Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Zdravím všechny maminky ![]()
nenašla jsem tu podobné téma, možná se to už řešilo, nevím…mám syna, kterému jsou dva roky a tři měsíce a dnes bude asi poprvé spát ve velké posteli. Koupili jsme mu postel-autopostel
postel ve tvaru auta, takže vzhledově by se mu snad mohla líbit, ale jde o to, že je od malička zvyklý usínat sám, do osmi měsíců spal s námi v ložnici a od té doby pak spí v pokojíčku sám. Ráno jen zavolá a já pro něj příjdu. Nikdy z ní neutekl ani se nepokoušel vylézt, jen teď z té postele asi vyleze a třeba tam nebude chtít být a usínat sám. Nikdy jsem ho neuspávala tak nevím jak ho přimět spát ve velké posteli aniž by z ní večer zdrhal a nebo v noci za námi přišel do ložnice. Nikdy to nedělal tak snad ho to ani nenapadne, ale máme velký dům a jeho pokojík přes chodbu, takže mám jen o to strach, ale když s ním zůstanu u něj v posteli než usne tak se právě obávám toho, že mě v noci půjde hledat, slyšela jsem to od maminek, kterým to děti dělají. Nevíte jak tomu zabránit?
@vojtovamaminka Ahoj nas syn ma postel velkou od dvou let, a nikdy z ni neutikal…Taky jsem syna nikdy neuspavala, vzdy jsem ho ulozila a odesla.
Dcera byla taky zvykla usinat sama a prechod do postele nebyl problem. Par veceru jsem chvilku u ni sedela a vypravela, co jsme delali ten den nebo budem delat zitra. Zklidnila se a sla jsem. Usnula bez problemu a nahanim ji vyjimecne po obede, at jde spat. Ale jinak ok
![]()
Syn šel do velké postele ve 20ti měsících. Jediná změna nastala v tom, že jsem pro něj ráno nemusela chodit
S usínáním problém nebyl.
U nas teda ze zacatku zdrhal, tak jsem 14 dni sedela u dveri a hodinu po ulozeni vracela kazdych 5 minut, pak pochopil a uz neutikal a proste usnul.. ale v noci teda za nami nekdy prijde a spi s nami, nam to nevadi uz se tolik nemele jako mimino…
Neřešila bych to předčasně ![]()
Obě dvě dcery jsou zvyklé spát od miminka samotné - položili jsme je do postýlky, odešli jsme a ony usnuly (jedna hned, druhá ještě dlouho koukala, sem tam zafňukala, dala jsem dudlík a zase odešla).
Přechod do postýlky u starší v 18m byl takový, že jsem položila, a odešla, a ona několikrát došla do obýváku, zase jsem odvedla, odešla atd. trvalo jí asi týden než si zvykla. Sem tam jsem u ní musela ležet (což ostatně to sem tam trvalo do doby než jsme jí odstěhovali na horní patro postele ve 3,5letech).
Mladší šla do postele teď ve 21m - neodchází když má po ruce pití. Pokud jí tam zapomeneme dát pití tak volá a sedí na posteli, sama za těch 14 dní z postele nevyšla. Když má pití napije se, lehne si znovu, povídá si, zase se napije a usne. Občas jí musím donést pití nové, že to vypije atd.
Takže bych nestresovala předem, třeba bude v klidu usínat sám jak je zvyklý. ![]()
Děkuji za příspěvky
nechci stresovat předem
jen mi jde o to, že jsem si ho nikdy nebrala k nám do postele, jen když byl malinký tak na noční kojení, nikdy ho neuspávala, nespal s dudlíkem ani s pitím a nechci si tyto zlozvyky naučit, takže jsem chtěla jen názor maminek, které to taky takhle měly nebo mají a jak to řešily
a že si ráno za námi příjde je vlastně taky fajn
a myslím, že ty dva roky jsou na přechod do velké postele nejoptimálnější. Děkuji za názory.
Tak u nas to bylo to same s tim rozdilem ze syn spal sam v pokojicku od prichodu z porodnice,,, ale mela jsem stejne otazky
ale mohu te uklidnit,, kdyz sel na postel tak jsem se bala ze bude chodit atd,, ale musela jsem se nekdy az smat,, cokoliv chtel volal maminko napit,, nebo rano volal mamiii maminkooo dobree raaaanooooo,, vzdy tam sedel a cekal az ho vytahnu s natazenyma nozickama a mel fakt tu postel od zeme 20 cm hihihi
myslim si ze pomyslne porad vides sprusle,, za par dni jsem mu rekla muzes prijit muzes slezt kdyz uz jsi vyspany atd,,
nebat se toho mamko
spise zajistit schody atd,, jinak se nebat,