Přechod z RD na PN

Anonymní
29.8.22 07:56

Přechod z RD na PN

Ahoj, chtěla bych se zeptat těch, kteří tomu rozumí, nebo mají nějakou podobnou zkušenost.
Jsem na RD s dítětem, které má 19 měsíců. Bohužel mi bylo zjištěno onkologické onemocnění, čeká mě operace, chemo, ozářovani. Nemáme bohužel vůbec nikoho, kdo by nám pomohl, pohlídal… S manželem jsme dospěli k názoru, že by bylo nejlepší vyřešit to následovně - já bych ukončila rodičák a manžel na něj nastoupil. Já bych nastoupila na PN, abychom měli z čeho žít a zároveň měla dobu léčby nějak pokrytou. Až bych byla v pořádku, tak bychom vše zase převedli zpět a manžel se vrátil do práce.
Má otázka zní - lze to takto jednoduše vyresit nebo může nastat nějaký zádrhel ( třeba v tom vyplácení PN, když jsem vlastně do teď do práce nechodila. Jinak před MD jsem normálně pracovala a smlouvu mám na neurčito). Samozřejmě se chystáme na urady, ale až se dovim termín operace a vše kolem mého onemocnění je pro mě stresující, tak bych ráda byla připravena a věděla jaké jsou možnosti predem, abych pak nebyla překvapena a hlavně abychom vše stihli včas zařídit. Prosím o anonym z důvodu informace o zdravotním stavu.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
35908
29.8.22 08:20

Zaměstnavatel musí souhlasit s tím, že ukončís RD dřív. Takže když mu řekneš, že vlastně ani nenastoupis a bude ti hned platit 14 dní nemocneskou tak se obávám, že nebude chtít. Leda by si lhala a tvrdila do poslední chvíle, že nastoupís. Žádnou pojistku pro tyto případy nemáte?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
758
29.8.22 08:24

@JancaS84 v tom problém nebude, zaměstnavatel už vše ví, máme dobré vztahy a bude se nám snažit situaci pomoct zvládnout. Takže myslís, že když nebude problém ze strany zaměstnavatele, tak by jiný nastat neměl? Jde o to, že i pro mého zaměstnavatele je to situace mimořádna, takže zatím ještě asi on sám neví, co to obnáší za případné problémy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35908
29.8.22 08:59
@pecora píše:
@JancaS84 v tom problém nebude, zaměstnavatel už vše ví, máme dobré vztahy a bude se nám snažit situaci pomoct zvládnout. Takže myslís, že když nebude problém ze strany zaměstnavatele, tak by jiný nastat neměl? Jde o to, že i pro mého zaměstnavatele je to situace mimořádna, takže zatím ještě asi on sám neví, co to obnáší za případné problémy.

Tak pro něj to bude jen nějaké papírování a peníze za neschopenku. Ale aby jste vy neměli problém, že to bylo uděláno účelově.
Nebylo by ve vašem případě i výhodnější dlouhodobé OCR na tebe, pokud by jste splnili podmínky?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
758
29.8.22 09:07

@JancaS84 no, účelově - tak moje onemocnění se zpochybnit nedá a když jsem nemocná, mám přece nárok na neschopenku, stejně jako muž má právo jít na RD. Toho OCR se právě bojím, nevím jak to chodí, ale určitě mu ho nedají například v době, kdy budu v nemocnici, a to my právě potřebujeme zaopatřit naše dítě. Taky nevím jak dlouhodobě to OČR může být, jestli se to nemusí nějak přerušovat, a já právě chci mít dopředu jistotu, že když mi třeba dejme tomu za tři měsíce bude po chemoterapii zle a nebudu moct se starat o dítě, tak prostě bude manžel doma aby se postaral :(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35908
29.8.22 09:14
@pecora píše:
@JancaS84 no, účelově - tak moje onemocnění se zpochybnit nedá a když jsem nemocná, mám přece nárok na neschopenku, stejně jako muž má právo jít na RD. Toho OCR se právě bojím, nevím jak to chodí, ale určitě mu ho nedají například v době, kdy budu v nemocnici, a to my právě potřebujeme zaopatřit naše dítě. Taky nevím jak dlouhodobě to OČR může být, jestli se to nemusí nějak přerušovat, a já právě chci mít dopředu jistotu, že když mi třeba dejme tomu za tři měsíce bude po chemoterapii zle a nebudu moct se starat o dítě, tak prostě bude manžel doma aby se postaral :(

Onemocnění se zpochybnit nedá, ale jsi na RD takže nemáš narok na náhradu mzdy za neschopenku. Když to uděláte tak jak píšeš tak to můžou vidět účelově :nevim:
Pokud se nemůžeš o dítě starat tak manžel dostane OCR, o tom není pochyb. Placených je 9 dní. Pak musí být přerušení aspoň den a může případně znovu. Ale ve vašem případě by bylo asi výhodnější dlouhodobé OCR. https://www.cssz.cz/…be-osetrovne

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
758
29.8.22 09:36

@JancaS84 mrknu na to, díky!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35908
29.8.22 09:56
@pecora píše: