ale jak jsem pochopila, ta autoimunitni nemoc se stejne neleci, to neumime, jen se dodavaji hormony… :nevim: Na to “leceni zanetu” bych prave cekala radu na zmenu stravy, nebo aspon neco - selen, jod, cokoliv

Ale on není zánět jako zánět. Tohle je autoimunitní, jediná další možnost jak to řešit, je utlumit imunitní systém a to fakt nechceš. Je mi to líto. :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
22.9.23 10:28

Ahoj holky, blížím se k šedesátce (to zni strasne :mrgreen: ). Přechod byl náročný - byl to velký skok. Vaha sla nahoru, zpomalení s tím ruku v ruce., Dovtoho lirostivost. Naštěstí to bylo jen přechodné, protože jsem si řekla, ze takhle tedy ne. Víc jsem se zaměřila na svůj organizmus, který jsem do té doby ani nevnimala. Na životosprávu.
Pak mě život nasměroval tak, že ráno vstanu, postarám se o seniora, letim do práce, někdy i 10 až 12 hodin na nohou, pak za seniorem, domu jen vyspat. Jídlo jen nejnutnější o pauzach, do toho povinnosti doma, děti, vnoučata… Delam často i o vikendech. A už nemám čas na žádný přechod myslet. Do kondice jsem se dostala. Občas mi ho připomene bříško, které mi zůstalo. A taky větší klid - už se mnou nehazeji hormony. A můžu chodit naostro, aniž bych se bala, že budu mít svoje dny. Je to svoboda. Hlavně zdravi preju vsem! :srdce:

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Krém

• (4) + 140 recenzí

Dětská mast

• (4) + 115 recenzí

K2 Complex