Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj holky, chci se zeptat, jak jste řešily následující situaci vy (vím, že bývá dost běžná): se spaním ani usínáním u nás nebyl problém, dokud synovi nebylo kolem 20 měsíců. začal vylézat z postýlky. než abych čekala, až spadne na hlavu a natluče si, dali jsme mu „dospěláckou“ postel. první týden z ní vylézal pořád, důsledně jsem ho tam ale vracela (předtím usínal sám, nechtěla jsem to tedy teď měnit), a už je to v pohodě. horší je, že se začal budit v noci a chodit za námi do postele. předtím se v noci asi taky probíral do polospánku, ale jen se obrátil a pokračoval ve spaní. kdežto teď z té postele napůl spící vyleze (protože prostě může
)a jde za námi. snažím se být důsledná a tak ho třeba 6× za noc vracím do jeho postýlky. vysvětluju, že on má svou a my svou. párkrát jsem i vynadala. jsem zásadně proti tomu, aby spal v posteli s námi, pokud není třeba nemocný - po celým dni chceme mít taky trochu soukromí, jestli mě chápete
takže se ptám, zda má někdo podobné zkušenosti, a co vám pomohlo - pokud vám něco pomohlo
je mi jasné, že to přejde i časem. ale je to dost vopruz ![]()
No já mám ten stejnej problém se psem… V noci (většinou když vyhasne v krbu) přicupitá a dožaduje se puštění pod peřinu. 5× jí odkážu na místo (poslechne na slovo) a pošesté si jde stoupnout před chlapovu stranu postele a ten ji většinou v polospánku nadzvedne peřinu… Hádám, že to u děcka bude podobný - takže odkazovat do své postele a pevný nervy a pevný nervy ![]()
Příspěvek upraven 04.02.14 v 18:24
@Krkael ano, od jisté doby mě neuráží připodobňování dětí ke zvířátkům. Určitá podobnost v chování tam prostě je ![]()
@krmar píše:
@Krkael ano, od jisté doby mě neuráží připodobňování dětí ke zvířátkům. Určitá podobnost v chování tam prostě je
Příspěvek upraven 04.02.14 v 18:24
@baruska.provazek no já spím s dcerou většinou celkou noc v její posteli (protože usínám dřív než ona), takže nebudu ta pravá.
Ale syn mi usínal sám až do doby než jsme mu dali dospěláckou postel, ze které mohl vylézt, já jsem ho ale začala uspávat (z počátku to trvalo jen pět minut než usnul, tak mi to nevadilo), samozřejmě se intervaly prodlužovaly a došlo to tak, že jsem uspávala ještě 6tileté dítě
.
Dcera se nedala dobýt od malička a spala se mnou v posteli skoro od narození.
Takže pokud chceš soukromí ve své posteli, tak vytrvej a vracej. Odnaučování je pak mnohem horší. To už čekáš na věk, kdy pochpopí, že už fakt ne, protože zase nejsem pro to, když jsem do teď rozmazlovala, abych najednou nasadila tvrdou metodu odnaučování ![]()
@Krkael jenže musíš zase srovnávat srovnatelné - štěňátko taky neposlechce a krámuje
![]()
@Almira-Alm píše:
Jenže psa můžete zavřít do klece a nepřijde na vás sociálka
Pes není fógl ![]()
@krmar píše:
@Krkael jenže musíš zase srovnávat srovnatelné - štěňátko taky neposlechce a krámuje![]()
No jo, vidíš to… ![]()
Malý to taky dělal..ale začli jsme mu zavírat dveře od pokoje..když vidí že je otevřeno tak vyleze a jde za náma, když má zavřeno tak jen otočí hlavu a spí dál..
zkus mu zavřít a když bude brečet tak za ním zajdeš uspíš a zase pujdeš do svého..a zase za sebou zavřeš ![]()
@Almira-Alm píše:
Jenže psa můžete zavřít do klece a nepřijde na vás sociálka
Sociálka ne, ale ochránci zvířat jo
![]()
Ten náš si někdy i veme svojí deku ![]()
Ale nedělá to tak často. vKdyž je to o víkend, tak ho necháme, ale přes týden ne. Také vysvětlujeme, že má svojí postýlku…
A taky na něj zabírá, že ho mladší bude budit pláčem ![]()
Ale asi neporadím ![]()
K nám chodí starší taky v noci ( tak 3× do týdne, většinou mezi 3-4 hodinou ráno )
Necháváme ho tam, užíváme si tu dětskou potřebu sdílení rodičovské přítomnosti dokud to jde, nijak nás to v ničem neomezuje. Máme velkou postel, takže s místem problém není.
Asi už to moc dlouho trvat nebude, a věřím, že mi to potom bude i chybět.
Syn to zacal taky delat a je to na budku
.Jsem nevyspana vic, nez kdyz byl mimino. Nepomaha nic, ani zavreny dvere, ani nocni svetylko. Proste s nim vstanu, dovedu ho do postele, pockam nez usne a jdu spat. Nekolikrat za noc ![]()