Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Již delší dobu mě provází silné pocení a bolení hlavy - lékařka mi udělala test na hormony, podle kterého jde u mne už o menopauzu. Hormony brát nechci - tak mi doporučila Menox45- kamarádka je s ním také spokojená - máte ještě někdo s ním nějakou zkušenost? Mám docela strach vyzkoušet cokoli - díky
Já beru Menou, resp. už jí až tak moc zase neberu, protože se příznaky po 6 letech zmírnily na minimum a já si jí už brát zapomínám. Myslím, že není čeho se bát, jde o přírodní produkty a já v prvních letech brala až 3× vyšší dávky, než je určeno, protože jsem ty návaly horka nezvládala a nijak mě to nepoškodilo. (Hormony totiž ze zdravotního hlediska nesmím brát.) Takže bych se toho nebála.
Tak já hormony vyloučila hned na začátku a řekla jsem si, že to prostě dám bez nich. Takže pomalu 10let užívám olej z pupalky dvouleté v tobolkách, lněné semínko/drcené/,magnezium+B6,piji bylinkové čaje/ty střídám/.Můj gynekolog mi onehdá poradil, že pokud nemám vyloženě odpor ke sportu, tak mi doporučuje přejít k velmi aktivnímu sportu hned teď ještě na počátku přechodu. Že se tím dají dost zmírnit pozdější nepříjemné projevy přechodu, hlavně tedy návaly. Má prý zkušenosti s tím, že aktivní sportovkyně návaly vůbec neměly nebo jen málo. Já jsem dříve ráda běhala, tak jsem mu řekla, jestli tedy by postačil běh. Nic to nestojí, jde to prakticky všude a vždycky. Jo to je prý dobré! Ale chce to si uvědomit, že to období je opravdu dlouhé, takže logicky nestačí sportovat jen rok a pak s tím zase seknout. A tak jsem se zase po letech vrátila k běhání, které sem tam kombinuji s plaváním či jiným cvičením, jak mi to vyjde. Upřímně než jsem si na to zvykla, tak mě zpravidla"nakopávala" starší kamarádka, která měla fakt příšerné stavy při návalech! To pak člověk běhal i „ve snu“
![]()
No a musím říct, že během těch 10let jsem měla nával horka jen jednou, jinak nic. Takže buď měl ten doktor pravdu nebo jsem měla jen štěstí…
Pokud jsou to doplňky stravy a nemají hormonální základ, ale čistě přírodní, tak bych se nebála vyzkoušet. Pokud to nemá tak horký průběh, abys potřebovala hormony. Můžeš to pro jistotu konzultovat s lékařem. Mě třeba Merilin schválil. Za něj to obsahuje vápník a vitamíny, které mám teď doplňovat. Pro můj pocit zas bylinky, kterých nikdy není dost. Nemyslím, že by to mohlo být na škodu. Hlavní je dlouhodobé užívání. Samozřejmě neuvidíš výsledky hned. U mě tak tři týdny, měsíc, když jsem začla lépe spát a pak se zlepšovaly i návaly pomalu atd.
Já mám Merilin a jsem spokojená. Také je přírodní. Bála jsem se, jestli to bude to pravé ořechové, jelikož jsem krom ostatních znatelných příznaků padala i do depresí, od antidepresiv mě naštěstí odradil partner, ale asi je třeba se prostě celkově srovnat se životem stejně jako v jiných fázích života. Každopádně na návaly, nespavost, migrény atd. mi pomohl velmi. Protože vlastně obsahuje jen bylinky a vitamíny, nebála bych se neblahých účinků. Bylinky jsou zázrak.
Poví vám to i lékař.
Dobrý den, měla bych na vás otázku. Beru antikoncepci Belaru přes rok v kuse a již dva měsíce po sobě jsem měla ms velice slabou až skoro žádnou. Trvala max dva dny kdy rano jsem krev měla a odpoledne už né. V noci nemohu spát otykam jsem nervózní a dost chodím na záchod … Takhle to mám ty poslední dva měsíce. Je mi 27 a už mě ani sex nebaví.
Ale jediné co vím že to prostě nejsem já. Cítím se divně.
Pokud by jste mi tu někdo poradil byla bych ráda.
Děkuji
@Namruska Nejsi. Řekla bych, že je to důsledek braní HA. Zkus vysadit a uvidíš.
@Namruska Přechod to asi v 27 letech nebude, navíc jsi pod palbou hormonů, tak se v podstatě o přechodu mluvit nedá. Zkusila bych vysadit HA na delší dobu. Myslím si, že to může být dlouhodobým užíváním HA.
@Namruska píše:
Dobrý den, měla bych na vás otázku. Beru antikoncepci Belaru přes rok v kuse a již dva měsíce po sobě jsem měla ms velice slabou až skoro žádnou. Trvala max dva dny kdy rano jsem krev měla a odpoledne už né. V noci nemohu spát otykam jsem nervózní a dost chodím na záchod … Takhle to mám ty poslední dva měsíce. Je mi 27 a už mě ani sex nebaví.
Ale jediné co vím že to prostě nejsem já. Cítím se divně.
Pokud by jste mi tu někdo poradil byla bych ráda.
Děkuji
Změnila, či spíše vysadila bych antikoncepci. Máš rozházené hormony, zjevně ti to nesedí.
Hormony hormony, zkuste se vice poradit s lekarem. Ale prechod nas jednou ceka všechny jen ne tak brzo.
Ahoj, je mi 46 let. MS mám zatím pravidelně, zrovna včera přišla. Ovšem v noci jsem se vzbudila s drsným motáním hlavy a chtělo se mi zvracet. Manžel mě musel dovést na WC, sama bych tam nedošla. Zvracení jsem nakonec ustála, ale celá jsem se totálně zpotila. Celý den jsem doma, hlava se mi točí pořád, připadám si jak nalitá, od. žaludku pořád zle, bojím se jíst, pít, hlava mě boli. Může takto začínat přechod? Jestli to přes víkend nepřejde tak holt půjdu k lékaři. Mám 5 - leté dítě potřebuji fungovat ![]()
@Anonymní píše:
Ahoj, je mi 46 let. MS mám zatím pravidelně, zrovna včera přišla. Ovšem v noci jsem se vzbudila s drsným motáním hlavy a chtělo se mi zvracet. Manžel mě musel dovést na WC, sama bych tam nedošla. Zvracení jsem nakonec ustála, ale celá jsem se totálně zpotila. Celý den jsem doma, hlava se mi točí pořád, připadám si jak nalitá, od. žaludku pořád zle, bojím se jíst, pít, hlava mě boli. Může takto začínat přechod? Jestli to přes víkend nepřejde tak holt půjdu k lékaři. Mám 5 - leté dítě potřebuji fungovat
Těžko říct, ale podobné stavy jsem párkrát v životě už zažila a v přechodu nejsem. Klidně to může být nějaká viróza.